Skocz do zawartości

Tunning Shimano Stella 98r

atb69

Rekomendowane odpowiedzi

Ciężko będzie tu coś tunningować. Oryginalnych części zamiennych (nowych) już nie dostaniesz. Można jedynie szukać używek, i to raczej na jebaju, niż w Polandi. Chociaż jakiś czas temu były na forum jakieś elementy do 98. Chyba Hasior sprzedawał coś.

Zamienników z Yumeyi czy innych firm tunningowych do 98 raczej nie ma.

Jedynie co, to knob możesz w miarę prosty sposób dostać.

Tak czułem, że tak będzie. Jedynie co pozostaje to jechać w orginale  :)

Oryginał jest bardzo dobry i w zasadzie nie ma potrzeby bawić się w coś więcej. Po ew.tuningu i tak nie nałowisz więcej rybek.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

• Like 1

Zgadzam się  :) Ale coś bym jednak zmienił, może dla własnego ego, może chce mieć coś innego  :P

Rozumiem, trudno będzie,ale jak ktoś szuka to zawsze znajdzie.Te własne "ego" doskonale rozumiem,mi też nigdy nie odpowiadały gotowe fabryczne wędziska. Kołowrotki to zupełnie inny klimat.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

• Like 1

Posiadam Stelle 2500SDH z 98r i chciałem ją stuningować optycznie, mechanicznie jest tip top. I tu pytanie. Czy w PL można zakupić jakieś części tuningowe? Szpulki, knoby, itp. Może jakieś pomysły. 

Jak byś chciał poeksperymentować z kolorami dupek,to są one zamienne z Sustainem FB,Twin Powerem F/98 (złote lub w kolorze tytanu,tak samo,jak w Stelli 98 JDM-tu również osłona rotora-kolor tytan),Stellą Millennium (tutaj też osłona rotora podejdzie,jest w kolorze tytanu).

Jest jeden problem-znaleźć części to masakra,wiem to,bo kumpel walczył z Mileną i w końcu wydłubał coś z Ebaya,ale stan nie jest rewelacyjny,wiadomo-używka.

A może poprostu przemalować niektóre elementy tj. szyld na rotorze, dupka, , cała korbka, knoby (o ile są z twardego tworzywa), dystans na trzpieniu korbki, dźwignia kabłąka.

Wybór kolorów- przeogromny!!!

Osobiście praktykowałem malowanie tych elementów z bardzo pozytywnym skutkiem. :-)

Troche pracy papierem, odtłuszczenie, podkład i kolor właściwy.

Mnie się bardzo podoba. :-)

post-50961-0-90859900-1419532027_thumb.jpgpost-50961-0-11292300-1419532052_thumb.jpgpost-50961-0-63466100-1419532096_thumb.jpgpost-50961-0-11593600-1419532141_thumb.jpgpost-50961-0-42046300-1419532583_thumb.jpgpost-50961-0-71449700-1419532601_thumb.jpg

Edytowane przez Arek X
  • Like 1

W sumie "budę" też można przelakierować,ale nie można tego robić w nieskończoność,bo przy większej liczbie warstw lakieru będą się zatracać kształty na przetłoczeniach itp.

Potem już zostaje piaskowanie,ewentualnie chemia (wiadomo-buda metalowa).

No i lepiej sprayem tego nie robić,bo to nie jest zbyt precyzyjne narzędzie do takich celów :D .

Edytowane przez CM Punk

Może to i perwersja, ale ja estetą troche jestem.

Lubie pokombinować.

Średnio podobały mi się porysowane elementy, a oczojebny kolor też nie dla mnie :-)

Lakier to grubość raptem setne milimetra.

Więc o ,,niknięciu" przetłoczeń nie ma mowy.

Kilka warstw w odstępach czasowych i jest malina!

A zdjęcie lakieru?

WD-40 i po kolorze, nie uszkadzając tworzywa z którego jest zdziełany element- mówie tu o elementach które ja malowałem czyli szyldy rotora, na dupce, korby i ich knoby, pokrętła hamulca, szpule z

grafitu.

Ja używam tylko farb w sprayu i jest to moim zdaniem precyzyjne narzędzie wystarczające do moich celów.

Edytowane przez Arek X

Dzięki Józku za krzepkie słowa:-)

To efekty wcześniejszej pasji- autka marki Honda.

Tam też dbałem jak mogłem.

Kilka elementów silnika, hamulcy, zawieszenia uległo zmianie kształtu i koloru :-)

Malowanie tak małych elementów jak w kołowrotku wymaga nie małej dokładności, uwagi.

Kwestia doboru odpowiedniej farby i przygotowania podłoża.

Ale jak to się mówi- dla chcącego nic trudnego :-)

Pomimo tego co zobaczyłem to pozostawię jednak tą Stellkę w oryginale, niemam potrzeby malowania, jest idealna, niema nawet jednej małej ryski. Jedynie co to pewnie knoby wymienię. Dzięki za wpisy w wątku.

Wszystkiego naj w nowym roku dla wszystkich zaglądających. 

• Like 1