Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Masz odpowiedź dlaczego nie możesz nic na Bugu złapać  ;)

Dwóch kolegów z JB rok i dwa lata temu coś łowili ,a miejscowi łowią płoteczki i krąpiki które od czasu do czasu biorą. Ale żeby coś poważniejszego złowili to nie.

Ja już byłem na rybach nad Bugiem ........ 5x :rolleyes: w tym roku. 

Wigierski park narodowy ma foto pułapki w lasach i nad brzegami a PSR i strażnicy parkowi do obserwacji wędkarzy używają dronów.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Nad Siemionką dron nie ma szans. Bytująca tam para bielików załatwia szybko temat ;)
  • Like 1

Widziałem we wtorek jakieś wielkie ptaszysko ( ok. wsi Budy ) 20-30m nad wodą ale bardziej wyglądało na orlika krzykliwego.

Podobno bardziej waleczny i odważny niż bielik. Prawda o nim, jego zachowaniach i zwyczajach, nie jest podobno tak piękna jak większość ludzi sądzi. :)

Podobno bardziej waleczny i odważny niż bielik. Prawda o nim, jego zachowaniach i zwyczajach, nie jest podobno tak piękna jak większość ludzi sądzi. :)

Masz rację ale robi za symbol ale zasadniczo ludzie go mylą z orłem przednim.

Bielik zasadniczo to taka bardziej pierdoła :rolleyes:. Nie w temacie Siemianówki ale o ptaszyskach będzie.

Zimą 2017 byłem nad Bugiem i jechałem z kolegą nad starorzecze w Niemirowie. Na dębie siedziało kilka kruków i dwa wielkie ptaki ale się nie przyjrzeliśmy - wiadomo że jakaś padlina leży ( b. dużo padniętych dzików na ASF było wtedy ) . Gdy wracaliśmy dalej siedziały więc zatrzymaliśmy się , kruki od razu odleciały a dwa ptaszyska siedziały dalej. Gdy byliśmy 10-15m od dębu zerwały się do lotu dwa bieliki ale tak nażarte że ........... najpierw spadły na ziemię :rolleyes:, musiały się namachać żeby wystartować więc miałem czas się przyjrzeć. Koło dębu faktycznie leżał dzik 60-70kg. 

I teraz to co wyczytałem : Kruki wypatrzą zawsze padnięte zwierzę ale nie potrafią rozerwać skóry, latają po okolicy i szukają bielików. Jak znajdą to prowadzą na miejsce gdzie bieliki rozrywają dziobem i żrą do oporu . No ale mają ograniczone możliwości i muszą strawić i opróżnić kichy żeby żreć dalej. W tym czasie kruki żrą do oporu a później znowu bieliki i tak na zmianę.

ps. Dzisiaj w południe dwa kruki przeszukiwały mój kompostownik B)

• Like 3

Dwóch kolegów z JB rok i dwa lata temu coś łowili ,a miejscowi łowią płoteczki i krąpiki które od czasu do czasu biorą. Ale żeby coś poważniejszego złowili to nie.

Ja już byłem na rybach nad Bugiem ........ 5x :rolleyes: w tym roku. 

Dlatego nic albo mało  łowisz  bo jesteś  za rzadko.Ale łowiło by się  więcej jeżeli częściej rybki wracały  by do wody.

Dlatego nic albo mało  łowisz  bo jesteś  za rzadko.Ale łowiło by się  więcej jeżeli częściej rybki wracały  by do wody.

To prawda że jestem rzadko - ogródek, winorośl, wędzarnia , grzyby (nie w tym roku) .

Tutaj nie wracały, nie wracają i nie będą wracały bo jest tak jak wspomniałem wcześniej - 1, może 2 na 100 .

Nie wiem ile jest prawdy w historii którą przedstawiło mi 3 miejscowych wędkarzy niezależnie od siebie : przed przyduchą w 2010 czwórka wędkarzy siedziała przez kilka dni w Sutnie pod namiotem i chwalili się że natrzepali kosmiczną ilość sandaczy na trupka.

Na odcinku ponad 11km rzeki wody z rynną powyżej metra o szerokości 8-10m w 2017 , w 2018 i teraz jest mniej niż kilometr.

jeżeli zabierają zgodnie z limitem - pozostaje ewentualnie edukacja i budowanie świadomości .

ale jeżeli widzicie że ktoś zabiera ponad limit ilościowy lub wielkości (dolny, górny) to koledzy trzeba zgłaszać  (dzwonić , pisać sms)- skończmy wreszcie z przyzwoleniem na kłusownictwo !

PSR Białystok
510 212 653
505 117 804

PSR Siedlece (łowią na Siemianówce)
602 748 158
502 076 175

• Like 1

Sacha, fajna opowieść z tymi bielikami. Masz rację że to pierdoly, siły ma tyle żeby jakąś zdechła rybę unieść, a upoluje co najwyżej słabowita kaczkę. Raz widziałem jak zaatakował stado krzyżówek i gonił jedna ale nie dogonil :). Tak to krąży, albo częściej siedzi na gałęzi i czeka na łatwą okazję. Ostatnio widziałem z 4sztuki jak trzymały się kormoranow, czekając na jakąś trafiona rybę. Orzeł przedni to inna liga, używany przez Mongolow do polowań z orłem. Widziałem film jak dwa zabiły wilka, ale rzucił się jeden, drugi mu pomógł dobić. Silny i odważny, ale to prawdziwy orzeł, a bielik to nawet nie orzeł tyle że fajnie się prezentuje w locie. Kruki to z kolei inteligenci świata ptaków, cwane i dadzą sobie radę wszędzie. Przykład z bielikami który opisałeś to najlepszy dowod. Tepione kiedyś przez ludzi na skraju wymarcia bardzo szybko odbudowaly populacje co też o czymś świadczy.

Edytowane przez wujek
  • Like 2

Ja mój syn już jest nas dwóch a jeszcze kilku łowiących na twoim odcinku kolegów mógłbym wymienić. Może nie 100% złowionych ryb wraca do wody ale naprawdę dużo.W tym   roku PB sandacz 97cm oczywiście pływa dalej {mam nadzieję że nie został ponownie złowiony}.Ale już za moment zacznie się mięsiarnia i hit sandaczowy czyli boleniowy wobler o wiadomej nazwie który będzie dyndał na końcu zestawu spiningowego 99% łowiących w tym miejscu. Oczywiście z wymienionymi kotwicami na dużo większe .

Edytowane przez mentnooki

Sacha, fajna opowieść z tymi bielikami. Masz rację że to pierdoly, siły ma tyle żeby jakąś zdechła rybę unieść, a upoluje co najwyżej słabowita kaczkę. Raz widziałem jak zaatakował stado krzyżówek i gonił jedna ale nie dogonil :). Tak to krąży, albo częściej siedzi na gałęzi i czeka na łatwą okazję. Ostatnio widziałem z 4sztuki jak trzymały się kormoranow, czekając na jakąś trafiona rybę. Orzeł przedni to inna liga, używany przez Mongolow do polowań z orłem. Widziałem film jak dwa zabiły wilka, ale rzucił się jeden, drugi mu pomógł dobić. Silny i odważny, ale to prawdziwy orzeł, a bielik to nawet nie orzeł tyle że fajnie się prezentuje w locie. Kruki to z kolei inteligenci świata ptaków, cwane i dadzą sobie radę wszędzie. Przykład z bielikami który opisałeś to najlepszy dowod. Tepione kiedyś przez ludzi na skraju wymarcia bardzo szybko odbudowaly populacje co też o czymś świadczy.

ciekawa obserwacja , porównując do ludzi widzę jak niżej ;) :

bieliki - pierdoły  z pzw nieudolnie zarządzający naszą wodą i czekający tylko na opłaty

orły przednie - kilka procent kolegów co limitów przestrzegają  a do tego C&R często praktykują

kormorany - 98% trollujących na Siemce :)

Edytowane przez Woy1
  • Like 1

• 2 tygodnie później...