Skocz do zawartości

Antares DC7 kółko przekładni-problem

robbox4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, orientuje sie ktoś z czego jest robione głowne kółko zębata w ANTARES DC7 model 2006-2007? Stare się normalnie utleniło. Materiał jakis dziwny, bo jest niesamowicie lekki. 5,5g waży.

I może ktoś wie czy nowe zamienne są z tego samego materiału?

To widziałem, ale porównując tamtą sztukę do mojej to u  mnie jest wszystko perfekcyjne oprócz kółka i  osi głównej (połowa jednego zwoju jest zjedzona). Nie są to jakieś drogie elementy, ale jak są z tego samego materiału to ryzyko że po kolejnych 8 latach znowu padnie :)

To widziałem, ale porównując tamtą sztukę do mojej to u mnie jest wszystko perfekcyjne oprócz kółka i osi głównej (połowa jednego zwoju jest zjedzona). Nie są to jakieś drogie elementy, ale jak są z tego samego materiału to ryzyko że po kolejnych 8 latach znowu padnie :)

Mozesz zrobic jakies foty i wrzucic na forum ?:)

Po 8 latach tak czy owak padnie, a na linku p. Mariusza to prawdziwa ocetowa masakra :lol: Wlozilem przekladnie z 201 curadziaka przed 2 czy 3 lata, prawda stan oczymalem nie zupelnie "0"-wy ale OK. ;)

Edytowane przez piatras

Już zamówiłem sobie odpowiednie części. Mimo wszystko zostanę przy oryginale. Pytałem kolegi @Mefisto, ale czas oczekiwania był masakrycznie długi, więc zamówiłem sobie sam, ceny dosyć niskie więc kupiłem wszystkie kółka które razem współpracowały oraz nową ośkę. Łożyska i tak miałem nowe więc praktycznie zostanie tylko stara obudowa :)

O jezu a juz mialem kupic antka!

cytuje z zalinkowanego posta:

"weekly saltwater lure casting for 2 years"

i tak wygląda dobrze. słona woda zabija wszystko (mam na myśli wodę słoną a nie słonawą jak w bałtyku)

w polskich warunkach nie bedziesz w stanie doprowadzić antka do takiego stanu.

pozdrówka

Edytowane przez peresada
  • Like 2

• 3 tygodnie później...

Z tego co się orientuję to te ANTARESY DC7 mają bardzo słaba przekładnię.. Producent żeby  obniżyć  hałas , drgania przekładni wpadł na wspaniały pomysł i wpakował  przekładnię o drobnych ząbkach. Praca za pewne maślana  i cicha , ale ile wytrzyma taki młynek 1/3 sezonu? Tak samo te przekładnie z aluminium lotniczego .. aluminium to aluminium nie dość że się ściera to i utlenia ..  Wole jaki mi multik waży nawet i te 300gr i harczy ale wytrzyma parę sezonów ostrego katowania  niż maślaną pracę na 1/3 sezonu za 2tysie zł.. Mosiężna gruba przekładnia z wielkimi zębiskami  to jest podstawa .. I gdyby ten antares   miał taką  to może i bym pomyślał o nim, ale  już na początku nie spodobały mi się te małe ząbki . To nie jest wina słonej wody  jak przekładnia pada . Nie pierwsza opinia, którą czytam że przekładnia w antaresie nie wytrzymała. Pozdrawiam..

Edytowane przez darkonis
  • Like 1

• 5 lat później...

Maślana praca przez ile, miesiąc, dwa?

No może rok bo jak kręci w fotelu to mniej dostaje w pupe????.

I niby taka legendarna trwałość multików z tamtych czasów, gdzie ona teraz jest? Pod logiem S są jeszcze konstrukcje ilekroć tańsze którym takie uszczerbki na zdrowiu się nie zdarzają???????????? no ale ja wiem, chodzi o prestiż nad wodą i wśród kolegów???? gdzie to łowienie ryb zawędrowało w tych czasach.

Edytowane przez Wiesiek2602
  • Like 1

Super, domyślam się.

A o jakich parametrach piszesz?

Co ten DC7 takiego ma co nie mają o wiele tańsze, uświadom mnie proszę.

Fakt jedno ma na bank- szyako padające bebebhy, nigdzie wcześniej mie spotkane?

Czy jdszcze są inne topowe multiki z bebechamy gufnolitowymi?????

Co do reszty to o ile masz porównanie, bo jak możesz je mieć skoro dla Ciebie tanie jest fu ble i . Mam rację?

Edytowane przez Wiesiek2602

Trzeba było by się spytać użytkownika jak użytkował i jak to się objawiło. Wyglada na wyłamanie zęba: przeciążenie przekładniki lub coś wpadło między zęby przekładni.

Ponadto trzeba wiedzieć, że przy micromodule, gdy występuje szybkie wycieranie się przekładni (duże obciążenia i niewłaściwy smar lub jego brak) następuje pocienienie grubości zęba, więc i zmniejszenie jego wytrzymałości.

Edytowane przez ms80