Skocz do zawartości

Konger Equs Contact do 23g

rapa10

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Witam,

Szukam jakiegoś kijka pod bolenia, który miałby też spełniać rolę uniwersału rzecznego, a więc żeby obsłużył też mniejsze przynęty (kleń). Wędka łowić będzie głównie na Królowej Wiśle z jej pięknych brzegów. Przynęty to głównie wobki do 12 gr.

Wpadł mi w oko Konger Equs Contact 7-23 do wyrwania za 4 stówki, niestety praktycznie brak opinii w necie na temat tego kijka.

Czy ktoś z Was ma z nim jakieś doświadczenie?

Zastanawiam się czy warto wydać więcej na Equs'a czy też brać sprawdzonego i polecanego przez wielu Kongera WCH Turbo 7-21.

Chyba, że macie jakieś inne pomysły - za wszystkie rady będę wdzięczny. Budżet tak do 500, ale chętniej 400, bo na dniach czeka mnie też wymiana kręciołka:)

Ja mam 2,75. Fajny kijek, chociaż już teraz rzadziej na niego łowię, bo częściej łowię z łodzi na krótsze kije. Ma dość delikatny szczyt, ale sporo mocy w dolniku. Kiedyś wyjąłem nocnego sandacza 85 cm i bez problemów dał radę. Do kleni powinien się nadać, bo ma taką ciepłą akcję. Oczywiście wyłączając łowienie na paprochy. Dość długo pełnił u mnie rolę uniwersała.

Dzięki za informację. 275 - jakaś starsza seria? Teraz Konger w ofercie ma Contact'a 245, 270 i 300. Coraz bardziej myślę jednak nad Turbo z nowej serii World Champion II. Ktoś z Kolegów machał nowymi Championami? Cena sporo większa od starszej serii, nie mówiąc już o niezbyt udanej WRX, ale za to sporo lepsze komponenty.

• 2 miesiące temu...

Odświeżam temat. Właśnie czeka mnie zakup nowego kija tzw. "rzecznego uniwersała". Niestety przez moją nieuwagę złamałem dotychczasowego - Dragon Millenium Super Fast 2,85 i szukam czegoś podobnego co obsłuży małe wobki pod klenia/jazia ale także w razie potrzeby pozwoli rzucić 7cm gumą z 10-12g główką lub wobkiem pod bolenia. Obecnie lukę po Milleniaku wypełnia mi Fiume Arsenal 2,7 do 18 g. Super pod klenia/jazia ale jeżeli przyjdzie mi machnąć czymś boleniowym to raczej nie podoła. Nie chcę w tym momencie inwestować w kij z pracowni bo wędka będzie służyła do połowów z brzegu głównie na Wiśle, gzie w trakcie przedzierania się przez krzaki łatwo o uszkodzenie. Od kilku tygodni wertuję opinie w necie i mam coraz większe wątpliwości. Zastanawiam się nad dwoma wędkami z oferty Kongera: Equs Contact 7-23g oraz World Champion II Turbo 7-21g. Czy macie jakieś doświadczenia z tymi kijkami? Co polecacie? Zastanawiam się także nad długością: 2,7 czy 3,00? A może polecicie jakiś inny model o tych parametrach i cenie do około 400 PLN.

• 2 tygodnie później...

Bez zastanawiania z tych dwóch polecam ci Equs Contact 7-23g, czuły szczyt fajnie czuć pstryknięcia i posiada bardzo mocny dół.

Najbardziej polecam ci diaflexa, czemu, mocny, bardzo czuły, świetnie trzyma rybę, z zacięciem z dużego dystansu niema najmniejszego problemu, uzbrojony w w przelotki Fuji Alconite i uchwyt Fuji.

Oczywiście mówię o starszej wersji nie tej obecnej z serwisu alledrogo

• 1 rok później...

Mam ten kijek (Equs do 23gram). Kupiłem go z myślą o boleniach i jak dla mnie bardzo odpowiada. Ładnie się gnie, a pary mu nie brakuje. W stojącej wodzie dawał radę szczupakom +-80cm. W internetach są filmiki jak gość łowi sporo boleni (i to sporych rozmiarowo) tylko że długość 300cm. Na plus jest to że kij ma dwa pokrowce, miękki szmaciany i dodatkowo sztywny (no niech będzię że półsztywny) Wędkarski.com trafiłem jakiśczas temu na promo i wyszło niecałe 400zł

Edytowane przez fred88

• 1 rok później...

Da si porównać Konger Wędka Equs Contact 270/9-23g z SG Parabellum 279 do 23g. (pierwsze modele).

​Zależy mi na kiju o pełnym ugięciu. 

"Zastanawiam się jeszcze nad diaflexem 295 do 22 gram"

Są filmiki na youtubie jak Pan łowi nim bolenie, fajny kij jak każdy Diaflex, jednak ja szukam kija o pełnym ugięciu.

nie wiem jak konger ale SG parrabelum 2,79m  7-23g mam i polecam, dość szybki parabolik, przy łowieniu z dużych odległości warto mieć plecionkę wtedy nie ma problemu z zacięciem, używam go do bolków i kleni ale i przypadkowe sandacze zdarzało mi się na nim wyciągać zapięte za "skórkę ", łowie na średniej nizinnej rzece;

pozdrawiam     

• 1 miesiąc temu...