Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli koło to nie prywatnie. Nie zatoka, a pogłębiebie dna. Wody prawdopodobnie nie ubyło :)

czyli coś wiesz. Po pierwsze zbiornik nie należy tylko do koła, więc  koło nie ma prawa ingerencji i prowadzenia takich pracy przy użyciu ciężkiego sprzętu. Po drugie ponoć  nikt nie wydał żadnych zgód na to- ale  to z pewnością  wyjasnią odpowiednie służby.  Po trzecie to co widziałem na zdjęciach nie wygląda jak "pogłębienie"  tylko jak  zrobienie  sztucznej zatoki przy użyciu ciężkiego sprzętu.

A może w tej pogłębionej zatoce pochowają się rybki i przetrwają do lodu.No chyba że tam nie ma zakazu trolowania.A tak poważnie to jakiś czas temu ktoś wrzucał tu projekt budowy przystani czy coś takiego.

Edytowane przez mentnooki

Obok rybaczówki koło Gródek na dzierżawionej działce coś tam robiło i wiem że z Wód Polskich mieli na kontrolę przyjechać. Mam dostęp do kamery z koła i żebym nie wiedział że coś robili to bym różnicy nie zobaczył. A jeśli coś zrobili nielegalnie to pewnie konsekwencje zarząd koła poniesie i tyle.

Nie o koło z Gródka  tutaj chodziło a o pewne  koło z Białegostoku. Myślałem, że tutaj więcej się dowiem o sprawie, ale chyba Ci co coś wiedza nie chcą mówić.
Na moje oko to tutaj była ciut większa ingerencja niż wycięcie paru trzcin...  Ale mogę się mylić. 

post-50031-0-05978000-1572334202_thumb.png

Edytowane przez Beny

czyli coś wiesz. Po pierwsze zbiornik nie należy tylko do koła, więc  koło nie ma prawa ingerencji i prowadzenia takich pracy przy użyciu ciężkiego sprzętu. Po drugie ponoć  nikt nie wydał żadnych zgód na to- ale  to z pewnością  wyjasnią odpowiednie służby.  Po trzecie to co widziałem na zdjęciach nie wygląda jak "pogłębienie"  tylko jak  zrobienie  sztucznej zatoki przy użyciu ciężkiego sprzętu.

Czuję się już jak podejrzany :)

Woda spadła, pomost został w błocie i błoto pogłębili. Nie szyj afery jakby zimowisko ryb zniszczono. Inna sprawa, że urzędnicy czynią swoją powinność:)

• Like 1

Spokojnie nic nie szyje :)  już dawno  mam PZW  w ...  :)  mam te świadomość, że ukrywają i robią  rzeczy o których normalnym wędkarzom  się nawet nie śni :) i  doskonale wiem, że  są  zupełnie bezkarni.  Myślałem tylko, ze  tutaj czegoś więcej się dowiem, bo  sporo tu ludzi kumatych.

Agrafki ponoć juz zakazane 

Tak, i wpis do rejestru trzeba będzie zrobić - złowisz "wymiara"  którego masz na łódce - od razu wpisujesz do rejestru nie jak dotychczas. Od dawna tak powinno być - może to ukróci tzw "podmiankę" i beretowanie bez limitu - gdzie nadmiar ilościowy jest chowany w bagażnikach aut a "łowca" poluje na następne sztuki.

• Like 1

To może ja napiszę co wiem o "aferze". Pogłębianie zostało wykonane przy stanicy koła "Relax" . Wody nie ubyło a wręcz przeciwnie. Usunięte zostały osady denne i częściowo trzciny. To fakt. Z rozmowy z jednym z członków zarządu tego koła dowiedziałem się, że prośba o zezwolenie na takie prace była złożona 2 lata temu. W tym roku dostali zgodę. Pogłębienie było konieczne gdyż z powodu niskiego stanu wody niemożliwe było cumowanie Łodzi do pomostu. 2 miesiące temu przesunęliśmy pomosty o jakieś 20 m na wodę. Pomogło na miesiąc. Moim zdaniem jeśli papierki zgadzają się to nie ma tematu a jeśli nie to kicha.

• Like 1

Witam kolegów Wędkarzy, mam zamiar wybrać się w najbliższym czasie na Śiemianowkę. czy mogę poprosić o kilka informacji odnośnienie gdzie można bezpiecznie zeslipować łódkę(najlepiej betonowy slip), czy muszę wykupować pozwolenie jeśli jestem z Okręgu mazowieckie, czy są jakieś porozumienia z góry dziękuję za pomoc

Z mazowieckiego musisz mieć białostocki lub Siedlecki, betonowy slip masz w Rybakach kierujesz się na Dom pomocy społecznej i slip masz przy wierzy widokowej ale ogólnie słabo ze stanem wody i ciężko z wodowaniem dużej Łodzi, druga sprawa to trzeba powoli wpływać bo można już silnikiem przyczepić