Skocz do zawartości

Konger Iri Lucky - 2.75 czy 3.05 (3-10g)- jest dylemat.

sorlinsky

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Po długich namysłach zdecydowałem (prawie) jaki kij kupić na jazio/klenia, tylko zastanawiam się jeszcze jaką długość wybrać.

Będę łowił i na Wiśle i na Bzurze, więc chyba kupię ten krótszy,

Jeszcze mam mieszane uczucia co do kija ponieważ czytałem wypowiedzi na temat szczytówki - podobno jest miękka jak wklejka i boję się że będzie się ciężko łowiło na wiślanych przelewach ? 

Co koledzy myślicie na ten temat ?

Jeśli będziesz używał przynęt typowych pod klenio-jazia czyli 1,5 - 3,0 cm to spokojnie kij sobie poradzi na Wiślanych przelewach, ale jeśli chcesz używać tym kijem większych przynęt 4-6cm i głębiej schodzących to niestety nie jest to dobry kij....tyle w skrócie 

Jeśli będziesz używał przynęt typowych pod klenio-jazia czyli 1,5 - 3,0 cm to spokojnie kij sobie poradzi na Wiślanych przelewach, ale jeśli chcesz używać tym kijem większych przynęt 4-6cm i głębiej schodzących to niestety nie jest to dobry kij....tyle w skrócie 

Myślę że takich do 4 cm też będę używał, np bonito ma 3,5 cm.

Z 3 metrowców niebędących wklejankami znam tylko Shimano, cw. 1-11g. Osobiście wolę krótsze wędki, więc dla siebie planuję coś z Exceler/Parabellum/Black Rock z cw. 1-7(10)g. Co do Shimano - niestety ma sporej długości dolnik, przez co długość czynna zbliża ją do 2,7-2,8 konkurencji.

Posiadam jeszcze Lakiego 275cm. Łowię z nim już 3 lata. Kij seryjny - marzenie! Za takie pieniądze, pod klenia nie będzie nic lepszego. Miałem wersję 305 ale dla mnie była za długa. Wymieniłem na 275 i wędkowało się nim baaardzo przyjemnie. Ja mogę Ci go polecić, szczerze, warto jeszcze poszukać tego kijaszka. Mój niestety w styczniu trafi już w nowe ręce.

Miałem 305cm za te pieniądze warto. 4cm woblery ogarniał na wiślanych przelewach w stopniu zadowalającym... 0 spadających ryb a i na przyłów poradził sobie z bolesławem 80cm ! Byłem zadowolony ale sprzedałem gdy przestawiłem się na łowienie z łódki.

Ja posiadam 305 ke i kijkiem spokojnie ogarniam w srednim nurcie woblerki najmniejsze jak i te wieksze ,obrorówki do ''3 na luzie ,guma z 10 gr główka tez nie stanowi wyzwania ....Kijek ma moc.... przy szczycie akcja nie przypomina tej z wklejanek gdzie ugina sie sama sczytówk a dopiero potem reszta...dosyc lekki jak na te 3 m i jakosc wykonania ponad przecietna.Szkaoda ze wyszedł z produkcji ale to jak zwykle wszystko co dobre musi zostac skonczone

Edytowane przez Greg1407

Cześć.

Po długich namysłach zdecydowałem (prawie) jaki kij kupić na jazio/klenia, tylko zastanawiam się jeszcze jaką długość wybrać.

Będę łowił i na Wiśle i na Bzurze, więc chyba kupię ten krótszy,

Jeszcze mam mieszane uczucia co do kija ponieważ czytałem wypowiedzi na temat szczytówki - podobno jest miękka jak wklejka i boję się że będzie się ciężko łowiło na wiślanych przelewach ? 

Co koledzy myślicie na ten temat ?

Ciekaw jestem kolego gdzie ty zamierzasz go kupić?Z tego co wiem to już są niedostępne.

• 1 rok później...

To bardzo fajny kij. Na wodzie stojącej pociągnie dużo więcej niż wspomniane 4cm woblerki. Dolnik nie jest za długi, ryby z niego nie spadają. Za te pieniądze to dobry wybór. Przerobiłem IRI, Dancera, Impulsa i Jugglera. Z tych wszystkich najbardziej odpowiada mi IRI i Dancer.

Rozumiem, że machałeś Iri Lucky i masz porównanie do Parabellum :)

Sam kiedyś myślałem nad nim ale zrezygnowałem z niego na rzecz okumy black rock 3.05 5-25g bo doszedłem do wniosku że na Wiśle nie używam mniejszych wobków kleniowych jak 3 cm i po macanku w sklepie uświadomiłem sobie że tą okumą ogarnę smiało Wiślane klenie a i z bolkiem nie będzie problemu ;) a co do parabellum to znajomy ma tego w trzy składzie z przeznaczeniem na klenie i jaziki więc troszkę nim pomachałem i wydaje się ciekawszy od tego Iri Lucky którego miałem w ręku kiedyś w sklepie..