mafijas Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 No co ty biorą świetnie,wlaśnie trwa tam sezon sumowy (bo wyszły na tarliska i pilnują gniazd) ,a jak będę pływał w lipcu za sumem to zalew będzie pusty....(ani łódek,ani ryb). PS.podobno w maju smakują najlepiej bo nie są takie tłuste,a kontroli nie widziałem od 3 lat.Ojciec jak zaczynał tam jezdzic to kontrole były 2-3 razy dziennie. Tylko z wyjazdu łowiło się 15-20 szczupaków i na prawde cięzko było złowic szczupaka mniejszego niz wymiar. Łowilo sie duzo , ludzie szanowali rybe , niektorzy wypuszczali wszystko a inni brali zgodnie z regulaminem dopuszczalna ilośc sztuk a pozniej zacząl sie trolling , na ryby zaczeli przyjezdzac ludzie ktorzy nie mieli o łowieniu zielonego pojęcia i brali wszystko nie zważajac na wymiar i ilosc. PS. Spotkalem się z takim przypadkiem na Siemianówce ze ludzie plywajacy na pontonie spuscili powietrze z killa i przez tą dziure od podlogi wkładali tam szczupaki... Pakujac sie na brzegu widzialem jak przyplyneli i jak wyciagali te ryby w ogóle się nie krępując. Niestety nie mogłem nic zrobic poniewaz mialem wtedy 16 lat . Przykro patrzec na to jak ludzie niszczą łowisko które według mnie jakies 4-5 lat temu było najlepszym łowiskiem szczupakowym w polsce. No ale cóż , gospodarka do dupy , pilnowac im sie nie chce bo po co? W tym kraju chyba nigdy nie będzie dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 No fakt, drugi zajebisty okres na sumy zaczyna się w listopadzie. Zasysają dupami agresywnie prowadzone gumy... A co do Siemianówki: jakby były kontrole to i trolling by nie zaszkodził. Co nie zmienia faktu, że łowisko z dopuszczonym trollingiem jest bardziej atrakcyjne i narażone na większą presję. Powinno być lepiej pilnowane i mieć restrykcyjne przepisy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafijas Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 W zeszłym roku sumy tez brały w maju . Na 1-ego maja na 8 osob pływajacych na 4 sprzetach od nas złowilismy 11 sumów z czego 4 były złowione u mnie z pokładu. Najwiekszy miał 178 cm , mniejszego niz metr nie było . Każdy ze złowionych sumów wrócił do wody w doskonałej kondycji.Jednak na innych pływadłach po wyciagnięciu suma widzialem conajmniej 3 takie przypadki jak "wędkarze" o ile można ich tak w ogóle nazwac pakowali suma do Łodki czy do pontonu i płyneli z nim na brzeg po czym na wode juz nie wracali :/. To przechodzi ludzkie pojecie co się u nas wyrabia... PS. Mam nadzieję że nikt Cię na patelni nie usmażył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 U nas jest inaczej. Jak się wykosi suma, to się go na brzeg zwozi i wraca po kolejnego. Była co prawda (czy jest nadal - nie wiem) grupa bardzo skutecznych żywczarzy wypuszczających złowione ryby, ale to raczej wyjątek potwierdzający powszechną praktykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafijas Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 To niestety sporadyczne przypadki z tymi dobrymi ludzmi którzy szanują rybe . Miejmy nadzieje że jeszcze się to zmieni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evin Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 (edytowane) w ubiegłym roku woda opadła na małym zbiornika do poziomu 1 m.praktycznie woda ubyła z małego zbiornika.ryba zeszła z wodą na duzy zbiornik.siatki pzw zrobiły swoje.teraz i na małym zbiorniku pustynia.mało gdzie coś wogóle chlapne czy podejdzie pod powierzczniew tym roku efekt jest taki ze szczupak 49cm! i boleń 45 cm,a mamy juz 23 maj!zakaz siatek i trolingu po paru latach ryba wróci. gadałem z gosciem z PZW z jurowieckej Białystok, jechali na kontrolną akcjetłumaczene ze to wedkarze ryby wybierają, bo co dzień na zalewuie jet 50łodzi po 2 wedkarzy.kazdy złowi po 2 szczupakito dziennie z wody ubywa 100szczupaków.w ciekawym swiece żyją ci frajerzy z pzw Edytowane 23 Maja 2013 przez evin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 A jak szybko by się rybostan odrodził, gdyby wprowadzić całkowity zakaz połowu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Odgrzewam wątek. Ktoś był w ostatnim czasie? Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logistyk Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Witam, byłem się rozejrzeć, piątek wieczór, sensowna pogoda - żadnej łódki na "Małym Zalewie", na dzikiej przystani kilkanaście łodzi niemalże zarośnięte trawą. W piątek kilka razy byłem też wcześniej popatrzeć na Zalew i widziałem jedną (!) łódkę na "Dużym". Bardzo wysoki stan wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Dzięki @Logistyk, ciekawe czy coś gryzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Jak by gryzło to by łódki pływały....,a tak w weekendy tylko turyści na wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 http://www.youtube.com/watch?v=yn8864cDRWg&feature=youtu.be "Siemianówkowa" rzeczywistość dbania o rybostan. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Fajna reklama dla Shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Waciak fajny. Gośc pisze na Tubie , że sum mu ryby z górki okoniowej zjadał a przygotowany fest. Osęka jak na żaglice. Ciekawe, ile przez te lata sumów ubił..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Andrzejku pal licho osękę i kufajkę ale ta pała do bicia w łeb to już super liga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) Widać, że pałka na okonki z górki...Krojona na wzór "bacika" Łamignata - lelum polelum. Edytowane 17 Lipca 2013 przez Dagon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Jakich okoni do takiej pałki potrzeba? Odpowiedź: nilowych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mck88 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Widać po jego profilu na fb, że się nieźle chłopina objadł. Po co wstawiać takie filmy na YT... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) Widać po jego profilu na fb, że się nieźle chłopina objadł. Po co wstawiać takie filmy na YT......żeby was wszystkich wkurwić a szczególnie jedną osobę...ale to juz dla ludzi w temacie a tak poza tym Rheinangler to Wojtek już od dawna jest testerem Shimano.......w tym roku jak widać na filmie dostał serie sygnowanych własnym nazwiskiem kijków i kufajke pod kolor loga firmy, żeby wszystko to ładnie się kleiło na filmie a to z tamtego roku....tego szczupaka prawdopodobnie zagryzł przy podbieraniu ...i oblukajcie napis na skrzynce to bedziecie wiedzieli ocb a tak na poważnie to macie tu rejestr połowów Wojtka żebyście tak mocno po nim nie jechali http://www.garnek.pl/wojte23/26410085http://www.garnek.pl/wojte23/26410083....trochę okoni przytulił ale to wkońcu jego Edytowane 17 Lipca 2013 przez czocho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logistyk Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 przejrzałem foteczki tego pana, rogniotł mnie podpis pod jednym ze zdjęć : "łowić to trzeba umieć.............to musi byś bardzo frustrujące, że taki filec w fufajce łowi większe ryby niż jakiś pięknie ubrany w markowe, wędkarskie ciuchy pacan."chociaż jest i mały happyend: "Podniosłem sobie swój prywatny wymiar ochronny na okonie do 30 cm." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 ...żeby was wszystkich wkurwić a szczególnie jedną osobę...ale to juz dla ludzi w temacie I dlatego, żeby kogoś wkur*** trzeba zabijać ryby oraz uwieńczać to na wspaniałym filmie? No sens... Ta galeria, film i nie tylko doskonale pokazuje jak wędkarze polujący na siemianówce do spółki z rybakami wyleczyli ten zbiornik z bogatego rybostanu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mck88 Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Panie kiedyś to brały, a teraz to studnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 (edytowane) Może poprawie wam trochę humor....trolling od 2014 jest zakazany( 90 % pseudo-wędkarzy płacze że to koniec świata bo to jedyna technika którą ogarnęli po żywcu ).... niedługo również wygasa operat także mam nadzieje, że rybak i jego sieci pójdą również w p......Jak widzicie jest szansa że zbiornik odrodzi się w najbliższych kilku latach....i przy odrobinie wsparcia ze strony wędkarzy może znowu bedzie eldorado ....przydałby się jeszcze górny wymiar przynajmniej na suma,szczupaka i okonia...ale nie wiem czy to coś zmieni...stare kłusole i tak *******wszystko według starej szkoły...co na kiju to w łeb i do wora...i powiedzcie gdzie sa ****** kontrole!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! byłem na wodzie od 12 do 16 i tylko w weekend widziałem policję jak kreciła sie kilka razy na wysokości plaży,a na małym zbiorniku "sumiarze" robią swoje i ******** kijanki...po weeendzie policja znika...kłusole moga robić co chcą.....i tak na koniec... w lipcu rybak musiał zwinąć sieci...wraca do gry w sierpniu....wiadomo ze bedzie musiał sie odkuć za miesiąc przerwy....a w tym czasie ryby raczej nie przybedzie także na jesień może byc kiepsko sorry za słownictwo ale jak tu sie nie wk.........!!!!!!!! Proszę pohamować słownictwo Edytowane 18 Lipca 2013 przez milupa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 W temacie operatu, to wiem, że władze okręgu już analizują rejestry, żeby wykazać znaczący odłów przez wędkarzy, a co za tym idzie móc wyeliminować sieci. Wbrew pozorom nie jest to łatwe, choć możliwe. ZO chce to zrobić, przygotowuje się do tego, więc jest nadzieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 (edytowane) ...i po tej analizie wynik powinni pomnożyć przez 2 albo nawet 3 co byłoby zbliżone do realiów siemianówki....nie wspominając o nagminnym zabijaniu ryb niewymiarowych czego nie ujmuje się w rejestrze...po co tam rybak jak jest stara gwardia .....pozdrowienia dla Osęka Team i Reklamówka Squad Edytowane 18 Lipca 2013 przez czocho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi