mariusz1976 Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Panowie, ratować trzeba ale nie tylko przed nami samymi, wczesną wiosną widziałem zdjęcia z siemianówki gdzie w żakach kisły sandacze, przesłałem te zdjęcia dla prezesa Rudnika, zero reakcji, a to był maj, żaki należały do gospodarstwa rybackiego SUWAŁKI, te chu.. e wyczyścili już wszystkie jeziora na Suwalszczyźnie i zaczynają rozszerzać swoją działalność za zgodą oczywiście PZW Białystok, druga sprawa to zarządzanie wodą, od 2014 do siemianówki wpuszczane jest 10000 suma rocznie, przeliczając to 60000 do 2019r, chyba wędkarze nie zdążą jego wybrać, ale sum zdąży wybrać inne ryby, już teraz ciężko jest złowić ładnego okonia nie wspominając o innych gatunkach. Nie zastanawia was dlaczego okręg nie wpuszcza sandacza? A wpuszcza tyle suma, powiem wam dlaczego, Sandacz jest niechcianą rybą w ekosystemach wpuszcza się go wtedy jak nie ma już nadziei na ratowanie wody, taką odpowiedź otrzymałem kiedyś od przedstawiciela PZW Białystok, chcieliśmy aby jez.pomorze okręg zaczął zarybiać sandaczem. Wyciągając wnioski z tego co napisałem, może dla okręgu jest na rękę trzebienie po głowie sandacza i dlatego jest tak mało kontroli. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_mich_ Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Dużo by tu gadać o tym zbiorniku ... Jedno wiem napewno ...gdyby nie pazerność ludzi było by to bez cienia wątpliwości najlepsze łowisko w Polsce ...nie wiem naprawdę nie wiem z kad ta ryba tam się bierze ...i jak to jeszcze funkcjonuje ...ale napewno drugiej takiej żyznej wody nie mamy w naszym kraju. Ciekawe jak długo jeszcze będzie trwał proces czyszczenia siemianowki ...choć powiedzmy sobie szczerze że trwa to nie od dziś i nadal złowienie pięknej ryby jak na polskie warunki nie stanowi większego problemu mimo tak wielkiej odbierającej chęci wędkowania presji ...smutny jest widok dwustu łódek pływających obok siebie ale jest na to sposób zrobić łowisko no kill na dużym zbiorniku a gwarantuje że 90 procent towarzystwa pływa po małym ,????sprawdzone ????ależ było by pięknie ... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Kolego w siemianówce jest tyle białorybu, że te wszystkie sumy choćby jadły 2 razy więcej niż powinny to i tak tego nie przejedzą. Jasne że i inne ryby też zjedzą.A okonie to raczej te na 2 nogach wyciągają, tak jak i sumy z resztą.Brak limitu na okonie je wykańcza, latem znajomy policjant mi opowiadał że sprawdzał gościa co miał kilkadziesiąt okoni, i mówił że tego dnia słabo biorą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1976 Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Kolego w siemianówce jest tyle białorybu, że te wszystkie sumy choćby jadły 2 razy więcej niż powinny to i tak tego nie przejedzą. Jasne że i inne ryby też zjedzą.A okonie to raczej te na 2 nogach wyciągają, tak jak i sumy z resztą.Brak limitu na okonie je wykańcza, latem znajomy policjant mi opowiadał że sprawdzał gościa co miał kilkadziesiąt okoni, i mówił że tego dnia słabo biorą.Mówisz o okonkach a dla mnie chodzi o okonie 40+, jeżeli jest tyle biało ryby to dlaczego sandacz żeruje na krąpiach, myślisz że jest to pokarm pierwszego wyboru, ale fakt białej ryby jest, ale suma tam jest też za dużo. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Ale po czym wnosisz że jest za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1976 Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Na trzy ostatnie wyjazdy złowiłem 3 sumy jako przyłów łowiąc sandacze, a wiem o jeszcze innych przypadkach, tabele zarybieniowe też nie kłamią 60 000tys przez 6 lat wpuścić a ile wędkarze złowili w tym czasie 2000tys rocznie? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beny Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Dziś siemianówka od rana... Patologia patologia i jeszcze raz patologia. Tłuczone jest wszystko co wychodzi z wody. Przy moście kolejowym Pan tłukł szczupaki złowione na żywca. jeden.... drugi... trzeci...dzwięk tłuczonego w łeb szczupaka rozchodził się po okolicy. W końcu podpłynęliśmy i grzecznie zapytaliśmy ile szczupaków złowił - "Dwa". -" No jak Panie dwa jak 3 przy Nas zatłukłeś i dalej łowisz...? - "no bo jeden się spiął...." i w tym momencie szkodnik przestał się odzywać na kolejne zapytania. Wokół było kilku wędkarzy. Zero reakcji. Trollować na małym można i się da, na torach niektórzy mają zwiększony limit do dozwolonych 5 wędek. Ani policji, ani psr, ani ssr nie widu nie słuchu... i tak od dawna - nie nie dzwoniłem. Dzwoniłem wcześniej kilka razy widząc na żywo podobne sytuacje i nigdy nie doczekałem się interwencji... także chyba trzeba mieć szczęście lub znajomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Byłem dziś i ja, psr była ale autem jeździli. Na wodzie tłok, ale o dziwo widziałem wypuszczanego sandacza i raczej wymiarowy. Ja dziś z bratem na przedszkola trafialiśmy, 5 krótkich sandaczy,2 wymiarowe i 2 krótkie szczupłe, 1 wymiarowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
compi Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Dzisiaj na Rudni dwóch panów z PSR podchodziło do powracających łodzi i przeprowadzało kontrolę. Budujące, jednak lepiej wyglądałaby kontrola na wyjazdówkach razem z policją. Dobre i to. Dzisiaj również widziałem kilka wypuszczonych sandaczy. Chyba nawet spory sum, który dzielnie walczył przez 40-50 minut wrócił do wody 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisniowy21 Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Dzisiaj na Rudni dwóch panów z PSR podchodziło do powracających łodzi i przeprowadzało kontrolę. Budujące, jednak lepiej wyglądałaby kontrola na wyjazdówkach razem z policją. Dobre i to. Dzisiaj również widziałem kilka wypuszczonych sandaczy. Chyba nawet spory sum, który dzielnie walczył przez 40-50 minut wrócił do wody kolego niestety sum po 40 min walki wypuszczenia raczej nie przeżyje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Zawsze to 50% szansy więcej niż jakby od razu w łeb dostał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
compi Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 kolego niestety sum po 40 min walki wypuszczenia raczej nie przeżyje Zwłok nie zaobserwowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 kolego niestety sum po 40 min walki wypuszczenia raczej nie przeżyje Spokojnie, da sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekL Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Zbyt dlugi hol - padnieTrol - lobuzy i miesiarzePrzylowy - trzeba bylo spiac albo powiedziec rybie aby nie brala Czasem lepiej nic nie pisac niz wiecznie narzekac. Przyklady polskiego narzekania. Mowa jest srebrem a milczenie zlotem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentnooki Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 kolego niestety sum po 40 min walki wypuszczenia raczej nie przeżyje Kolego sumy po 1.5 godzinie męczarni i wyszarpaniu osęką w rozmiarze 150-160cm to nie wracają do wody .Osobiscie wypusciłem 176cm po 20 min, i 182 po 18 min holu na sandaczową wędke i odpłyneły szybciej niz przypłyneły. A ten miał 207 cm plecionka 0.18 i 40 min holu .Odpłynoł w dobrej kondycji bez tłumaczenia że nie przezyje i takie tam. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafijas Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Widok odplywajacego suma tych gabarytów to niezapomniane przeżycie , cała ta siła , ta wielkość ryby . Ja z wrażenia przy pierwszym wynurzeniu usiadłem. Hol 207 cm na wędce 14lb i pletce 0.18 to nie łatwe zadanie. Dwa tygodnie temu przegrałem nie widząc przeciwnika. W sobotę świętowałem Zwycięstwo. Dziękuje ślicznie za pomoc Chłopakom z Barweny , bez waszej pomocy miałbym dużo trudniej. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
compi Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Gratulacje. Panowie z Barweny w sobotę wygrali z sumem, a w niedzielę byli w trakcie walki gdy skończyłem Jak się to skończyło nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Kolego Mafijas graty za rybę i postawę.Na takim sprzęcie to ciężko mi wyobrazić, jak taką sztukę wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Kolego Mafijas graty za rybę i postawę.Na takim sprzęcie to ciężko mi wyobrazić, jak taką sztukę wyciągnąć.Małą masz wyobraźnie, jeśli tak piszesz...Uwierz mi, można jeszcze bardziej hardcorowo wyciągnąć suma, tylko 2 cm krótszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Jeśli na jeszcze lżejszy zestaw i podobna ryba to też gratuluję. A nie wyobrażam bo sumy tylko na sumowych zestawach miałem, a przy sandaczowaniu mi sie nie trafił.No ale jak się trafi to będę walczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1976 Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Małą masz wyobraźnie, jeśli tak piszesz...Uwierz mi, można jeszcze bardziej hardcorowo wyciągnąć suma, tylko 2 cm krótszego Można ale tylko na płytkim i z łodzi lub pontonu [emoji6] i nie kozaczyć. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Znalezione w necie : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoKo Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 (edytowane) Panowie, ratować trzeba ale nie tylko przed nami samymi, wczesną wiosną widziałem zdjęcia z siemianówki gdzie w żakach kisły sandacze, przesłałem te zdjęcia dla prezesa Rudnika, zero reakcji, a to był maj, żaki należały do gospodarstwa rybackiego SUWAŁKI, te chu.. e wyczyścili już wszystkie jeziora na Suwalszczyźnie i zaczynają rozszerzać swoją działalność za zgodą oczywiście PZW Białystok, druga sprawa to zarządzanie wodą, od 2014 do siemianówki wpuszczane jest 10000 suma rocznie, przeliczając to 60000 do 2019r, chyba wędkarze nie zdążą jego wybrać, ale sum zdąży wybrać inne ryby, już teraz ciężko jest złowić ładnego okonia nie wspominając o innych gatunkach. Nie zastanawia was dlaczego okręg nie wpuszcza sandacza? A wpuszcza tyle suma, powiem wam dlaczego, Sandacz jest niechcianą rybą w ekosystemach wpuszcza się go wtedy jak nie ma już nadziei na ratowanie wody, taką odpowiedź otrzymałem kiedyś od przedstawiciela PZW Białystok, chcieliśmy aby jez.pomorze okręg zaczął zarybiać sandaczem. Wyciągając wnioski z tego co napisałem, może dla okręgu jest na rękę trzebienie po głowie sandacza i dlatego jest tak mało kontroli. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Kolego ani suma ani żadnego innego drapieżnika nie jest w Siemianówce za dużo - drapieżników jest zdecydowanie za mało.Sum tak samo (albo i bardziej) jak inne ryby drapieżne redukuje białoryb którego akurat w naszym eutroficznym zbiorniku jest za dużo. Drapieżniki ratują Siemianówkę i ryby w niej żyjące przed jeszcze większymi zakwitami a tym samym i PRZYDUCHĄ.Siemianówka ma silnie zachwianą równowagę biologiczną: dużo w niej materii organicznej więc i fosforu i azotu , a mało jest podwodnych łąk oraz skorupiaków. Karpiowate (zwłaszcza karp i leszcz) pogarszają sytuację żerując intensywnie w dnie. Uwalniają fosfor , mącą wodę i brakuje światła do rozwoju podwodnych roślin (które poza neutralizacją fosforu , dają też rybom tlen i schronienie). Białoryb intensywnie wyjada też zooplanton i skorupiaki filtrujące wodęLeszcza w Siemianówce jest tak dużo że karłowacieje z nadmiaru populacji i braku pożywienia . Na sondzie widać bardzo duże ławice leszcza ale "łopaty" - 3-4 kg jakoś się nie trafiająSum redukując leszcza polepsza jakoś jego populacji. Oczywiście okoniem i sandaczem też nie wzgardzi, ale jak poczytasz to dowiesz się że sandacz jeszcze chętniej zjada okonia niżej sum. Zresztą każdy drapieżnik poza białorybem zjada też inne drapieżniki - to normalne w przyrodzie.Ale najwięcej ryb drapieżnych i to pięknych okazów, - bez jakiegokolwiek umiaru zabiją na Siemianówce pseudo wędkarze - kłusownicy . ich pytaj gdzie się podziały okoni >40 cmWarto też podkreślić że w warunkach naturalnego rozrodu sum ma znacznie mniejszą przeżywalność narybku niż sandacz (o ile nie zdejmuje się samców pilnujących gniazd). Większy sandacz przed sumem potrafi się też bronić.Sum jest rybą wędkarską wspaniałą- dającą największe emocje. Z setek czy tysięcy spiningowych holi pamięta się przecież te najdłuższe i najtrudniejsze ,a sum >1,6 m takie właśnie zapewnia.Dlatego sum tak samo jak sandacz, szczupak, okoń , boleń, węgorz czy jaź wymagają troski i ochrony (bezpośredniej oraz ich siedlisk) zwłaszcza w tak podatnej na sinice wodzie jak nasza. Na koniec jeszcze odniosę się do twoich wyliczeń z operatu. To prawda że wpisane jest od kilku lat 10 tys NARYBKU jesiennego rocznie (jest to zresztą zalecenie IRŚ w Olsztynie i Państwowego Gospodarstwa Wodnego (odział Białystok) z uwagi na konieczność biomaniupulacji: redukcji białorybu , tworzenia podwodanych łąk celem maksymalnej redukcji zakwitów sinic (pośrednio wymaganie to stawia też Prawo Wodne) W tych 10 tys jest jednak kilka ALE na które nie zwróciłeś uwagi1. Nikt nie kontroluje czy faktycznie PZW wpuszcza 10 tys (nie raz w Polsce zdarzały się niezgodności z operatem I najczęściej w stronę że ryb wpuszczano mniej)2. Wpuszczany jest NARYBEK jesienny suma -więc jeżeli 20-35% z tej ilości dożyje do 1 m (co zajmuje kilka dobrych lat) to jest bardo dobry wynik.Jest przecież presja kilku gatunków ryb drapieżnnych - w tym samego suma, są też ptaki (czaple, kormorany , itp), wydry, norki., czy chociażby stres i brak aklimatyzacji po wypuszczeniu narybka. Z teoretycznych 10 tys mamy więc w najlepszy przypadku 2 - 3,5 tys ryb.3. i na koniec presja ze strony arcy-drapieżnika, nigdy nienasyconego smacznym sumowym mięsem - czyli pseudo-wędkarzy.W letnie weekendy stale na wodzie trollujących od 100 do 200 łódek. W tygodniu 80-100.Lipiec i Sierpień przy brzegach setki sumowych bojek.Ostrożnie zakładając że od lipca do września średnio wyjeżdża 30 sumów dziennie (w tym 95% dostaje w łeb), to z zarybień zostaje niewiele lub nic (coś tam dochodzi jeszcze z rozrodu naturalnego - ale niewiele. W tej wodzie to nawet przy zwiększenie zarybień suma do 50 tys rocznie + po tyle samo lub więcej sandacza , okonia i szczupłego po sezonie dużo by nie zostawało. Po prostu szczęśliwe towarzystwo kupiłoby dodatkowe zamrażarki i zabierało by jeszcze więcej ryby a łodzi było by 400 lub 500.U nas panie na drapieżnika popytu nie zaspokoisz Bo jak już w domu 3 zamrażarki pełne to i rodzinie i sąsiadom i kotom i psom i kotom z wioski obok a jak już pół gminy rybami obdarowana to i handelek mały też nie grzech (choć są i spece co od razu z łódki na Siemce sprzedają jak rybacy nad morzem:)Taki panie u nas klimat, jest rybka to jedziem i bierem W Caspe na Eboro żyją od lat obok siebie po KILKUMILIONOWE populacje suma , sandacza, okonia, karpia czy bassówhttp://nagruberyby.pl/lowiska-ebro-caspe-hiszpania.php Sądzę że nasi polscy specjaliści od trolla poradziliby by sobie z powyższym w max 4-5 lat Tyle ode mnie i sorry że przydługo. Edytowane 24 Października 2019 przez PrzemoKo 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Z tą przeżywalnością do 1m na poziomie 20-35% to grubo przestrzelone, żeby mieć pewność trzeba by było zrobić odpowiednie badania. Można na podstawie przeżywalności od 0+ do 4+ innych gatunków oczekiwać że wynosi ona jednak sporo poniżej 5%. A ofiary identycznie jak u innych drapieżników ok 5kg na 1kg przyrostu masy ciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofer232 Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Kolego Przemko, super post ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi