Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie. Czy przy zapowiadanej pogodzie na weekend warto wybrać się na zalew? Mam zamiar pływać na wynajętej łódce 4 metry. Chodzi mi o to czy pogoda pozwoli bezpiecznie pływać i wędkować.

W sobotę będzie wietrznie, ale nie dramatycznie, będzie się dało pływać i to w miarę komfortowo łowić. Niedziela to raczej nie do pływania ma wiać. Tylko nad ranem i wieczorem raczej spokojnie.

Najważniejsze tylko w tym wszystkim to rozsądek = bezpieczeństwo.

To są prognozy, ale tak po prawdzie to dopiero w piątek będzie bardziej wiarygodna prognoza.

• Like 1

:) powinno być znośnie.Jedziemy na tym samym wózku jak by co też będę pływał semperkiem 380 :P ale to dzielna łajba.Także widzimy się na wodzie jutro i w sobotę.Połamania Jak by co podbijaj do jasnego Semperka 380W na PGR na pogaduchę, bo rybki raczej cienko gryzą.

• Like 2

Zbiornik super. Jestem tu 3 raz. Faktycznie są zawody i będę w nich startował. Jednak zawody to tylko pretekst by odwiedzić tą wodę. Dziś z kolegą po jednym sandaczu powyżej 50. Kolega miał fajną rybę. Prawdopodobnie szczupaka. Widoki bezcenne. Chociażby orzeł ktory złowił rybę.

• Like 1

Zbiornik super. Jestem tu 3 raz. Faktycznie są zawody i będę w nich startował. Jednak zawody to tylko pretekst by odwiedzić tą wodę. Dziś z kolegą po jednym sandaczu powyżej 50. Kolega miał fajną rybę. Prawdopodobnie szczupaka. Widoki bezcenne. Chociażby orzeł ktory złowił rybę.

A jak warunki pogodowe ? Pytam o wiatr

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dziś na Siemianówce wiało aż miło (nie było). Łódki raczej pochowane od wiatru, nie wielu próbowało na otwartej wodzie łowić. Próbowałem troszkę w trollingu (i zero) ale z racji wysokiej fali i tego że byłem sam na łódce szybko się wyleczyłem z tej metody. A z opadu.... wyniki można powiedzieć że były, tylko same niewymiarowe "sandaczyki" takie 40-50 , za to delikatnych skubnięć, co nie miara, tylko był problem z zacięciem. Brania bardzo delikatne.

I tak mógłbym zakończyć relację ale .....

Kiedy już byłem w porcie prawie już poskładany do wyjazdu przyjechała ciemnozielona Toyota Hilux z której wysiedli Panowie i żwawym krokiem ruszyli w moją stronę, ale nie do mnie tylko do dwóch Panów którzy przybijali do jednego z pomostów. Zrewidowali Panów no i wyszło że mają dwie wymiarowe rybki jeden to sandacz, a druga nie dosłyszałem jaka. Z rozmowy wynikało że mieli zgłoszenie że biorą nie wymiarowe ryby. Panowie byli bardzo zdziwieni tym że ktoś zawiadomił PSR ,mówili że nikogo w koło nie było z wyjątkiem  jednego pontonu który kręcił się w koło nich tak jakby zajęli mu jego miejsce ale nie zwracali na to uwagi. I rzeczywiście wcześniej widziałem jak stał tam niewielki ponton z Białej Podlaskiej, potem zniknął a na jego miejscu pojawiła się ta łódka. 

Z tego wszystkiego można wywnioskować, że to ładnie że ktoś coś gdzieś zgłasza, ale jak się nie ma pewności naruszenia przepisów to w moim mniemaniu tak robić nie wolno. Ja odebrałem to jako po prostu zemsta za zajęcie miejsca. Zwykłe buractwo.

• Like 1

Widziałem dziś tą akcję z orłem, porwał rybę ok 30cm właśnie w zatoce. Super akcja ;) pogoda nie oszczędza, wieje i pada na zmianę, brania niemrawe, 10h na wodzie, kilka urwanych ogonów. Pozdr!

• Like 2

Nie ma takiego zapisu w regulaminie odnośnie łowienia w nocy. Jeśli łódka jest przepisowo oświetlona  to połów jak najbardziej jest dozwolony .

8. Wędkowanie 8.1. Na wszystkich obwodach rybackich użytkowanych przez uprawnionego do rybactwa Okręg PZW można wędkować przez całą dobę, z wyjątkiem wód, w których występują ryby łososiowate i lipienie, gdzie wolno wędkować tylko od świtu do zmierzchu tj. 1 godz. przed wschodem słońca i 1 godz. po zachodzie słońca.

Edytowane przez czocho

Ze względów bezpieczeństwa kontrole nocą zwłaszcza na wodzie nie są prowadzone, prawo się zmienia, za łowienie do zdjęcia będzie mandat więc społeczniacy nawet w dzień będą mieli co robić. Oczywiście wszystkie próby złamania regulaminu trzeba będzie zgłaszać i dokumentować w miarę możliwości .

Edytowane przez Szumi

Nie ma takiego zapisu w regulaminie odnośnie łowienia w nocy. Jeśli łódka jest przepisowo oświetlona  to połów jak najbardziej jest dozwolony .

8. Wędkowanie 8.1. Na wszystkich obwodach rybackich użytkowanych przez uprawnionego do rybactwa Okręg PZW można wędkować przez całą dobę, z wyjątkiem wód, w których występują ryby łososiowate i lipienie, gdzie wolno wędkować tylko od świtu do zmierzchu tj. 1 godz. przed wschodem słońca i 1 godz. po zachodzie słońca.

Z punktu 3.

3.4. Ponadto wędkarzowi nie wolno :

...

i/ łowić ryb ze sprzętu pływającego w porze nocnej / od zmierzchu do świtu / w jeziorach i zbiornikach zaporowych, z wyjątkiem okresu od 1 czerwca do 30 września,

Czyli teraz nie wolno.

Edytowane przez bho70
  • Like 1