Krystianin Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Zapisywać się domstraży tak! Ale gdy słyszę, że pół roku trwa aplikacja dwóch poleconych chętnych, bo komendant SSR ma za dużo obowiązków na głowie...Dwoch czeka 6 miesiecy ,dwoch następnych o wiele krócej. Przypadek??? A pan ktory zarzucał opieszałość w sprawie aplikacji w zeszlym roku zorganizował zawody.... na bitej rybie. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
compi Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Dwoch czeka 6 miesiecy ,dwoch następnych o wiele krócej. Przypadek??? A pan ktory zarzucał opieszałość w sprawie aplikacji w zeszlym roku zorganizował zawody.... na bitej rybie. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu TapatalkaWięc celowo wstrzymywał przyjęcie dwóch ludzi? Ci szybko przyjęci, zostali zaakceptowani jeszcze przez poprzedniego komendanta. Tak zrozumiałem. To jest jakiś kącik wzajemnej adoracji i "po uważaniu"? Wygląda to ujowo i mało profesjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 To nie pocieszyliście mnie jak i pewnie wielku kolegów ....Cyrk na kółkach i paranoja jak czytam... żal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amfot Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 To nie pocieszyliście mnie jak i pewnie wielku kolegów ....Cyrk na kółkach i paranoja jak czytam... żal Dokładnie to zebranie to cyrk. Jeszcze większym cyrkiem jest to, że PZW bierze forsę za wędkowanie a pilnować ma powiat. Chore. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
compi Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Dobrze to podsumowałeś. Okazuje się, że kasa wpompowana w infrastrukturę wokół zbiornika jest niemała. Choćby informacja o bardzo dobrym monitorowaniu zbiornika wysokiej klasy kamerami przez Wody Polskie. Łucki chwali się, że miał okazję sobie poogladać w centrum na monitorach bardzo dobrej jakości obraz Dopiero gdy zadałem pytanie o możliwość skorzystania z tego w naszej sprawie, dopisał sobie to w kajeciku. Mamy w sumie kilka bezwładnych instytucji w tym zakresie, wojewodów, starostę, Wody Polskie, policję, PSR, a może być gorzej, bo są pomysły, by PSR zlikwidować i włączyć do Lasów Państwowych. W sumie nic to chyba nie zmieni, gdy peeseru jest czterech funkcjonariuszy na kilka powiatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_mich_ Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Ja pier ....e powiem szczerze że miałem nadzieję że coś drgnie ...tak jak ktoś napisał zbiornik sam sobie z tą. Patologia poradzi tylko wielkim kosztem ...za dwa lata się przeluźni ...przykre... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Najgorsze że cała ta struktura pzw nie pozwala by dyrektor samodzielnie podejmował decyzje. Tylko musi wyjść wniosek z rejonu który będzie rozpatrywany i dopiero poddany głosowaniu. A pewne rzeczy nadrzedne nie powinny takim trybem iść. No a co do zebrania to jeszcze dodam,że ten co mi mówił że sum to szkodnik, powiedział mi jeszcze że żeby nie troling to by cały zalew ucierpiał na przyduche, a tak mieszkali wodę i uratowali ryby, cuda normalnie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Smutne wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Ciężko wymagać od działaczy odważnych decyzji skoro samo środowisko wędkarzy jest podzielone i skłócone. Polski standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Z tym stwierdzeniem nie zgadzam się. Należy wymagać, po to zostali wybrani. Jeśli działania nie będą odpowiadały oczekiwaniom, nie zostaną wybrani ponownie. Takie ryzyko działacza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_mich_ Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Bartek najgorzej że po dobrym Panie jeszcze lepszy nastanie ????nie no żart ...pewnie że trzeba walczyć mądrze wybierać i angażować się w sprawy dla nas wszystkich ważne ... A nie tylko biedolic że jest źle ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoKo Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 O tym o czym może nie wiesz ale nie było przyduchy."...Ichtiolodzy Polskiego Związku Wędkarskiego za jedną z przyczyn śnięcia ryb podają brak tlenu, czyli tzw. przyduchę. Takiej tezy nie wyklucza Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska. Jednak wyniki badań wskazują na inny powód.- dodaje Monika Gałązka..."Wyniki pomiarów tlenu rozpuszczonego wskazują na przesycenie wody tlenem. Podczas wizji terenu stwierdzono zakwit wody i przy silnym nasłonecznieniu dochodzi do wzmożonej fotosyntezy, co za tym idzie - zwiększonej ilości tlenu. Co jak się okazuje także może być niebezpieczne dla ryb. Dochodzi wtedy do uszkodzenia układu krwionośnego, tzw. choroby gazowej, a co za tym idzie do śnięcia rybTe Twoje 95% to chyba tylko z łódek i tylko w porze jesiennej i późnojesiennej. z tymi wnioskami o przesyceniu telenem to bez oficjalnej publikacji wyników to byłbym sceptyczny . Takie sytuacje choć w teorii możliwe w praktyce są znacznie rzadsze niż typowa przyducha Ale nawet jeżeli w tym przypadku to się zdarzyło to w dlaczym ciągu finalnie powód i skutek jest taki jak podczas przyduchy : zakwit i śmierć ryb Ponawiam więc pytanie na które poprzednio nie udzieliłeś odpowiedzi: jakie masz popozycje by zakwitów w Siemianówce było jak najmniej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bho70 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 O tym o czym może nie wiesz ale nie było przyduchy."...Ichtiolodzy Polskiego Związku Wędkarskiego za jedną z przyczyn śnięcia ryb podają brak tlenu, czyli tzw. przyduchę. Takiej tezy nie wyklucza Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska. Jednak wyniki badań wskazują na inny powód.- dodaje Monika Gałązka..."Wyniki pomiarów tlenu rozpuszczonego wskazują na przesycenie wody tlenem. Podczas wizji terenu stwierdzono zakwit wody i przy silnym nasłonecznieniu dochodzi do wzmożonej fotosyntezy, co za tym idzie - zwiększonej ilości tlenu. Co jak się okazuje także może być niebezpieczne dla ryb. Dochodzi wtedy do uszkodzenia układu krwionośnego, tzw. choroby gazowej, a co za tym idzie do śnięcia rybTe Twoje 95% to chyba tylko z łódek i tylko w porze jesiennej i późnojesiennej. z tymi wnioskami o przesyceniu telenem to bez oficjalnej publikacji wyników to byłbym sceptyczny . Takie sytuacje choć w teorii możliwe w praktyce są znacznie rzadsze niż typowa przyducha Ale nawet jeżeli w tym przypadku to się zdarzyło to w dlaczym ciągu finalnie powód i skutek jest taki jak podczas przyduchy : zakwit i śmierć ryb Ponawiam więc pytanie na które poprzednio nie udzieliłeś odpowiedzi: jakie masz popozycje by zakwitów w Siemianówce było jak najmniej ??? Ten fragment dotyczył Twojej teorii o tym że była przyducha i nie zamierzam dalej tego wątku z Tobą ciągnąć bo na ten temat wypowiedziała się kompetentna osoba ( ja taką nie jestem). Nie mam odpowiedniego wykształcenia aby rozmawiać o sposobach likwidacji zakwitów i przypuszczam że Ty też nie masz, a teorie wyssane z plucha zostawmy dzieciom. Równie dobrze może to być spowodowane stosowaniem nawozów i kto tam wie co się dzieje na Białorusi w dorzeczu Narwi i czy tam coś nie dostaje się z wodą do zbiornika. Na ten temat powinni się wypowiadać ludzie którzy się na tym znają a nie tacy dyletanci jak my. Nam coś może się wydawać ale to nie koniecznie może być prawda. Bardziej niż cokolwiek martwi mnie poziom wody na zbiorniku i czy to nie wpłynie negatywnie na rybostan. Także takie nasze przekomarzanie się nie ma sensu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoKo Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 O tym o czym może nie wiesz ale nie było przyduchy."...Ichtiolodzy Polskiego Związku Wędkarskiego za jedną z przyczyn śnięcia ryb podają brak tlenu, czyli tzw. przyduchę. Takiej tezy nie wyklucza Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska. Jednak wyniki badań wskazują na inny powód.- dodaje Monika Gałązka..."Wyniki pomiarów tlenu rozpuszczonego wskazują na przesycenie wody tlenem. Podczas wizji terenu stwierdzono zakwit wody i przy silnym nasłonecznieniu dochodzi do wzmożonej fotosyntezy, co za tym idzie - zwiększonej ilości tlenu. Co jak się okazuje także może być niebezpieczne dla ryb. Dochodzi wtedy do uszkodzenia układu krwionośnego, tzw. choroby gazowej, a co za tym idzie do śnięcia rybTe Twoje 95% to chyba tylko z łódek i tylko w porze jesiennej i późnojesiennej. z tymi wnioskami o przesyceniu telenem to bez oficjalnej publikacji wyników to byłbym sceptyczny . Takie sytuacje choć w teorii możliwe w praktyce są znacznie rzadsze niż typowa przyducha Ale nawet jeżeli w tym przypadku to się zdarzyło to w dlaczym ciągu finalnie powód i skutek jest taki jak podczas przyduchy : zakwit i śmierć ryb Ponawiam więc pytanie na które poprzednio nie udzieliłeś odpowiedzi: jakie masz popozycje by zakwitów w Siemianówce było jak najmniej ??? Ten fragment dotyczył Twojej teorii o tym że była przyducha i nie zamierzam dalej tego wątku z Tobą ciągnąć bo na ten temat wypowiedziała się kompetentna osoba ( ja taką nie jestem). Nie mam odpowiedniego wykształcenia aby rozmawiać o sposobach likwidacji zakwitów i przypuszczam że Ty też nie masz, a teorie wyssane z plucha zostawmy dzieciom. Równie dobrze może to być spowodowane stosowaniem nawozów i kto tam wie co się dzieje na Białorusi w dorzeczu Narwi i czy tam coś nie dostaje się z wodą do zbiornika. Na ten temat powinni się wypowiadać ludzie którzy się na tym znają a nie tacy dyletanci jak my. Nam coś może się wydawać ale to nie koniecznie może być prawda. Bardziej niż cokolwiek martwi mnie poziom wody na zbiorniku i czy to nie wpłynie negatywnie na rybostan.Także takie nasze przekomarzanie się nie ma sensu.Pozdrawiam. Kolego dyskuję z Tobą kończę , przypomne tylko że zaczeła się od twoich zarzutow ze przedstawione pomysły chronią tylko jedną grupę wędkarzy - co jest kompletną bzdurą Następnym razem jak na forum ktoś przedstawi propozycję działań , bo nie jest objętny na DZIADOWSKIE zarządznie i gospodarkę tą wodą to albo wpisz konstruktywny komentarz do konkretnych punktów jak to zrobiła cześć kolegow albo dopytaj jak czegoś nie rozumiesz. Listę swoich pomysłów konsultowałem z ludzimi którzy zajmują się tematem zawodowo (np. profesorem Wiesławem Wiśniewolskim z IRŚ w Olszynie ) , sam też z racji wykształcenia dobrze rozumiem procesy eutrofizacji i inne z zakresu biologii i ochrony środowiska. Zresztą przy obecnym łatwym dostępie do informacji w tym literatury i opracowań naukowaych , wystarczy mieć trochę chęci , potrafić analizować i wyciągniać wnioski żeby pewne procesy zrozumieć.Nie każdemu się jednak chce i potem słyszy się idiotyzmy że sum na Siemianowce to największy szkodnik , że trolling ratuje przed przyduchą albo to co kiedyś sam słyszłem na brzegu że zielona kwitnąca woda to sumie nic groźnego, sama natura, można się kąpać do woli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekmec Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 jak sytuacja dziś na wodzie ?sukcesy były ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arci10 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 W maju z kolegami z koła nr9 fasty dostaliśmy dofinansowanie do projektu w ramach którego dwukrotnie sprzatalismy siemianowke z brzegu i z łódek oraz zorganizowaliśmy zawody wędkarskie dla uczczenia zakończenia II wojny światowej. Fundacja obsługująca projekty zrobiła głosowanie na najlepszą inicjatywę. W związku z tym proszę o głos na projekt Razem możemy więcej! https://podlaskielokalnie.pl/ankieta-2019/Z góry dziękuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
compi Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 30-tego Wody Polskie organizują sprzątanie Siemianówki. Od nich ma być podobno 15-tu ludzi. Generalnie to chyba sprzątanie będzie po wędkarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 jak sytuacja dziś na wodzie ?sukcesy były ?Rano nie brały a później przestały 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekmec Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Rano nie brały a później przestały i wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Cały weekend ostro wiało i był mróz...cieżko pływało się na takich falach...nie wiem jaka była odczuwalna temperatura ale warunki arktyczne z rybą kiepsko...nawet bardzo...może to i dobrze ...plus z tego taki , że zamiast 300 łodek na wodzie pewnie z 30 i nie trzeba było tworzyć w pamięci skomplikowanych wzorów matematycznych,żeby przebić się w pajęczynie tysiąca zestawów trollingowych ...dodatkowo przez jeden z nielicznych w tym roku weekendów nie wyjechały kolejne tony drapieżnika dwa plusy dodatnie wiec wypad na wodze można zaliczyć do udanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Coś jak na Turawie 100 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
compi Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Cały weekend ostro wiało i był mróz...cieżko pływało się na takich falach...nie wiem jaka była odczuwalna temperatura ale warunki arktyczne z rybą kiepsko...nawet bardzo...może to i dobrze ...plus z tego taki , że zamiast 300 łodek na wodzie pewnie z 30 i nie trzeba było tworzyć w pamięci skomplikowanych wzorów matematycznych,żeby przebić się w pajęczynie tysiąca zestawów trollingowych ...dodatkowo przez jeden z nielicznych w tym roku weekendów nie wyjechały kolejne tony drapieżnika dwa plusy dodatnie wiec wypad na wodze można zaliczyć do udanych...Dzisiaj podobnie z ilością łodzi, ale jestem pełen podziwu dla kogoś, kto wczoraj wypłynął na wodę. Dzisiaj też duło, marzło i nie brało. Ktoś tam na trola sandała wyjął, ktoś suma wciągnął do łodzi, ale generalnie nie żarło. Może przyczyną było spuszczenie wody ze zbiornika. Spadło tak około 20-30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 A może już studnia się robi... w końcu ile może wyjeżdżać. Jutro ja się wybieram, tylko niepokoi mnie że jeszcze mniej wody. Na rudni się wodowałeś kolego Compi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
compi Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Rudnia robi się nieciekawa do wodowania. Stary Dwór.Co do ilości ryb to przyznam Ci rację. Kiedyś musi nastąpić regres. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekmec Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Rudnia robi się nieciekawa do wodowania. Stary Dwór.Co do ilości ryb to przyznam Ci rację. Kiedyś musi nastąpić regres. w tym roku coś tam jeszcze zostanie,ale od stycznia zacznie się ponownie zabieranie wydłużanych okoni lub jazgarzy jak kto woli , wiosna nie odpuści się też tym na gniazdach i do końca października o wymiarowego sandacza będzie dużo trudniej. wtedy zacznie się zabieranie takich 40cm+ - bo takie smaczne i do grudnia 2020 będzie pozamiataneRybacy sieciami nie byliby w stanie wyjąć tyle sandacza co wyjeżdża z wędkarzami.Ale jak to się mówi Polak mądry po szkodzie, choć dużo takich co głupi są i przed i po Poniżej przykład co z dorszem zrobiono - już se w Polsce nie połowimy od nowego roku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi