Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy , czy ktoś kojarzy czerwono-biały szlaban przed dostępem do wody w mostkach , niedaleko taropolu,

kiedyś kilka razy wodowaliśmy tam z bratem ponton a w tym roku zastaliśmy  szlaban zamkniety na kłódkę ze 300 metrów od brzegu i żadnej tablicy 

informacjnej dlaczego tam stoi. Ktoś wie czy to zarządzający wodą postawili , czy może miejscowi się grodzą (jakieś auta za szlabanem stały),

odcinając dojazd do kolejnego brzegu naszej wody ?

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Słyszy się bo GWIAZDY YOUTUBA dbają o szum wokół tej wody. A  coraz więcej wędkarzy wypuszcza złowione ryby i górny wymiar jest i 1 sztuka do zabrania tak więc nie bardzo już się kalkuluje jechać kilkaset kilometrów po jedną rybkę, Trochę mało kontroli .

Z jednej strony zło...Ale może dało wielu do myślenia ,że z wędkarstwa można się cieszyć i nie zawsze złowioną rybę trzeba "Zberetować" ...Może jednak widząc że inni to potrafią i sprawia im to radość sami spróbowali i zobaczyli że to jednak nie boli  ;)  :D Jak większość zrozumie że 1-2 ryby na miesiąc starczą raczej im do celów konsumpcyjnych dla Całej rodziny będzie tylko lepiej. Co do kontroli to choć nie byłem tam już dłuższy czas wiem że są zmiany i jest coraz więcej Patroli/Kar i się jednak powinni trochę obawiać.Tylko czy nie za pózno o przynajmniej 2-3 lata??? Może lepiej pózniej jak wcale. Sprawdzimy  Niebawem 

Z jednej strony zło...Ale może dało wielu do myślenia ,że z wędkarstwa można się cieszyć i nie zawsze złowioną rybę trzeba "Zberetować" ...Może jednak widząc że inni to potrafią i sprawia im to radość sami spróbowali i zobaczyli że to jednak nie boli ;) :D Jak większość zrozumie że 1-2 ryby na miesiąc starczą raczej im do celów konsumpcyjnych dla Całej rodziny będzie tylko lepiej. Co do kontroli to choć nie byłem tam już dłuższy czas wiem że są zmiany i jest coraz więcej Patroli/Kar i się jednak powinni trochę obawiać.Tylko czy nie za pózno o przynajmniej 2-3 lata??? Może lepiej pózniej jak wcale. Sprawdzimy Niebawem

Wiedza jest siłą.

post-64473-0-21694400-1627845709_thumb.jpg

Edytowane przez compi

Mi w te upały pod wierzchem 30*C pokazało  :lol:

Dużo czasu na urlopie spędziłem i coś tam idzie wyskubać. 

Tak na prawdę to miałem tylko jeden dzień na grubooo, poza tym to czasem 2 czasem 4 rybki na dzień się trafiały a bywały dni że i na zero.

Często brały o różnych godzinach 8-9 rano 17-18 a im później tym słabiej. Miałem też takie miejsce że przez 3 dni z rzędu ryby łowiłem ale brały tylko przez chwilę o określonej godzinie.  Później jakoś te miejsce sandacze przestały odwiedzać lub brały o innych porach a ja byłem  już w innym miejscu? 

Podsumowując narazie woda jest bardzo chimeryczna 

A ja myślę że to jest ten plus tego najazdu.,Tyle ryb co zostało wypuszczone  z powrotem do wody.............ryby też się uczą . A tak na poważnie to wysoki stan wody opóźnione tarło  i mocno przetrzebiona populacja sandacza zrobiły swoje.No i te słynne 24 tony sandacza złowione w siatki przez rybaków  wiosną zrobiły swoje

A ja myślę że to jest ten plus tego najazdu.,Tyle ryb co zostało wypuszczone  z powrotem do wody.............ryby też się uczą . A tak na poważnie to wysoki stan wody opóźnione tarło  i mocno przetrzebiona populacja sandacza zrobiły swoje.No i te słynne 24 tony sandacza złowione w siatki przez rybaków  wiosną zrobiły swoje

Mentnooki nie bądź bajkopisarzem odnośnie wypuszczanych ryb ... zabieranych jest tyle co i było.

i nie bądź bajkopisarzem, że PZW odłowiło 24 tony ryb ... masz na to dowody?

Problemy tej wody zaczęły się wraz z pojawieniem się prominentnych youtuberów i mięsiarzy którzy za nimi ruszyli. 

• Like 1

A ja sądzę ,że to zaczeło się od "Zlotu JerkBait.PL''  :D  B)  ;)  każdy ma swoją teorię.Co nie  ujmuje nic z faktu ,że ostatnie 3-4 lata to istna masakra ale w głównej mierze spowodowana brakiem odpowiedniej kontroli i pozostawieniu "towarzystwa" na Samopas...A jak to funkcjonowało , każdy kto tam pływał wie doskonale. Tak jak z Drużnem , teraz zmiany przepisów itd ale niestety obudzono się 5-7 lat za pózno ,dając się "Kormoranom na 2 nogach" napaść do syta.A teraz spóznione pomysły ochrony ......Ochrony tego co zostało a nie tego co było cenne i powinno być chronione kilka lat wcześniej...Poczekamy pewnie obie wody się odbudują ale to kilka lat straconych dla oby zbiorników które zasługiwały jeszcze kilka lat temu na miano Polskich Perełek wędkarskich i Eldorado dla Wędkarzy  szukających emocji nie rybiego Białka... Pytanie czemu Ci u "góry" decydencji zawsze obudzą się stanowczo za pózno  :rolleyes:  :unsure:  :rolleyes:

• Like 5

(miano Polskich Perełek wędkarskich i Eldorado dla Wędkarzy szukających)

Panie Szydłoś , ma Pan rację że kilka lat temu to była perełka. Tylko wtedy nie było sandacza w zbiorniku racz Pan zauważyć proszę.

A według Ciebie, kiedy pojawił się sandacz na Siemianówce.?

• Like 1

Mentnooki nie bądź bajkopisarzem odnośnie wypuszczanych ryb ... zabieranych jest tyle co i było.

i nie bądź bajkopisarzem, że PZW odłowiło 24 tony ryb ... masz na to dowody?

Problemy tej wody zaczęły się wraz z pojawieniem się prominentnych youtuberów i mięsiarzy którzy za nimi ruszyli.

Mam nadzieje ze masz bliżej nad Wodę niż my z Mentnookim , albo chociaż częściej na niej bywasz i masz inne spostrzeżenia i informacje odnośnie populacji Sandacza odlowionego nielegalnie ze zbiornika. Powiedz proszę kto łowi na przełomie listopada i grudnia oraz maja i czerwca w nocy z Łódki ? Ile razy wypływalismy po Ciemku i byliśmy świadkiem jak ktoś zwyczajnie Spierd…. po wodzie ze światłem tak zwanym szperaczem prosto na Rybaczowke? Podejrzewam ze jestem jednym z młodszych wędkarzy wypowiadającym się w tym temacie , jednak doskonale zdążyłem poznać smak patologii , ponieważ całe dzieciństwo do pełnoletności spędziłem w rodzinnych stronach czyli na Mazurach. Jezioro PZW czy gospodarstwo rybackie PGR dzierżawiące jezioro uwierzcie mi na słowo ze nie było różnicy między jednym a drugim . Zawsze znalazło się kilku miejscowych kłusowników , ktorzy doskonale wiedzieli gdzie i kiedy jakiej ryby szukać . Oczywiście odławiali to Siatkami , drgawicami , żakami , pętlami. Przeróżne rzeczy niszczyliśmy , walczyliśmy z tym przez kilka ładnych lat. I proszę nie mówić ze można było zadzwonić bo było dzwonione i to nie raz , niestety bezskutecznie. To samo jest na Siemianowce , miejscowi mający agroturystykę maja dostęp do każdej ryby począwszy od Bialorybu po Drapieżnika , są w stanie na określony dzien załatwić Rybę jaka Chcesz. Dam sobie obciąć dwie ręce ze nie są to Ryby łowione na Wędkę. Dlatego zaczynajac od Miejscowych Specjalistów przez tych WENDKARZY PRZEZ DUŻE w a kończąc na Rybaku , zbiornik jest legalnie ograbiany z Ryby w nielegalny sposób. Coraz więcej tutaj na Forum specjalistów , którzy odwiedzili kilka razy zbiornik przez ostatnie pare lat a wysnuwają wnioski i wypowiadaja się o tej tak jakby się nad nią wychowali. Patologia była zawsze i zbiornik potrafił się obronić do momentu kiedy został ogłoszony najlepszym zbiornikiem szczupakowym w Polsce przez dwa lata z Rzędu. Stało się to samo co dwa lata wstecz , ogromne najazdy ludzi z całej polski , setki łódek plus patologia zrobiły swoje. Dziś mamy powtórkę z Rozrywki , ale w pewnym sensie sami jesteśmy sobie winni ponieważ zamieszczane filmy , reklamy przynęt i innego tego typu rzeczy nie pomagają temu zbiornikowi a wręcz przeciwnie przyciągają ludzi , którzy niekoniecznie tam samo jak Ty będą Szanować Rybę. A apropo kontroli taki przykład z Siemianowki wzięty , znajomy łowiący przy nasypie kolejowym zobaczył jak podjechała straż , każde stanowisko było zajęte , panowie wyszli z Auta i ruszyli w stronę wedkujacych. Wiecie jak to wyglądało ? Cześć , Cześć , Siema , Cześć , Cześć aż tu nagle rejestracja nie Podlaska , Dzien Dobry Państwowa Straż Rybacka proszę przygotować kartę i pozwolenie… wiec o jakich kontrolach my tu rozmawiamy? Wybiórczych ? To jest dla mnie taka Patologia ze brak słów.

Można nie wierzyć w 24 tony odlowionego Sandacza na Wiosnę , tak samo jak można nie wierzyć w Bolenia 106 cm , ja widziałem …. Jak odjechał na Bagażniku Rowerowym miejscowego Luja. Był tak wielki ze ogon wkręcał mu się w szprychy… otwórzcie oczy i myślcie co Piszecie bo czasami na prawde przykro się to Czyta… Do zobaczenia nad Wodą , Połamania !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 15

(miano Polskich Perełek wędkarskich i Eldorado dla Wędkarzy szukających)

Panie Szydłoś , ma Pan rację że kilka lat temu to była perełka. Tylko wtedy nie było sandacza w zbiorniku racz Pan zauważyć proszę.

B) w 2017 łowiono ryby 70+ ... takie widziałem osobiście ,a wiem że były i większe. To co Myślisz że w 2016 Ktoś wpuścił 60tki-70tki do wody a wcześniej woda sandacza nie widziała :rolleyes: ??? Były dużo wcześniej, może nie tak rozbudowana populacja ale ryby około metrowe nie urosły przez 5-6 lat kolego.Chyba, że chodzi Ci o ilości "Hurtowe" czyli o takie po jakie przyjeżdżała ta cała "patologia" tam ostatnie 2-3 lata....czyli pyrr,pyrrr Limit-Agrafka-Brzeg i dalej Pyrr...pyrr  :mellow:

B) w 2017 łowiono ryby 70+ ... takie widziałem osobiście ,a wiem że były i większe. To co Myślisz że w 2016 Ktoś wpuścił 60tki-70tki do wody a wcześniej woda sandacza nie widziała :rolleyes: ??? Były dużo wcześniej, może nie tak rozbudowana populacja ale ryby około metrowe nie urosły przez 5-6 lat kolego.Chyba, że chodzi Ci o ilości "Hurtowe" czyli o takie po jakie przyjeżdżała ta cała "patologia" tam ostatnie 2-3 lata....czyli pyrr,pyrrr Limit-Agrafka-Brzeg i dalej Pyrr...pyrr  :mellow:

Zgadza sie. Wszystko było ustabilizowane. Tylko w pewnym momencie ktoś wpuścił do wody 700 kg narybku sandacza i się zaczęło. wielu ludzi wie kto, ale nikt nie chce rozliczać gościa za nielegalne zarybianie. A szkoda. Koniec na ten temat. Pozdrowienia.