Skocz do zawartości
  • 0

Rolka kotwiczna

zuraw16

Pytanie

Dziś chciałem zamontować rolkę dziobową w Romanie 430,w rolce są trzy dziury do mocowań na wkręty.Chciałem wkrętarką wkręcić wkręty w laminat na dziobie,ale zrezygnowałem bo wydaje mi się że przy pierwszym wyciągnięciu kotwicy 10 kg rolka wyrwie wkręty.Jak myślicie?Czy ktoś z Was montował tą rolkę,jeśli tak to w jaki sposób i jak wam się sprawują?

Rolka którą kupiłem jest widoczna na zdjęciu.

post-51316-0-77237600-1398957038_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tylko w tym problem że nie ma możliwości dać podkładek od spodu,to jest dwu skorupowa łódź.

Przez przednią bakistę (o ile takowa jest).

Ciężko coś radzić nie widząc łodzi :huh:

Wkręcenie na wkręty w laminat jednej ze skorup raczej nie zda egzaminu, chyba że producent przewidywalny i w laminacie zatopił deskę :)

• 0

Czy na tym zdjęciu jest Twoja łódka ? Jest tam rozumien firmowa rolka którą chcesz wymienić. Przypuszczam że jest tam od spodu wzmocnienia tak samo jak przy knadze.

Jesli już bedziesz musiał użyć śrub o których było wyżej to raczej tych parasolek bym się wystrzegał.

Edytowane przez jans

• 0

Czy na tym zdjęciu jest Twoja łódka ? Jest tam rozumien firmowa rolka którą chcesz wymienić. Przypuszczam że jest tam od spodu wzmocnienia tak samo jak przy knadze.

Jesli już bedziesz musiał użyć śrub o których było wyżej to raczej tych parasolek bym się wystrzegał.

a z jakiego powodu ?

• 0
  • 0

No pod tą pojedynczą dziure i tak trzeba dać od góry pokładu coś "sporego" bo przy wyciąganiu kotwicy tam będzie największe obciążenie w sensie nacisku ;) na tych dwóch z tyłu już nie tak duże, zamiast spawania to już lepiej flansze na plazmie zrobić ale po co ? Jak nie chcesz na parasolki czy kotwy to wkręcić porządna deche pod laminat a szczeline po jej aplikacji wloknem potraktować i tyle.

• 0

No pod tą pojedynczą dziure i tak trzeba dać od góry pokładu coś "sporego" bo przy wyciąganiu kotwicy tam będzie największe obciążenie w sensie nacisku

Własnie z ta sruba jest najmniejszy problem gorzej z tymi dwoma/ może być więcej np.4/ gdyż na nie działa dzwignia. Jeśli powierzchnia pod tą blache jest w miare równa możesz zastosować dodatkowo uszczelniacz-klej/Sika do zastosowań w żeglarstwie/. Sposobów jest wiele np. pod ta blachą centralnie można wyciąć otwornica otwór np. 50mm i przez niego włożyć dłuższy płaskownik z przyspawana nakretką lub nagwintowany centralnie/ przymiarka jak długi sie zmiesci/ i całość skręcona do kupy i uszczelniona/ Siką/.Ale to już będzie mocarna rzecz.

Ostatnio zrobiłem u siebie platformy na której staje dwóch gosci po 100kg i nawet nie drgnie.

1399065122imag0149.jpg

Edytowane przez jans