Skocz do zawartości

Zalew Siemianówka

Logistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czy jest możliwość przypilnowania tego towarzystwa bo wieść niesie że walą okonia podłużnego na potęgę.A ja mam trochę daleko żeby zajrzeć nad zbiornik.

Okoń podłużny to chwast i obcy inwazyjny gatunek, nigdy nie występował tam naturalnie to go eksterminują ;)

Edytowane przez Wobi

Panowie czy jest możliwość przypilnowania tego towarzystwa bo wieść niesie że walą okonia podłużnego na potęgę.A ja mam trochę daleko żeby zajrzeć nad zbiornik.

Raz 'przypilnowali" nawet ukarali, ale co z tego tam trzeba być 24h  żeby ich upilnować. No i te kary ... za małe zdecydowanie .

Taki wniosek jak zakaz polowu z plywadel do maja ciężko przepchnac....sporo osób łowi w tym okresie biała rybe... sam zakaz spinningowania z łodzi nic nie da

Zabetonowany okręg mazowiecki ma od dawna ten zakaz, PZW Suwałki również. Nie ma że biała ryba czy kolorowa :) 

• Like 5

Jeśli prawo będzie egzekwowane, a kary dotkliwe to nie będzie potrzeby zamykania akwenu dla tych którzy łowią białą rybę. Akwen jet dla wszystkich a nie dla wybranej grupy sportowców. Trzeba tylko egzekwować prawo w stosunku do tych którzy go nie przestrzegają. Wszystko z umiarem i tak aby nie krzywdzić tych którzy przestrzegają zasad nikogo nie faworyzować.

• Like 2

A gdzie PSR-y ? Walić w łeb tych co łamią przepisy. Niektórzy wędkujący łowią białą rybę, są tacy co szukają okonia z lekkim sprzętem stosując małe przynęty. A to jest ok, zgodnie z etyką i zasadami. Jutro też się wybieram. Zabieram lekki 5 gramowy kijek, gumki i twisterki kilucentymetowe. Jak złowię okonie i tak je wypuszczę bo tak mam :). Takie łowienie z łódki jest ok? Jest.

Edytowane przez focus224

Ja łowię cały rok okonie na gumy 10-15cm po co się rozdrabniać i wcale okazów nie łowię przeważają sztuki 25-40 cm, zacięcia zawsze mam skuteczne i nie ma efektu podskubywań jak przy małych gumach. Polecam. Wiadomo jak łowimy na takie przynęty na szczupak owym łowisku to zębacze też się będą się podpinać ale nie w tym nic złego skoro i tak ryby wypuszczamy niech się martwią Ci którzy ładują wszystko do wora i chowają po bakistach.. Dla mnie guma 5 cali na główce 20g norma na okonia.

Ja łowię cały rok okonie na gumy 10-15cm po co się rozdrabniać i wcale okazów nie łowię przeważają sztuki 25-40 cm, zacięcia zawsze mam skuteczne i nie ma efektu podskubywań jak przy małych gumach. Polecam. Wiadomo jak łowimy na takie przynęty na szczupak owym łowisku to zębacze też się będą się podpinać ale nie w tym nic złego skoro i tak ryby wypuszczamy niech się martwią Ci którzy ładują wszystko do wora i chowają po bakistach.. Dla mnie guma 5 cali na główce 20g norma na okonia.

Na takim łowisku jak Siemianówka to 5 cali 20g i kwiecień to coś nie tak.No chyba że te podłużne gniazdujące,to zupełnie inny gatunek/

• Like 4

Ja łowię cały rok okonie na gumy 10-15cm (...) Wiadomo jak łowimy na takie przynęty na szczupak owym łowisku to zębacze też się będą się podpinać ale nie w tym nic złego skoro i tak ryby wypuszczamy (...)

Celowe łowienie ryb w czasie okresu ochronnego jest nieetyczne i zwyczajnie głupie.Tezę tą postaram się w prosty sposób udowodnić:

Nieetyczne - ponieważ jest to świadome łamanie zasad, które dotyczą wszystkich wędkarzy. Wędkarz etyczny tych zasad nie łamie, a swoim przykładem stara się wskazywać innym kierunek, do którego powinni wszyscy zmierzać. Powtórzę raz jeszcze, świadomie zasady łamie kłusownik, nie wędkarz etyczny.

Głupie - gdyż nawet wypuszczając wszystkie sztuki daje przykład innym, z gruntu nieetycznym wędkarzom (pardon, zwykłym kłusolom), że można celowo łowić ryby objęte okresem ochronnym, w ten sposób dając kłusolom alibi dla ich procederu. No bo skoro inni tak mogą, to czemuż kłusol miałby się kryć i ograniczać?

W efekcie końcowym takiego nieetycznego i głupiego postępowania tracisz moralne prawo, by narzekać na powszechne kłusownictwo i na brak ryb w wodzie. Podcinasz gałąź, na której siedzisz, nie widząc dalszych konsekwencji SWEGO działania. Przemyśl to raz jeszcze, proszę...

• Like 13

W ubiegłym tygodniu widziałem poławiaczy 'okonia' na 10 cm gumy...

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Na szczęście porozmawiałeś z "poławiaczami" wyjaśniłeś że to nie etyczne i zarazem celowe nastawianie sie na gatunki objęte okresem ochronnym. 

Zwracanie uwagi i edukacja może przynieść jakiekolwiek skutki, pisanie o tym w internecie ma żaden wpływ na problem bo na pewno ten "poławiacz Siemianówkowy" tego tu nie czyta.  

Na Siemianówce nie jest tak źle, ryb jest masa, presja największa w internecie w tym temacie bo na zbiorniku da się znaleźć kawał wody bez ludzi. Jest masa suma, szczupaka i okonia a w ostatnich 3-4 latach olbrzymia wręcz ilość sandacza. Nie wspominając o kapitalnych boleniach. Białej okazałej ryby tez nie brakuje - kapitalne karasie i liny - nie ma drugiego takiego zbiornika z taka populacja karasia 1-2kg. Każdy narzeka ale każdy łowi ładne i dużo ryb.

Wydaje mi się ze nie da się tego łowiska „wyrybić”.

Kontrole też są - jest policja wodna, pływają i kontrolują. Nie jestem często na siemianowce ale jak bywam to widzę kontrole.

Fakt kłusowania niestety dotyczy każdej wody w kraju, teraz na siemianowce łowią sandacze po 60-70 cm i to z brzegu. Do tych na gniazdach na środku nie maja dostępu, na pewno są tam ryby po 80-90cm. Takie były łowione w zeszłym roku wiec może w tym nawet 100 będą łowione - oby od czerwca.

Co do sieci i tej masy padlej ryby to na zdjęciach widać 2-3 sztuki i 2-3 siatki a zbiornik ile ma ha? Zapewne więcej pada po nieumiejętnym wypuszczeniu niż w tych dwóch siatkach.

Na Siemianówce nie jest tak źle, ryb jest masa, presja największa w internecie w tym temacie bo na zbiorniku da się znaleźć kawał wody bez ludzi. Jest masa suma, szczupaka i okonia a w ostatnich 3-4 latach olbrzymia wręcz ilość sandacza. Nie wspominając o kapitalnych boleniach. Białej okazałej ryby tez nie brakuje - kapitalne karasie i liny - nie ma drugiego takiego zbiornika z taka populacja karasia 1-2kg. Każdy narzeka ale każdy łowi ładne i dużo ryb.

Wydaje mi się ze nie da się tego łowiska „wyrybić”.

Kontrole też są - jest policja wodna, pływają i kontrolują. Nie jestem często na siemianowce ale jak bywam to widzę kontrole.

Fakt kłusowania niestety dotyczy każdej wody w kraju, teraz na siemianowce łowią sandacze po 60-70 cm i to z brzegu. Do tych na gniazdach na środku nie maja dostępu, na pewno są tam ryby po 80-90cm. Takie były łowione w zeszłym roku wiec może w tym nawet 100 będą łowione - oby od czerwca.

Co do sieci i tej masy padlej ryby to na zdjęciach widać 2-3 sztuki i 2-3 siatki a zbiornik ile ma ha? Zapewne więcej pada po nieumiejętnym wypuszczeniu niż w tych dwóch siatkach.

Paweł ,ty to najchętniej wszystkich byś wysłał na Siemianówkę ;)  ;)  ;) , a cała reszta dla ciebie :P

Ps. zapomniałeś jeszcze o metrowych węgorzach krórych praktycznie nikt nie łowi, a jest tego cała masa...

• Like 2

Fakt zbiornik jest baaardzo żyzny ...ale da się ten zbiornik wyczyścić ...pamiętam jak kilka lat temu jak zbiornik odradzał sie po siatkach i trollingu łowiło się ryb sporo ale były to ryby 45-52 cm po tym roku będzie tak samo masę ryb ubyło po 2018 ale ten dopełni formalności ....niestety ....