Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Z punktu 3.

3.4. Ponadto wędkarzowi nie wolno :

...

i/ łowić ryb ze sprzętu pływającego w porze nocnej / od zmierzchu do świtu / w jeziorach i zbiornikach zaporowych, z wyjątkiem okresu od 1 czerwca do 30 września,

Czyli teraz nie wolno.

Możesz przytoczyć źródło tego zapisu ?

Możesz przytoczyć źródło tego zapisu ?

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/1/cms/szablony/73/pliki/rapr.pdf

Nie wiem jak się to ma do regulaminów z poszczególnych okręgów. 

Zwracam honor. W okręgu białostockim nie ma tego zapisu.

Edytowane przez bho70
  • Like 3

Ok skoro jest ten zapis w rapr a nie ma go w zapisach okręgu to on obowiązuje w myśl zasady że akty prawne niższego rzędu mogą być bardziej rygorystyczne? Normalnie idzie się pogubić z tymi przepisami. Identycznie jest z pierwszym i ostatnim dniem okresu ochronnego ustawowo wolnym, który jest w rapr a w okręgach to różnie? Jeżeli nie to idąc tym tokiem myślenia to rapr jest niepotrzebny bo po co przepisywać te same przepisy w kolejnych przepisach niższego rzędu?

Romek, cytujesz zapisy nieaktualnego regulaminu, tutaj najnowsza wersja - http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/46/wiadomosci/196440/pliki/rapr_pzw__od_stycznia_2020_r.pdf

Tu jest główny akt prawny i wszelkie przepisy mogą być ustalane zgodnie z tą ustawą i poprawkami wprowadzonymi później.

Teraz już chyba jasne że niektóre przepisy są ustalane na niższych szczeblach jednak nie mogą naruszać tego co jest w ustawie. 

http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19850210091/U/D19850091Lj.pdf

Pozdrawiam. 

• Like 1

Najlepsze i tak są książeczki ????kiedyś człowiek miał kartę i wio na ryby ...a teraz ... Przeglądasz w którą książkę wpisać ...potem regulaminy regulaminów ...paranoja ... Z roku na rok coraz ciekawiej ...i nikt mnie nie przekona że to czemuś sensownemu słuzy ...

• Like 6

Jak kolega cobrax widział orła to prawdopodobnie był schowany w zatoce ????

Hehe widzę wszyscy byli obok siebie i widzieli ten widok orła z nie małą rybą,jednak Siemka mała jest.U nas 2 dni totalna kicha.Pojedyńcze pstryki i ryby.Młody pobił swoje PB 68 cm w sandaczu właśnie jakieś 15 min po tym jak orzełek wytargał rybę :) Pozdro dla wszytskich tych co byli obok.

post-48456-0-57621700-1601922638_thumb.jpg

• Like 9

Witam

Orientujecie się, czy oprócz extreme water i obok drugiego jest jeszcze jakieś miejsce aby wypożyczyć łódeczkę wedkarska pod 4KM? Może u jakiegoś prywatnego gospodarza? Z tego co mi mówił Cypis, interes zawija z końcem wakacji wiec Bondary odpadają.

Wszelkie namiary poproszę na priv.

Pozdrawiam

Grubo jedziesz w tym sezonie. Ale i ja nie lepiej. :lol:

Staram się jak mogę :rolleyes:. Najgorsze jest to że plany poszły się j.....ć  :unsure: . I tak niezbyt często bywałem na rybach do 2012 w porównaniu z innymi ale w/g rejestrów te 30-40 wędkodni w roku miałem. Kupując domek nad Bugiem planowałem że 2x więcej wędkodni to będzie minimum. Bo cóż mnie powstrzyma ? Biorę wędkę i idę - proste  ? Tyle że zawsze jest coś do zrobienia, jakieś kopanie grządki, wysyp grzybów , coś przy winoroślach , opryski , cięcie drewna, wędzenie itd; itp.

Nie chcę chcę się wymątrzać, nigdy nie byłem na Siemianówce, ale przeraża mnie to, ile osób wybiera się tam na jesieni. Byłem ostatnio u kolegi na południu Polski i on też planował wyjazd... wybiłem mu z głowy, ma piękne wody sandaczowe u siebie. 

Uważam, że jest za dużo szumu wokół tego zbiornika. Piszecie tu dosłownie o wszystkim - biorą, nie biorą, gdzie łódki, gdzie slip, gdzie nocleg. Ta woda jest rozpracowana na czynniki pierwsze, a dziesiątki osób z całej Polski czyta to na bieżąco i czeka aż " się ruszy".

Podobie było z Dadajem "najlepszym jeziorem szczupakowym w Polsce" - dużo szumu, duuuuużo wędkarzy,a teraz jest jak jest - czyli byle jak.

Inne jezioro z naszych okolic - Orzysz - niby fajne to co robi stowarzyszenie, tylko co ci miejscowi wędkarze z tego mają?? W maju trzeba było czekać w kolejce na slipie

Nie chcę być źle zrozumianym, ale miejscowi wędkarze w trosce o swoje wody, powinni mniej dzielić się informacjami. 

pozdrawiam

• Like 12