Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pływałem dwa dni. Niestety nie ma się czym chwalić... W sobotę miałem dwa szczupaki, w wymiarze makreli. :)

Dzisiaj, nie było żadnego szczupaka, ale wskoczyły 3 okonie, 31, 34 i 38 cm.

Z tego, co zauważyłem, to nie było zbyt wielu wędkarzy chwytających za podbierak...

Cały czas jest zakaz, straż graniczna nawet tego pilnuje☺

Dzięki za info. Z niedzieli wyszła... sobota, późne popołudnie na wodzie- ok. 16. w rejonie wyjścia od wieży widokowej/plaży. Po naprawie silniczka przyjechałem wypróbować i: boleń 46cm, jeden szczupły też poniżej wymiaru, dwa brania niezacięte (gapa!) z czego jedno "mocne", kolejny na haku po wykręceniu świecy przy łodzi wrócił do naturalnego środowiska (tak na "oko" 50+), zaraz po nim w tym samym miejscu 65cm, 2.28kg i następnie długo cisza. Godz. 19.40 dość potężne uderzenie w pół wody przy wyjmowaniu przynęty, przy łodzi- a może sumik, ot takie pobożne życzenie. Wszystkie brania w odległości ok. 50-60m od trzcin na tym razem nieocenioną złotą algę 2. Nic innego- no poza ostatnim braniem nie działało. Sobota, lub niedziela wybieram się ponownie. Do zobaczenia i "połamania".

Około 17 lat temu kiedy przypadkowo zacząłem przygodę ze spinningiem (Daiwa teleskop węglowy 240cm + dużo śmiechu bo zaczynałem na Siemianówce z DWOMA! blachami- mors1 i alga1 plus kołowrotek i żyłka reklamowe) w moim ekwipunku do dziś  wahadła- już teraz różne, to podstawa. Sporadycznie używam gum, ale często mi z nich rybki spadają, wobki czasem, ale bez zapału z mojej strony- choć efekty są również na rzece, a wirówki to już raczej tylko balast w pudełkach- dotychczas padła  chyba tylko jedna rybka- pewnie nie umiem  ich prowadzić- i bez żalu z mojej strony!. 

Witam,

Dowiedziałem się o zakazie biwakowania.Muszę przyznać, że wiadomość mnie poraziła.

W ub. roku wprowadzili zakaz trollingu i jeszcze biwakowania.

Za kogo, albo za co uważają nas turystów , wędkarzy  panowie zza biurek?

Podejrzewam,że musi być tu drugie dno tej sprawy, bo przecież z powodu śmieci nie można zabronić ludziom korzystania z natury.

Naturalnym rozwiązaniem byłoby karanie śmieciarzy.Wystarczyły by dwa tygodnie ostrych kontroli połączonych z karaniem i mieli byśmy czyściusieńko.

Tu musi chodzić o coś innego, np. ktoś ma zaplanowany biznes w Nowym Dworze.Nie powinniśmy tego tak zostawić bez protestu.

Moje pytanie.

Czy można gdzieś  np. w Rybakach ustawić się z przyczepą na weekend?

Witam,

Dowiedziałem się o zakazie biwakowania.Muszę przyznać, że wiadomość mnie poraziła.

W ub. roku wprowadzili zakaz trollingu i jeszcze biwakowania.

Za kogo, albo za co uważają nas turystów , wędkarzy  panowie zza biurek?

Podejrzewam,że musi być tu drugie dno tej sprawy, bo przecież z powodu śmieci nie można zabronić ludziom korzystania z natury.

Naturalnym rozwiązaniem byłoby karanie śmieciarzy.Wystarczyły by dwa tygodnie ostrych kontroli połączonych z karaniem i mieli byśmy czyściusieńko.

Tu musi chodzić o coś innego, np. ktoś ma zaplanowany biznes w Nowym Dworze.Nie powinniśmy tego tak zostawić bez protestu.

Moje pytanie.

Czy można gdzieś  np. w Rybakach ustawić się z przyczepą na weekend?

1- 3 maj koczowałem w samochodzie (nie tylko ja) właśnie na terenie przy wypożyczalni łodzi- podobno w nocy dwa razy były patrole policji tj. raz podpływali a drugi radiowozem (dowiedziałem się od sąsiadów z samochodu obok), ale nas nie ruszali. Podobno zainteresowali się głośnym towarzystwem, które bawiło się pod wiatą w rejonie mola. Rano, kiedy tam się przespacerowałem z nadzieją skorzystania z WC- NIE MA!, pewnie kasy z Unii zabrakło!!!, to się nie zdziwiłem!. POBOJOWISKO!!!, butelki, puszki itp. a apogeum to ścięte (chyba maczetą) drzewo!!!. Wracając do pytania; w Rybakach pewnie byś się gdzieś "zahaczył", ale po co, jeśli można blisko wody?.

Czyli jednak można ustawić się przy plaży?

Znaku zakazu nie widziałem. Wieża, molo, "plaża", wypożyczalnia sprzętu pływającego, zjazd do wodowania łodzi i ZAKAZ to dopiero było by takie tradycyjne polskie kuriozum!. Dawaj śmiało. Ostatnio ustawiono linię dość gustownych słupków od wypożyczalni wzdłuż linii wody, posadzono przy nich jakieś roślinki/krzewy i to wszystko kilkanaście metrów od linii wody co na mój gust fajnie wyznacza granicę dojazdu do wody. Jeszcze jakby pojawiły się kosze na śmieci i WC..., ale się rozmarzyłem... .

Znaku zakazu nie widziałem. Wieża, molo, "plaża", wypożyczalnia sprzętu pływającego, zjazd do wodowania łodzi i ZAKAZ to dopiero było by takie tradycyjne polskie kuriozum!. Dawaj śmiało. Ostatnio ustawiono linię dość gustownych słupków od wypożyczalni wzdłuż linii wody, posadzono przy nich jakieś roślinki/krzewy i to wszystko kilkanaście metrów od linii wody co na mój gust fajnie wyznacza granicę dojazdu do wody. Jeszcze jakby pojawiły się kosze na śmieci i WC..., ale się rozmarzyłem... .

Za dużo wymagasz :) :) :)

Ciekawe czy te krzewy, nie zaleje woda jak podniesie się poziom wody w Siemianówce? :)

Trochę przesadzasz :D :D

Nie do końca przesadza..., jak pisałem pływałem w linii prawo- lewo od wieży. Żaków może nie jest tyle jak napisał kolega, ale należy zwrócić uwagę, iż stoją  co zrozumiałe w miejscach atrakcyjnych wędkarsko, ale w takich w odległościach od siebie, że jeśli chcemy zgodnie z przepisami pzw tam wędkować to na ryzyko "wbijamy" się między nie i już nie mamy możliwości aby obłowić całe łowisko. Uważam, że to pozycja monopolistyczna "uprawnionego do rybactwa...", a milicja czuwa!.