pio76 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 (edytowane) Wróciłem z Siemianówki (3 dni pierwszy raz) woda przepiękna z dużym potencjałem, ryby (mowa o sandokanach) w doskonałej kondycji, pięknie zbudowane (grube) i wybarwione. Można naprawdę pięknie połowić. Tylko...niestety to co tu czytałem i słyszałem przed wyjazdem to niestety prawda. Zajeb...PATALOGIA!!! Olbrzymia presja trolingu (i to są miejscowi sądząc po nr łódek) wybierających wszystko i nawet w duży wiatr łupiny na elektrykach walą na wodę po mięcho.Mam ogromną nadzieję że da się uratować tą wodę i ludzie odpowiedzialni za ten zbiornik przejrzą na oczy. Limity ilościowe, górne wymiary (mam u siebie podobny zalew zaporowy na Wieprzu tylko 3xmniejszy i tak: jest górny wymiar 55-80, limity ilościowe 6 szt. drap. m-cznie, 2 szt. doba, sum 1 szt., trolling za opłatą ale no kill (jeżeli wpiszesz że trolujesz to tego dnia ryby nie możesz zabrać), no i kont. są...fakt że to wszystko o ładnych parę lat za późno, bo kiedyś wiadrami wywozili okonia i wycięli szczupaka. Na Siemianówce chociaż trochę kontoli już na lądzie i oznakowane łodzie kręcące się po wodzie, oczywiście kontolujące ale i prewencja. Trzy dni pływałem "0" kontroli...łódka WOPRU przepłynęła raz hehee...Widziałem też sporo normalnych wedkarzy, ktorzy łowili sportowo. Ttolling metoda wędkarska, też czasami łowię...ale na tej wodzie stał się patologią. Także tam bezwzględny zakaz Trolla...bo patologia wytrzebi do cna wszystko. Nie rozumiem włodarzy tej wody...Polecamhttps://m.youtube.com/watch?feature=share&v=kI4tJVltGT4 Edytowane 18 Listopada 2019 przez pio76 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus224 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Do tej listy dodałbym jeszcze Powiatową Stację Sanitarno Epidemiologiczną . Wszędobylskie flaki i głowy ryb . A najwięcej w wodzie , " wędkarze " skrobią rybki na plaży, pomostach obok amfiteatru i resztki walą do wody gdzie kąpią się ludzie . Walą także do wody pety, mocz, puszki po napojach, plastiki, opakowania po papierosach. To wszystko idzie do wody. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentnooki Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) Panowie dzisiaj słyszałem o Człowieku co sandalom ogony obcina żeby mieściły się w wymiarze przykra sprawa, ma właśnie działkę nad sama woda i koczuje cały sezon zyje że sprzedaży sandala + emerytura daje dobry wynik mam nadzieję że spotka go za to stosowna karaCzerwona czapka.Pan Wojciech N. jak się nie mylę, ale nie tylko on. Edytowane 19 Listopada 2019 przez mentnooki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Czerwona czapka.Pan Wojciech N. jak się nie mylę, ale nie tylko on.Jak on to przeczytał lub jakiś jego kompan mu tą informacje przekazał to zmieni czapkę,ogoli się na łyso.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Uważaj żeby Ciebie nie zamknęli jak to zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Z uwagą śledzę ten wątek.Sprawy się mają bardzo podobnie jak na Turawie...No może z tą i aż tą różnicą,że Turawa to ZERO TROLLINGU... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marci d Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Ludzie wybrali Śniardwy to i wybiorą Siemianówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentnooki Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Kurw..a ile dzisiaj łódek pływa .Wczoraj spokojnie ok 40 ale po 13 już tylko kilkanaście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sk_wonsz Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Kurw..a ile dzisiaj łódek pływa .Wczoraj spokojnie ok 40 ale po 13 już tylko kilkanaście.Fakt. Chyba z 200... Zauważyłem, że u niektórych limit się kasuje po dobiciu do brzegu "z plecaczkiem" lub "workiem na śmieci". I co ciekawe, nie tylko "swojskie" tablice rejestracyjne... Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Wszyscy walą równo, nie ma co rozgraniczać, wiadomo że miejscowych więcej to ileś % od nich to więcej niż ten sam % przyjezdnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkonrad Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Mimo że na Siemionce jestem z 3 razy w tygodniu, wpisów nie robię wcale, uważam że powinno się karać za nie wpisana rybę 500zl, to jedyne wyjście z tej patologii. Sprawdzanie bakist nie wiele da bo zwożą na brzeg. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Ale pobyt w łowisku musisz wpisać i tak. Ciągła kontrola i zwożenie by ukróciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumito Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Po dekadzie zmienił czapke na zgniłą zieloną ???????????? ale kotwice po dnie dalej ciąga jegomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoKo Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) Koledzyw załączniku zebrałem do tabelki 10 postulatów , których część wcześniej już wrzucałem na forumMam jednocześnie dużą prośbę do kolegów którzy w czwartek będę na spotkaniu z okręgiem PZW o wydrukowanie i przedstawienie tych punktów oraz dyskusje nad możliwościami i planem ich wprowadzania (może być na przykład rozłożone w czasie )Ja niestety z uwagi na sprawy służbowe będę w rozjazdach w okolicach Poznania Ze swojej strony listę tą prześlę mailowo dodatkowo do Zarządu Wód Polskich, IRŚ i NPN z prośbą o pisemne poparcie wnioskowanych punktów z listy (lub ich części)Może to wzmocni nasz przekaz do PZW i skłoni ich do przyśpieszonych nadzwyczajnych działań , bo sytuacja na Siemianówce takowych właśnie wymagaObecnie dzienna ilość zabijanego sandacza jest najprawdopodobniej NAJWIĘKSZA w skali kraju na wodach śródlądowych (a kto wie czy nie wogle )Nawet sieci nie robiły aż takiego spustoszenia jak te 250 -300 łódek w każdy weekend i około 100 w tygodniu. CZAS NAJWYŻSZY Z TYM SKOŃCZYĆ ! Edytowane 19 Listopada 2019 przez PrzemoKo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoKo Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 i jeszcze wspominany załącznik z listą postulatów do PZWsiemianowka_propozycje_zmian_.pdf 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Bardzo fajne postulaty, ale pkt 2 nie jest możliwy do zrealizowania ze względu na nasz Kodeks Karny i Kodeks Wykroczeń. Wykroczenia mogą być karane wyłącznie w postępowaniu mandatowym, gdzie wysokość kary wynosi 50-500 zł i za wiele wykroczeń maks. sumarycznie 1000 zł. Przestępstwa ścigane na postawie Kodeksu Karnego wymagają orzeczenia sądu, który feruje wyroki wg własnego uznania, zgodnie z zapisami Ustawy o Rybactwie Śródlądowym. Ustanawianie posterunków PSR leży w gestii wojewody, nie PZW. Okręg PZW w Białymstoku może zatrudnić pracowników, którzy będą strażnikami SSR i delegować ich do stałej ochrony zbiornika. Może też wynająć firmę do ochrony zbiornika, ale nie może decydować o sposobie pracy strażników PSR. Oczywiście dorybianie zbiornika może być sensowne, ale śmiem twierdzić, że duża ilość ryb zdolnych do tarła poradzi sobie z presją wędkarską, pod warunkiem utrzymania właściwej ochrony. Mam tu na myśli sandacze. Nie wiem też, czy jest sens budowania krześlisk. Gniazd tarłowych jest masa na zbiorniku, ryby dobrze sobie radzą na tak żyznym i przyjaznym im zbiorniku. To oczywiście tylko moje, subiektywne, spojrzenie na Twoje wnioski do ZO.. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoKo Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) Bardzo fajne postulaty, ale pkt 2 nie jest możliwy do zrealizowania ze względu na nasz Kodeks Karny i Kodeks Wykroczeń. Wykroczenia mogą być karane wyłącznie w postępowaniu mandatowym, gdzie wysokość kary wynosi 50-500 zł i za wiele wykroczeń maks. sumarycznie 1000 zł. Przestępstwa ścigane na postawie Kodeksu Karnego wymagają orzeczenia sądu, który feruje wyroki wg własnego uznania, zgodnie z zapisami Ustawy o Rybactwie Śródlądowym. Racja, w takim razie można wnioskować przynajmniej o konsekwentne kary w ramach wykroczeń. Poczekam jeszcze na inne uwagi kolegów i mogę poprawić załącznik z listą wniosków jak będzie takie życzenie. Edytowane 19 Listopada 2019 przez PrzemoKo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio76 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Po dekadzie zmienił czapke na zgniłą zieloną ???????????? ale kotwice po dnie dalej ciąga jegomośćChyba go widziałem, na dziobie ma uczepioną wielką trzy ramienna wyspawaną kotwicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakersik Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 uważam że tylko brak trolla i kontrole uratują ten zbiornik. w niedzielę byłem to na wodzie masakra z ręki nie miałem brania (może nie trafiłem miejsce, przynęta lub coś tam) panowie z trolla wozili agrafki za łodzią i skrobanie na slipie !!! troll to po 3 osoby na łódce i każda z wędką. Najgorszy widok to panowie którzy trollingowali z synem któregoś dali mu wyciągnąć rybkę ale wrzucić jej do wody już NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arci10 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Wydaje mi się że bereciarz ukarany pięcioma stowami będzie próbował odrobić mandat wiadomo jak. Cofnięcie zezwolenia skutecznie wyeliminuje patoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumito Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Chyba go widziałem, na dziobie ma uczepioną wielką trzy ramienna wyspawaną kotwicę?Hehe nie to nie on,to akurta sąsiad z portu,nie szkodliwy jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beny Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Dziś siemianówka z brzegu przy moście. Na wodzie strażnicy psr. Na brzegu ssr z policją. Do chłopa co lowil na 3 żywce podeszli, przybili grabe i tyle w temacie. Do mnie nawet nie chciało się podejść... Ale i tak dobrze ze byli. Łódek dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Wczoraj kolejny raz widziałem PSR. 3/4 trolingowcow nagle kotwica i łapa. Panowie z PSR sobie poplywali i tyle z tego, nie widziałem, żeby kogoś sprawdzali. Edytowane 20 Listopada 2019 przez beton007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisniowy21 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Przykra sprawa my widzieliśmy w niedzielę na elektryku latai :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Andrzej myślałem że po takim czasie co pływasz juz wiesz ocb na Siemce ;-) ...PSR nie jest tam od kontroli...ważne żeby sobie popływać, sprawdzić czy lornetki działają i delegacje wypisać...i dostac po reklamówce sandaczy na fajrant od pewnego jegomościa co mu parasol bezpieczeństwa stworzyli ...znanego również w tym wątku jakby nie było ;-) pzdr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi