Skocz do zawartości

Wędki HMG Gajosik

gajosik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie będę nudził przydługim wstępniakiem :) Jest już wątek o moich woblerach przyszła kolej na wędeczki. Od jakiegoś czasu powstają kijki w moim domu, kręcę je dla siebie i przede wszystkim pod siebie. W miarę czasu będę wrzucał fotki wędeczek jakie wyszły z pod mojej ręki. Wędki są dostosowane do moich czasami dziwacznych oczekiwań i pewnie nie każdemu się spodobają. Konstruktywna krytyka doświadczonych kolegów bardzo mile widziana.

Foto wędek nie koniecznie chronologicznie.

Muszę sobie jakieś ładniejsze tło do fotek znaleźć niż ta tapeta, na tej pstrokaciźnie prawie nic nie widać.

Jako pierwszy Phenix FX701-1-B. Wędka powstała na wiosnę tego roku. Ubrana w przelotki Fuji Torzite od 20 do 4, uchwyt Fuji DPS16. Bardzo uniwersalna konstrukcja, jedna z moich ulubionych. Korek zabezpieczony impregnatem ciut ściemniał, i już nieco przybrudzony. Korka nie szpachlowałem jakoś tak się do tego zabieram jak pies do jeża. Całe szczęście ubytki są minimalne i prawie niezauważalne. Przed sezonem pstrągowym muszę odświeżyć i w końcu zaszpachlować rękojeść. Waga wędeczki to 69-70g jest jeszcze z czego okroić ale waga nie była priorytetem. Miało być ładnie i w miarę lekko, a co wyszło to oceńcie sami:

82e917338bee1c51med.jpg

ece7437b09ad5c05med.jpg

134a02f0ff4805b3med.jpg

abb224e0c821182amed.jpg

66a171dcd43ac2e3med.jpg

Edytowane przez Del Toro
  • Like 4

Miło słyszeć że FX701 Ci służy, to świetna wędka.

Te wzorki to marbling, używam metalicznych farbek które dostałem kiedyś od Marcina do malowania wobków, świetnie się sprawdzają. można uzyskać naprawdę ładne efekty, żebym ja miał jeszcze rękę do tego...

A czym jest klasyczny marbling? Czym różni się od nie klasycznego? Żeby nazywał się marblingiem potrzebne są specjalnie do tego celu przeznaczone farby do marblingu? A może jest jakiś styl malowania, rodzaj wzorów itp Pytam całkowicie serio bez uszczypliwości, bo od zawsze myślałem że malowanie różnych wzorków, ciapków, szlaczków i innych mazajów  i pokrycie tego lakierem jest właśnie marblingiem. Chętnie przyswoję jakąś nową technikę :) Moja nie jest skomplikowana, najpierw nakładam 2-3 kolory mocniej rozcieńczonej farby na to lakier, znów farba tylko w mniejszej ilości i nie rozcieńczona i kolejna cienka warstwa lakieru, wychodzi takie małe 3D całkiem przyjemne dla oka, szkoda że na foto słabo widać ale albo mój aparat nie ogarnia albo ze mnie taki fotograf od siedmiu boleści obawiam to drugie :)

Kolej na FX661 w jednym kawałku. Ubrana w PB Minima od 16 na 4 kończąc. Waga 61g. Wędeczka zbudowana dla kolegi, trochę żal mi się z nią było rozstawać.

b2876978877889c0.jpg

83370c37a79f203e.jpg

e82e77687a9ae554.jpg

adae1a79636f7e7e.jpg

3f71a7a78fac786a.jpg

Edytowane przez gajosik

Ogólnie kijaszek spoko ale mam wrażenie ze gwint uchwytu nie ma końca. Mogłes go troszke skrócić było by jeszcze lzej.

Zgadzam się z kolega.

Paweł dla mnie znacznie lepiej by to wyglądało jak byś ten gwint skrócił i to znacznie. Ja u siebie tak tnę, że stopka kołowrotka ledwo wchodzi.

A poza tym to super wędeczki no i przy najbliższym spotkaniu muszę dokładnie oblukać ten marbling. 

Macie racje gwint nie najlepiej wygląda. Był plan żeby go skrócić, ino nie wiadomo było do jakiej długości, właściciel wędki nie wybrał jeszcze kołowrotka więc nie wiedziałem ile cm będzie miała stopka, jak miałem obciąć za dużo to wolałem odpuścić. Trochę żałuję tego gwintu bo jeszcze jakieś gramy faktycznie można było jeszcze ugrać.

A czym jest klasyczny marbling? Czym różni się od nie klasycznego? Żeby nazywał się marblingiem potrzebne są specjalnie do tego celu przeznaczone farby do marblingu? A może jest jakiś styl malowania, rodzaj wzorów itp Pytam całkowicie serio bez uszczypliwości, bo od zawsze myślałem że malowanie różnych wzorków, ciapków, szlaczków i innych mazajów  i pokrycie tego lakierem jest właśnie marblingiem. Chętnie przyswoję jakąś nową technikę...

b2876978877889c0.jpg

83370c37a79f203e.jpg

e82e77687a9ae554.jpg

adae1a79636f7e7e.jpg

3f71a7a78fac786a.jpg

Najprościej ujmując marbling to w dosłownym tłumaczeniu marmurkowatość imitacja marmuru (?) mazaje i takie tam.

Technik nakładania jest sporo, efekt głównie zależy od inwencji twórcy i dostępnych barwników.

Z mojego doświadczenia dodam, że także od gęstości (lepkości ) lakieru.

https://www.youtube.com/watch?v=YBcZD-p7az0

https://www.youtube.com/watch?v=kvHbXQNpyUA

ps. fajne kijaszki :)

Edytowane przez ark70
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Wędka wykonana jeszcze latem dla kolegi. Blank ATC z tego co pamiętam ok 2m i do 10g, szklak. Kijek zrobiony w surowym klimacie, jedynie złote wstawki dla przełamania czerni. Przelotki PB Minima, DPS i pianki EVA zakończone plasterkiem korkogumy. Wyszedł całkiem szybki jak na szkło, byłem bardzo pozytywnie zaskoczony.

3fb93113b1a99184.jpg

e233c98d02bd353f.jpg

6b6e5d5e6015df85.jpg

add512da2334a61f.jpg

2f71ea9fa90a8672.jpg

Ugięcie:

4dd576d3f2732b5d.jpg

18e8cfb6799edaf7.jpg

172ff7b14690600b.jpg

Edytowane przez gajosik
  • Like 2

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Fajny oryginalne i super lekko wykonany kijek. Masz może fotke z ujęciem tego blanku?

Fotki dodałem jakiś czas temu do Bazy ugięć są pod koniec 6 strony zerknij tutaj http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugi%C4%99%C4%87/page-6

Dziękuję za miłe słowa :)

• 4 miesiące temu...