Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

martek- tak jak napisał czocho, że z okoniem jest tragicznie. W maju udało mi się jeszcze troszkę złapać tych pięknych ryb, ale od tamtej pory, złapałem może ze 4 sztuki...Poprzednie lata pływałem typowo za okoniem i dość często trafiały się piękne sztuki w bardzo dużych ilościach..., a teraz tak jakby już ich nie było. 

Potwierdzam w tamtym roku w tym okresie były dni, że łowiłem po parę naście sztuk w przedziale 35-42 w tym roku od wiosny bardzo słabo. Pojedyncze sztuki do 30 cm.

Gdzieś te okonie musiały się przenieść. Sądzę, że na forum są osoby, które wiedzą gdzie się podziały, ale milczą z wiadomych względów i bardzo dobrze. Z drugiej strony tam gdzie je łowiłem teraz jest bardzo mało wody więc pewnie już tam nie wpadają na popas:)

Są wody, które w tym roku darzą pięknie okoniami - wystarczy popatrzeć na zdjęcia. Ale i są wody (przynajmniej tam gdzie łowię) ,które w tym roku są wyjątkowo nieokoniowe. Nie potrafię tego racjonalnie wyjaśnić. Z drugiej strony jak spod ziemi wyskoczyły sandacze. Wcześniej trafiały się okazjonalnie i małych rozmiarach. Być może taki rok.

W sezonach 2013-2016 łowiłem sporo ładnego okonia...może nie tyle co Werem ;)  ale jak chciałem złowić to łowiłem...a teraz...

Ostatnie 2 sezony tragedia... pojedyncze sztuki w przyłowach :(  Pewne jest , że tam gdzie łowiłem okonie teraz stoi sandacz...Może ewolucja na Podlasiu posunęła się tak do przodu, że okonie zmutowały sie do sandaczy...a raczej "okoni morskich" , bo taka nazwa juz funkcjonuje od pewnego czasu na zbiorniku ;)

Poprzednia zima zweryfikowała. Okonie BYŁY duże i w dużych ilościach ale niestety wywożone z zalewu. Specjaliści chwalili się zdjęciami z tej rzezi w sklepie :( Jak fama się rozeszła gdzie są łowione z lodu to na całym zalewie żywej duszy nie było widać, a tam gdzie brały to po pierwsze nie było gdzie usiąść a po drugie to jak już się usiadło to można było nie mieć ze sobą świdra żeby połowić bo dziura na dziurze była wywiercona... Smutne ale niestety prawdziwe. Na pewno spore stado zostało wybite ale trochę okonków jeszcze raczej zostało.

Edytowane przez sobol18

Panowie przy takiej temperaturze dam radę we czwartek rano ok 6.00 zawodować się ze slipu koło wieży? Czy raczej będzie oblodzone? Wiem, że wpływ ma wiele czynników, ale pytanie do tych co bywają częściej w takich warunkach;)

Nie udzielam się na forum z braku czasu ale napiszę kilka słów odnośnie okoni. Ostatnie miesiące wędkowałem intensywnie na zbiorniku (spinning i trolling) i dopiero można powiedzieć, że tydzień temu się w nie wstrzeliłem. Brania koło południa i później.Na 8-9cm kopyta ok. 12 szt 38-30cm. Syn złowił dwa podobne. Ale mam w sumie tylko jedno takie miejsce gdzie się gromadzą w okresie listopad-grudzień. Wcześniej raz połowiłem podobnych w czerwcu na tzw. drodze tylko że na wirujące ogonki.

• Like 3

Miał być wypad w czwartek a wyszedł dzisiaj ,pogoda nie rozpieszczała bo wiało  ale rybki dopisały w sumie 8 sandaczy i 1 szczupak 

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/EW84HCvFKrMFDvJOlIMKVAHu~NITiv

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/9gyMkWWNmgxGK7aTQDUrRL2O~ZSYQT

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/aKcTvMlaz63D0Ul3PQU3e4zT~oCZH6