szwagier007 Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 (edytowane) Chłopaki, a może zmienić ten wątek z narzekalni na rozmowy o przynętach jakie Wam się najlepiej sprawdzają, jak podchodzicie do gramatury, czy przeliczanie gr/m czy idziecie od ciężko i schodzicie na coraz lżej, na jakie kolory Wam najczęściej gryzą, jak się bawicie pracą przynęty w zależności od warunków (słońce, deszcz, wiatr) itd. itd...mogłaby się bardzo ciekawa dyskusja rozwinąć.Tylko proszę nie piszcie, że to lata doświadczenia i nikt nie poda tego jak łowi bo to ogromna tajemnica, lepiej już nic nie piszcie.Mogę zacząć: W zeszłym roku nie schodziłem z gumą niżej niż 12,5cm i powiem, że efekty były.W tym roku za nic w świecie na więcej niż 9cm nie chcą mi gryźć. Efekty też są niczego sobie.Gramowo podobnie, w tym roku na połowę gr mniej niż rok temu. Nic nie przeliczam, po prostu zaczynam w granicach max kija i schodzę z gramami jak nie gryzą.Kolory od zawsze naturalne, żadnych marchewek, seledynów.Dodatkowo mam dziwne odczucie, że w miejscach w których w zeszłym roku było fajne, twarde dno w tym roku jest mięciutkie. Jakby przymuliło. Edytowane 30 Października 2020 przez szwagier007 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 Cześć, no to u mnie wszystko na gumy dłuższe niż 10 cm a nawet tak do 15 cm. Kolory raczej białe lub ciemne. Oczojeby nie sprawdziły się. Gramatura max 15 gr. W zeszłym roku tak samo. Tomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryza1 Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 U mnie wczoraj na płytkiej wodzie dwa sandacze - 45 i 48 cm. Oba złapane na gumę 10 cm, kolor firetiger, główka 5 gram. Oba złapane w odstępie 20 minut. Później kombinowanie z kolorami i wielkością gum i przez kilka godzin nawet brania nie miałem. W tym roku raczej sprawdzają mi się mniejsze gumy i obciążenie 5-10 gram. Łowię zazwyczaj w płytszych częściach zbiornika. Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier007 Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 U mnie wczoraj na płytkiej wodzie dwa sandacze - 45 i 48 cm. Oba złapane na gumę 10 cm, kolor firetiger, główka 5 gram. Oba złapane w odstępie 20 minut. Później kombinowanie z kolorami i wielkością gum i przez kilka godzin nawet brania nie miałem. W tym roku raczej sprawdzają mi się mniejsze gumy i obciążenie 5-10 gram. Łowię zazwyczaj w płytszych częściach zbiornika. TomekWczoraj podobnie z braniami jak u Ciebie. 20 minut i potem zero totalne. Dwa krótkie <50, 68, 65, 53. Później był jakiś przebłysk 30 minut bardzo delikatnych brań,nie do zacięcia, tylko ślady na ogonach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poacher Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Dzisiaj cały dzień przy zaporze. Niestety bez kontaktu z rybą. Strasznie dużo trolingujących Januszy. Spokojnie nie można połowić. Edytowane 1 Listopada 2020 przez poacher 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 Czasem patrzę na zdjęcia, albo filmy z tej wody to naprawdę współczuję łowiącym tam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier007 Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 Czasem patrzę na zdjęcia, albo filmy z tej wody to naprawdę współczuję łowiącym tam.Byłeś nad wodą czy tylko internetowych newsów się naoglądałeś ?Da się normalnie łowić, nie siej paniki. Byłem w weekend, obok nas max 10 łódek i czasami trolling.Znowu centrum narzekania się zaczyna, czytać się tego już nie da. A że woda popularna w sieci nic nie poradzisz, takie życie.Kij do ręki, na ryby i po powrocie podziel się tak jak koledzy wyżej efektami, spostrzeżeniami, może coś podpowiedz a nie tylko narzekać i narzekać jak źle.Dzięki kolegom wyżej za to, że wreszcie o rybach,warunkach, efektach ktoś coś zaczął pisać. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golenia Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 "Da się normalnie łowić" - widzisz,są ludzie którzy inaczej rozumieją normalne łowienie. Jak tobie to odpowiada, to nie zostaje nic innego,jak życzyć udanych łowów 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulos1 Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 szkoda, że nie widzieliście co się działo 31.10 na ZZ na odcinku, który od 1.11 jest już wyłączony z wędkowania - ze 100 łódek na obszarze 2h.Patrzyłem na to z mostu i się śmiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Po całym dniu bywają też piękne chwile s8 wymiata 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred88 Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Niedzielne popołudnie Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Może za wiele nie widać, ale to standardowy weekend na zalewie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisniowy21 Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 w ten weekend było stanowczo mniej łodzi niż w ubiegłym 2 tyg. temu ciężko było środkiem przebić się z kolejowego pod tamę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumi Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Może za wiele nie widać, ale to standardowy weekend na zalewie .Kolega zapomniał dopisać że trolling jest bee , jest niedziela niech se chłopy łowią miejsca wystarczy dla każdego. Proszę może nie mącić w temacie a o rybach, żabach, bobrach czy fokach pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Bo jest be, ale dziś doszły mnie jeszcze ciekawsze wieści o nocnych odłowach sieciowych, z użyciem nokto i termowizji. Noce długie i sprzyjające takim procederom, dzieje się ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzman Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Haha, co za temat. Jak cudownie obnażył stan rzeczy. Ale szanuje Waszą uczciwość. Powaga.Wydawało mi się, że coś na wschodzie się zmienia, ale nie, bzdura To samo, co i 15 lat temu. A na zachodzie to konsumują bruschettę z bresaolą, podczas gdy na wschodzie wpieprzają bułkie z kałbasą... Poza tym na wschodzie rzygają, a na zachodzie wymiotują Gadaj zdrów... Górę biorą względy ekonomiczne i genetyczne, wyssane z mlekiem matki, której ciągle brakowało jedzenia, żeby wykarmić rodzinę. Trochę też pazerność, trochę atawizm, poza tym czasem najgorszy cebulak obudzi się prawie w każdym, jak bierze ryba... Gadka 2 przeciwnych obozów - C&R i zwolenników dawania w łeb zgodnie z regulaminem jest trochę bez sensu. Ja jestem np. nad wodą kilka razy w roku i lubię dobrą rybkę. Więc dostanie w łeb i kropek i sandacz. Co z tego? Gorzej, jak ktoś robi to zgodnie z regulaminem ale 150 dni w roku. Zawsze dziwił mnie limit na głowatkę - 1 sztuka tygodniowo. Jak to sprawdzić, zweryfikować? Podobnie jest i z tymi, co są bardzo często nad wodą i biorą zgodnie z regulaminem, jest to moim zdaniem nie do opanowania. C&R - nie jestem za nad Siemką, bo ciągle będzie w pytę łódek zwłaszcza z "celebrytami". Tacy łowią i na tym zarabiają, a przy okazji nie potrafią nawet wypuścić odhaczonej ryby (wiecie, kogo mam na myśli;), itd. itp. Takich gwiazdorów nam nie trzeba na tym zacofanym wschodzie;) Jak zbiornik nie będzie już taki bogaty, to w weekend będzie kilkadziesiąt a nie kilkaset łodzi, a jak będzie brała ryba, to i tak każdy coś złowi, może trochę mniej, ale też będzie satysfakcja. Pamiętam już takie okresy. Trolling - tego powinni zakazać od razu. 9/10 przypadków to 2-3 spasionych Januszy na łódce, pływają w tę i z powrotem, gadki na poziomie troglodytów (k... co 3 słowo, inaczej się zatnie), wtedy sobie myślę - co ja tu robię, to miał być przecież relaks na łonie natury. Poza tym jak wiecie pała do tłuczenia ryb na tych jednostkach jest używana w prawie każdym przypadku, niezależnie od wymiaru i limitu. Zmiana władz itd. chyba niewiele tu pomoże. Przyjdzie 3 cudownych chłopców C&R i zdziałają cuda? Bez funduszy to g..o można. Policja już nie przypłynie bo nie ma na paliwo. I co, samosąd na wodzie za 2 sandaczyki? Pozdrawiam z grodu nad Białą. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Bo jest be, ale dziś doszły mnie jeszcze ciekawsze wieści o nocnych odłowach sieciowych, z użyciem nokto i termowizji. Noce długie i sprzyjające takim procederom, dzieje się ciekawie.Noktowizja, termowizja, niechybnie będą gromić bobry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 I znowu się zaczyna, a już było fajnie. Panowie naprawdę dajcie już spokój. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1976 Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Skąd masz takie dane?Jak już przedstawiasz te dane jako rzetelne to opisz system weryfikacji rejestrów? Wydaje mi się że już pisałem skąd mam te dane. Trzeba uważnie czytać[emoji6] Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poacher Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 W piątek wybieram się nad wodę. Były brania dzisiaj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Bo jest be, ale dziś doszły mnie jeszcze ciekawsze wieści o nocnych odłowach sieciowych, z użyciem nokto i termowizji. Noce długie i sprzyjające takim procederom, dzieje się ciekawie.Kurde ale ryby są zmiennocieplne czyli mają taką samą temperaturę jak woda. Po h....komuś wobec tego termowizja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Zapewne przydaje się do "łowienia" tych nocnych sieciarzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumi Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Chłopy siatkę stawiali przy użyciu telewizora lampowego na burcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Termowizja potrzebna do obserwacji ewentualnych pilnujących a nie ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentnooki Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 To tylko ja we wtorek wypływałem jeszcze po ciemku z rana a tu taka panika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi