Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Nieprawda. Sobota i niedziela dała niektórym po kilka sztuk ładnych sandaczy i szczupłych.

Brzydkie chłopacy :rolleyes: okłamali mnie  ;) . Na rejestracji BHA i tak się zastanawiam czy przepis o trzymaniu ryb w siatka z miękkich nici dotyczy Siemianówki ? Bo osobiście zdecydownie wolę agrafki i widzę że osoby mające ryby też je stosują. 

Darku prywatnie uważam , że ten "proceder" powinien być zakazany....Konkretnie chodzi mi o ciąganie cały dzień ryb na smyczy w trolu, które i tak finalnie dostaja w beret...Przecież to jest chore...Moim zdaniem powinno być jak z łososiowatymi i lipieniami ;) Ale to tylko moje prywatne odczucia :)

Chcesz usmażyć sobie na kolację filecik z sandacza....to pierd.....j mu w łeb i wrzuć do lodówki turystycznej albo torby termicznej z lodem a napewno bedzie dalej "świerzy"....po co obniżać pułap ;)

Nie mam filecika z sandacza :rolleyes: ale mam fileciki z dorsza, chyba nawet lepsze. 

Ciekawe której rybie jest wygodniej przed beretowaniem ? tej na agrafce czy tej w siatce z miękkich nici ?

Kolego a podeślesz numer  tych kolegów ze straży siedleckiej  wędkujących na Siemce.

W końcu się chyba przełamię :) i zacznę zgłaszać anonimowo jak ponownie zobaczę po 8 szczupaków  na agrafkach gdzie na łodzi  2 osoby

Znalazłem też numery do  straży białostockiej : 510 212 653 lub ewentualnie 505 117 804 ale z tego co słyszałem często ich nie ma na wodzie i wtedy odsyłają żeby dzwonić  na policje.

Szkoda pływałem wczoraj i dziś i koledzy byli też . Nawet komendant Siedleckiej Straży  łowił dziś. Oczywiście trolll.

Edytowane przez mentnooki

Co w tym złego że komendant łowi na trolling ludzie opanujcie się !metoda jak każda inna ... A wracając do siatek i agrafek to jeśli jest dozwolony trolling to agrafka również powinna być dozwolona ... Przykład ? Gość przypiol szczupaka na agrafkę i jakimś trafem wkręciła się w srube od silnika ... W zimę gość złowił tego szczupaka z agrafka w pysku więc miał się dobrze ... A w druga stronę to mogę powiedzieć że widziałem ludzi którzy wozili zdechłe ryby ze sobą a jak zlowili komplet to najmniejsza oczywiście zdechła była wywalana do wody ... Na agrafce by żyła ... Jeśli trolling jest dozwolony to do agrafki nie powinni się czepiać ...

Niestety wielu wędkarzy to zakapiory nieposiadający szacunku dla złowionych ryb. Miotają nimi po brzegu, wiadrach, reklamówkach, różnego rodzaju suchych siatkach czy dnie łodzi. Zapominają że każda ryba jest pięknym stworzeniem-życiem. Powinien obowiązywać nakaz natychmiastowego zabijania ryb, które przeznaczone są do spożycia.

Powinien obowiązywać nakaz natychmiastowego zabijania ryb, które przeznaczone są do spożycia.

Łowisz rano rybę przeznaczoną do spożycia, zabijasz i leży sobie na podłodze łódki czy pontonu do popołudnia lub wieczora kiedy spływasz.

Powiedzmy że jest ciepły wrzesień , jakieś tak +20C i słonecznie. Ryba po całym dniu w takiej temperaturze do spożycia raczej średnio się nadaję.

w RAPR są zapisy, że każdy na łodzi powinien mieć swoją siatkę do przechowywania ryb, a przechowywać je w siatkach, nie na agrafkach. Pewnie nie ma komu tego egzekwować, tak jak stref trollingu czy odległości między łowiącymi o czym można przeczytać w tym wątku i przekonać się osobiście

każdy wędkarz musi przechowywać osobno złowione przez siebie ryby.

Złowione ryby (z wyjątkiem łososiowatych i lipienia) wolno przechowywać w stanie żywym wyłącznie w siatkach wykonanych z miękkich nici, rozpiętych na sztywnych obręczach lub w specjalistycznych workach karpiowych. W siatkach nie wolno przechowywać większej ilości ryb niż wynika to z ustalonych limitów dobowych

Edytowane przez wedkarski365

Strasznie czyta się ten wątek... To jest portal który ma promować wypuszczanie ryb? Dyskusje o tym czy agrafki powinny być dozwolone, czy nie? Niektórzy nawet wysuwają wnioski, że lepiej jest wozić na agrafce, bo jak wymieni się rybę to ona będzie żyła... Takie traktowanie ryb to jedne wielkie skurwys... i tyle w temacie.

• Like 11

I dlatego są później narzekania, że nic się nie łowi...

Ciekawe czy ktoś ma jakieś pojęcie o procencie wędkarzy którzy stosują C&R ? 1 ? 2 ? no, góra 5%.

Tu gdzie bywam najczęściej ( Bug ok. Niemirów - Osłowo ) żaden wędkarz miejscowy nie stosuje.

Ciekawe czy ktoś ma jakieś pojęcie o procencie wędkarzy którzy stosują C&R ? 1 ? 2 ? no, góra 5%.

Tu gdzie bywam najczęściej ( Bug ok. Niemirów - Osłowo ) żaden wędkarz miejscowy nie stosuje.

Podejrzewam, że na wodzie , której dotyczy ten temat jest podobnie niestety.

• Like 1

Masz odpowiedź dlaczego nie możesz nic na Bugu złapać  ;)

• Like 1