Skocz do zawartości

,,Filser Rodbuilding''

filser

Rekomendowane odpowiedzi

Duże ryzyko coś takiego zamontować , widziałem już ścięte wędki bo insert napuchł i był tylko przykry krach a insert był ponoć stabilizowany ale ...nieudolnie jednak . Ja bym tego nie zamontował chociaż ładny. Mocne nerwy trzeba mieć łowiąc podczas deszczu taką wędką , niestety nie mam takich :)

• Like 1

Duże ryzyko coś takiego zamontować , widziałem już ścięte wędki bo insert napuchł i był tylko przykry krach a insert był ponoć stabilizowany ale ...nieudolnie jednak . Ja bym tego nie zamontował chociaż ładny. Mocne nerwy trzeba mieć łowiąc podczas deszczu taką wędką , niestety nie mam takich :)

Artur, ryzyko można ograniczyć sposobem montażu. Jeśli otwór w insercie będzie spory i całość spojona elastycznym klejem, to nic nie powinno się dziać. Taśma papierowa w przypadku takiego montażu wydaje się byc bardzo ok. Ogranicza zjawisko karbu.

Stabilizowanie drewna, to też nie jest do końca taki miód jak się wydaje. Twarde, a przede wszystkim ciężkie gatunki drewna nie są w stanie wchłonąć dużej ilości monomerów i stopień ich stabilizacji jest ograniczony. Wiele gatunków drewna po stabilizacji zmienia swoje wymiary w kontakcie z wilgocią.

• Like 2

Tak naprawdę to nie wiem kupiłem kilka palet drewna które przywożą z Ukrainy i był tam fajny kawałek. Nie był stabilizowany tylko wosk i polerka , jest twardy a zarazem dobrze się toczy. Może ktoś obeznany podpowie jaki to gatunek.

Piotr, sam wosk to może być trochę za mało. Schnący olej by się przydał jakiś najpierw, a potem wosk.

Stawiam na wiąz :)

Lubię inserty drewniane i często montuję je do swoich wędek . Robię to  bezpośrednio na blanku klejem epoksydowym bardzo elastycznym który pracuje razem z blankiem . Zawsze tak rozwiercam insert aby dość swobodnie wchodził na przewidziane miejsce , nigdy na wcisk bo może być potem przykra niespodzianka . Jeżeli potrzebny jest arbor to taśma jest lepszym rozwiązaniem niż sztywny poliuretan czy też węgiel ,ponieważ w razie spuchnięcia drewna taśma jeszcze zapracuje o ile nie jest nawinięta na maxa a pozostałe arbory niekoniecznie

Edytowane przez mrWhite7

Można,tak mi się przynajmniej wydaje,spróbować gotowy insert obciążyć i zanurzyć na 24 godziny w Caponie,tak jak to się robi z surowymi korpusami woblerów,później trochę oszlifować i położyć warstwę poliuretanu i wykończyć na połysk lub mat.

Kilka lat wstecz bawiłem się trochę w strzelectwo sportowe i trochę modernizowałem swój arsenał,zrobiłem kilkanaście modeli okładzin do pistoletów pneumatycznych oraz osad do karabinków i wykańczłem je w dwojaki sposób.Te wykonane z laminatu drewnianego nasączłem Caponem na to olej lniany (kilkukrotnie) i na koniec wosk,natomiast te z pełnego drewna (wiąz,orzech) traktowałem kilkanascie razy olejem lnianym z terpentyną 50:50,a na koniec wosk.

post-54673-0-72673800-1444315854_thumb.jpgpost-54673-0-62020700-1444315856_thumb.jpgpost-54673-0-75177700-1444315857_thumb.jpgpost-54673-0-74233100-1444315858_thumb.jpgpost-54673-0-22887900-1444315859_thumb.jpg

Sorry za mały offtop.

Edytowane przez Paavo
  • Like 5

Wedeczka spoko :) Jedna rzecz ktora mi nie pasuje, to ta naklejka... Masz cala wedka w stylizacji szaro/czarno/niebieskiej i to dziala bardzo fajnie, ale ten zielony fluo z naklejki poprostu nie pasuje.

Ta naklejka jest tez zbyt duza, wyglada jakby byla wepchnieta na sile miedzy gripy i ledwo sie tam miesci... ;)