Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Lornetką to mogą kormorany oglądać. Zawsze jest potrzeba i tak nie pisz, chyba, że nie dbasz o wodę Ja nie mam zamiaru bić się z miejscowymi

Trzeba było zadzwonić do PSR że miejscowi łowią ryby ( a przynajmniej próbują) i jeśli to robią niezgodnie z regulaminem to powinni być ukarani, ale jeśli tak nie było to... tylko może świadczyć o Tobie.

Trzeba było zadzwonić do PSR że miejscowi łowią ryby ( a przynajmniej próbują) i jeśli to robią niezgodnie z regulaminem to powinni być ukarani, ale jeśli tak nie było to... tylko może świadczyć o Tobie.

o Tobie świadczy, że jesteś pewnie taki sam jak oni. Rozumiesz chyba, że jak człowiek chce spokojnie połowić to nie może na wszystkich donosić bo już spokojnie nie połowi. Są od tego ludzie. Wędkarz może powiedzieć, że sandacz jest od czerwca itd, my nie jesteśmy od napierdź.... się i robienia wojen z miejscowymi.

Wiem, że już są lub lada moment przybędzie 2 nowych strażników tylko od siemianówki, na nasypie nowe kamery są w trakcie montażu. Także coś się dzieje , wiadomo że nie da się wszystkich upilnować, ale musimy też sami reagować na patologie i zgłaszać i zwracać uwagę.

• Like 4

Nie wiem czy to wędkarz, czy nie. Na pewno osoba była w kapoku. I chyba był problem z ściągnięciem łodzi, tak jakby o coś zaczepiła silnikiem.

PS. Apeluję do wszystkich o rozsądek. Czy warto w niesprzyjających warunkach narażać się po to by złapać tą rybkę? Ja wcześniej byłem nad zalewem i nie zdecydowałbym się na pływanie. Teraz kiedy woda jest bardzo zimna można sobie (i bliskim) narobić biedy. 

Edytowane przez bho70

• 2 tygodnie później...

Decyzja zapadła,jadę z kolegą Michałem na długi czerwcowy weekend. :)

W doborowym gronie przyjaciół Suwalsko-Oleckich będziemy 4 dni próbować łowić. :P

Oby się działo wędkarsko bo ognicha wieczorowa porą bezcenne :P

Oczywiście wyłącznie casting,może sumek się trafi? :P

• Like 2

Witam kolegów :) Wszystkim życzę wspaniałych emocji, nie tylko na brzegu gdzieś tam, przy ognisku, ale przede wszystkim na wodzie. Emocji związanych z tym pięknym uczuciem  brania i zacięcia :).

Byłem dwa razy na początku maja . Złowiłem dwie ryby na jerki na płyciakach. To były sandacze. Więc dałem sobie spokój z szukaniem szczupaka. Pływałem za okoniem - podobnie.  Co dalej? Pogoda i  czas pokarzą co jest jeszcze do łowienia według zasad i naszej etyki. Pozdrawiam wszystkich :)

Edytowane przez focus224
  • Like 5

2 dni spinningowania między trzcinami na głębokości 1.4m. Efekt 5 sandaczy. Czyżby szczupak i okoń wyprowadził się z Siemianówki?

W maju na początku byłem raz na Siemianówce. Również pływałem bo trzcinach i po 1,5 metrowej wodzie. Przy zmianie na przynętę poniżej 15 cm od razu sandacz po złowieniu dwóch w miejscach typowo niesandaczowych spłynąłem. Trzeba już się pogodzić, że na Siemianówce sezon trzeba zaczynać od czerwca.

• Like 1

Niech będzie lincz.

Tak jak wcześniej pisałem sandacz zabił ten zbiornik i wszystko się teraz potwierdza. 

Okoń i szczupak wyprowadziły się na dobre i inne ryby też. Ciekawe dlaczego? 

Siemianówka miała służyć wszystkim wędkarzom, a co jest? Zapewnione zostały interesy dwóch grup, sportowców lubujących się w sandaczu oraz nowej, smakoszy mięsa tej ryby. A co z pozostałymi?

Zaistniała sytuacja spowodowała również najazd hord wędkarzy miłośników i sportu, i smacznego mięsa którzy do tej pory nie odwiedzali zalewu. 

Mam nadzieję że PZW przestanie zarybiać zbiornik innymi gatunkami ryb gdyż stanowią one pokarm dla sandaczy i pewnie wielokrotnie mniej narybku przeżywa niż jest to zakładane.

Co teraz zrobić aby odbudować ten zbiornik z korzyścią dla wszystkich? Nie dla wybrańców.

• Like 2

Nie rozumiem czemu tam nie ma zakazu spinningowa do 31.05??

To zobacz post wyżej.My jesteśmy wybrańcami i dla nas może być 1 czerwca ,ale jest jeszcze duża grupa bagienno- szuwarowa i oni łowią  karasia lina i {sandacza }od zejścia lodu.Szczupaki tylko na wodzie poniżej 0.5 metra no i oczywiście wspaniałe bolenie których jest zatrzęsienie ale oczywiście zaraz i one zostaną obwinione o wyżarcie siemianówki.

Ciekawy jestem dlaczego nikt się nie czepia SUMA który potrafi zrobić potężne spóstoszenie na zbiorniku,A gdzie jest szczupak ?Proszę sobie przypomnieć kilka lat wstecz co się działo na zbiorniku od pażdziernika do końca grudnia,90 cm i większe szczupaki upychane w bakistach ,brak górnego wymiaru i zero kontroli.Jak zwykle wszyscy są winni począwszy od rybaków, sandaczy , kormorany itd tylko nie my wędkarze.

Zaczynami od jutra łowić starczy tego narzekania.Do zobaczenia nad wodą i połamania wędki,,,,,,na karasiu.

• Like 2