Skocz do zawartości

,,Filser Rodbuilding''

filser

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam te blanki po sąsiedzku (w Szwecji) w sklepie po 45e za sztukę,tak pytam bo nigdzie indziej nie widziałem,nawet na którymś amerykańskim forum było trochę o tych blankach i było też info są dotępne tylko w HiLevel.se .

• 3 tygodnie później...

Jakiś czas temu, zapytałem mojego serdecznego kolegę w Japonii, jaką seryjną wędkę spinningową, uważa za absolutnego klasyka.

Padło w zasadzie kilka propozycji, ale moją uwagę przykuła wędka nieznanej w Polsce firmy Saurus. Dziwne. Nigdy wcześniej nie zwracałem na nią uwagi i może poza fikuśnymi woblerami z niczym jej nie kojarzyłem.

Dla tych, którzy chcą sprawdzić o co kaman: http://www.saurus50.net/

Dawno, dawno temu, za górami, za lasami... :D

Znowu nie tak dawno, bo w 1995 roku, ale reszta się zgadza, bo w Japonii, ta firma wyprodukowała blank boronowy o nazwie Black Fin (taka morska odmiana bassa), który w zasadzie od razu stał się modelem referencyjnym na wymagającym rynku japońskim w działce połowu tej ryby. Z nieznanych mi bliżej powodów :D  okazał się być ulubionym dla wielu zawodników a niewielka liczba produkowanych egzemplarzy, powodowała, że był obiektem pożądania reszty wędkarzy, mimo ceny wynoszącej wtedy 65.000 jenów (dla porównania, kosztował tyle samo, co daiwa tournament z 3000iT). Jak dziecko- też chciałem taki mieć.

O jego wyjątkowości świadczy fakt, że blank w niezmienionej formie (identyczny materiałowo i konstrukcyjnie) był produkowany do czasów współczesnych. W ostatnich latach zmieniono trochę dolnik, wykończenie i cenę oraz pozostawiono z gamy modeli tylko długość 9'4", ale blank był wciąż ten sam:

http://tsuri-gu.info/rod/saurus-boron-shaft-the-black-fin94-%E3%82%B6%E3%82%A6%E3%83%AB%E3%82%B9%E3%83%9C%E3%83%AD%E3%83%B3%E3%82%B7%E3%83%A3%E3%83%95%E3%83%88-%E3%82%B6%E3%83%96%E3%83%A9%E3%83%83%E3%82%AF%E3%83%95%E3%82%A3/   (jeśli nie widać zdjęć, trzeba kliknąć na link do tego modelu po prawej na górze)

Postanowiłem sprawdzić, co to za cudo i poprosiłem kolegę, by znalazł mi jakąś sztukę z początku produkcji (w sensownej cenie, bo nieużywane egzemplarze  potrafią kosztować 100.000 jenów a używki w doskonałym stanie min. 60.000- za drogo jak dla mnie.)

Po 2 miesiącach szukania, trafiła się sztuka z idealnym blankiem, ale paroma wadami: brakowało 1 przelotki, lakier na omotkach był już słabiutki a pianka i gwint uchwytu-porysowane:

GWzbwx0.jpg   2nSAYJK.jpg   2ePSNk2.jpg

Wymyśliłem sobie, że ściągnę i uratuję....a tak dokładnie to nie ja, tylko Piotr, którego wybrałem po dłuższym namyśle z grona naszych twórców.

Ponieważ kijek miał zostać w oryginale, Piotr dzielnie walczył z przeciwnościami- wyszukaniem przelotki, której już praktycznie nigdzie nie dało się kupić, dobraniem pianki etc.

Ostateczny wynik jest dla mnie niezwykle satysfakcjonujący:

kgYQvco.jpg   nBTaLXt.jpg   lCd61ig.jpg

FxGUDEI.jpg   hCUnf2l.jpg

Co prawda bassów nie będę łowił, ale kijek jest w mojej ocenie idealny do łowienia pstrągów na wirówki i wahadełka.

Szybki w zacięciu, doskonale czuły i głęboko pracujący, tak, że wyskoki kropek nic im nie dadzą.

Dł. 7'6",waga 157g, cw do 20g, 12lb

Dzięki Piotrze.

Edytowane przez DonPablo
  • Like 1

Co do muchówek Rustic River to blanki kupione w HiLevel.se.w Szwecji.

Ten w klasie #4 był ostatnim jaki mieli w magazynie bo chciałem dwie sztuki tak więc urodziła się #5, może coś ukręcą znowu trzeba śledzić na ich stronie.

Wędki po testach na Sanie.

Praca jak to szklaki ale zabawa przednia. Ryby trzymają wyśmienicie, praktycznie zero spadów.

Dzięki Piotr za dobrą robotę.

Pozdrawiam!

Tomasz

• Like 1

Fujitsu Shogun oryginalnie cw do 11g dostał wklejke z węgla o srednicy w szczycie 1mm, wyszla bardzo szybka i czuła konstrukcja. Uzbrojony w minimy tich match od 16 do 3w i sic, uchwyt dps18 , rękojeść burl i paski z czrnej i szarej pianki.polecam ten blank do zabawy super szybki o małej srednicy choć mógłby być troche lżejszy.

post-53812-0-85379900-1446916605_thumb.jpg

post-53812-0-98312800-1446916636_thumb.jpg

post-53812-0-56382800-1446916663_thumb.jpg

post-53812-0-15454800-1446916690_thumb.jpg

post-53812-0-23712700-1446916716_thumb.jpg

post-53812-0-39439900-1446916740_thumb.jpg

post-53812-0-81315700-1446916765_thumb.jpg

• Like 3

• 4 tygodnie później...

Witam , Fujitsu shogun po testach i musze powiedzieć że rewelacja(   :D  chyba seeker sp652 pojdzie pod młotek) ! muszę podziękować Panu Piotrowi naprawdę kij rewelacja( już czeka 2 następne projekty ;) ).kij naprawdę szybki  i szupły 85 cm bez problemu wyholowany jaki i piękne konie 40 cm