Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Powiadają w okolicy
Mocne chłopy to nie słabe
Taki to bez rękawicy
Lewą ręką zgniecie żabę

Chłop żywemu nie przepuści!
Chłop żywemu nie przepuści!
Jak się żywe napatoczy,
Nie pożyje se a juści!

Jak nam kiedyś napomknęli
Że są w stawie dwa piskorze
Tośmy cały staw spuścili
Chociaż wielki był jak morze

Chłop żywemu, nie...!

(Kazimierz Grześkowiak '79)

41 lat i nic się nie zmieniło... 

• Like 9

Czołem.

Czy ktoś ze stałych bywalców Siemianówki napisze jak sytuacja z pokrywą lodową (duży zalew) w okolicach nasypu kolejowego od strony Siemianówki.

Najlepiej dane z wczoraj /przedwczoraj i z własnej obserwacji,a nie zasłyszane od kogoś.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam Tomi B)

Wczoraj wyciągałem łódź, lód niby tylko z brzegu ale zanim się do niej dobrałem z siekierą zeszło z 2 godziny. Z brzegu 4,5cm mogłem chodzić po lodzie ledwie się łamał. Odległość z brzegu 50,60m ale jak się przebijesz da się łowić. Ja miałem łódź w zatoce może na głównym jest krótszy lód. Dla bardzo napalonych da się, amatorom, niedzielnym odradzam. Zostaje rzeka.

Edytowane przez Mirek*
  • Like 2

(...)

Może jakby NIK wskoczył ponownie na Uniwersytet Warmińsko -Mazurski i odtajnił całe badanie to byśmy się dowiedzieli czegoś więcej . Nie wierzę aby udostępniono co i ile złowiono . Jeżeli już to przeczytamy sobie podsumowanie i wnioski .(...)

Tak na spokojnie bez zlośliwości proszę o wyjaśnienie co Tobie/Wam wędkarzom da udostępnienie surowych danych z połowów kontrolnych/badawczych/regulacyjnych? W jaki sposób będziesz analizował te dane i jakie wnioski będziesz w stanie na ich podstawie wyciągnąć? Czego oczekujesz: masy osobniczej, rozkładu liczebności/biomasy, rozkładu długości? Chcisłbyś dane zbiorcze dla całego akwenu, czy dla poszczególnych stacji?

Pytam z czystej ciekawości, jako osoba zawodowo zajmująca się łowieniem i liczeniem ryb ;)

• Like 3

Cześć, może ktoś był na wodzie to prosiłbym o info. Czy mróz i wiatr dały na łódce wytrzymać? Czy może zamarzło i nie dało się pływać?

Tomek

Czołem Tomek.

Nie wiem jak dzisiaj,ale byłem wczoraj.

Lodu praktycznie nie ma,ale był za to silny i zimny wiatr, opady drobnego śniegu i zmarzniętego deszczu, spore fale niosące odrobiny lodu.Cały nawietrzny brzeg obsypany kruszonym lodem .

Ja łowiłem brodząc lub z brzegu. Ryb nie spotkałem . :(

Na dużym zbiorniku widziałem 3 trollujące łodzie(na pierwszej fotce po powiększeniu widać jedną z nich) ,a na małym 1 łódka ze spinningistą.

9412760792fc6976med.jpg f2f8d09137028cd0med.jpg

Pozdrawiam Tomi B)

• Like 3

• 2 tygodnie później...