Skocz do zawartości
  • 0

Rolka kotwiczna

zuraw16

Pytanie

Dziś chciałem zamontować rolkę dziobową w Romanie 430,w rolce są trzy dziury do mocowań na wkręty.Chciałem wkrętarką wkręcić wkręty w laminat na dziobie,ale zrezygnowałem bo wydaje mi się że przy pierwszym wyciągnięciu kotwicy 10 kg rolka wyrwie wkręty.Jak myślicie?Czy ktoś z Was montował tą rolkę,jeśli tak to w jaki sposób i jak wam się sprawują?

Rolka którą kupiłem jest widoczna na zdjęciu.

post-51316-0-77237600-1398957038_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja to widzę tak,w tym miejscu w którym jest miarka mogę przewiercić śruby na wylot,może przykręcić blachę i do niej przykręcić na wierzchu rolkę, od spodu dać dokładnie taką samą blachę, dać duże podkładki i nakrętki.Myślę że taka konstrukcja byłaby mocna,co myślicie?Może ktoś z Was ma narzędzia aby dociąć taki kawałek blachy?

post-51316-0-38842700-1399403784_thumb.jpg

• 0

Możesz wyciąć kawałek pokładu i w jego miejsce wstawić luk holta. Szkutnik będzie teraz u mnie wymieniać rozwaloną rolkę, która się ułamała i podsunął takie rozwiązanie. Na przyszłość jak znowu coś się będzie działo zawsze będzie dostęp do mocowania w górnym płaszczu łódki.

• 0

Jedź na skup złomu, kup kawałek nierdzewki o pożądanej grubości i rozmiarach. W markecie nowa tarcza do stali nierdzewnej (nie używaj tarczy którą wcześniej cięto zwyklą stal). Jak nie masz slifierki, to pożycz od sąsiada. 15 minut i pozamiatane. Sądzę, że się zamkniesz w 20 PLN.

• 0

Cześć,

Noszę się z zamiarem zakupu rolki kotwicznej. Na co zwracać uwagę przy zakupie ?

jakich linek używać żeby wyciąganie ciężara było szybkie i komfortowe ?

Czy ucho prowadzenia za rolką to dobre rozwiązanie ( czy nie powoduje oporu i nie przyczynia sie do przecierania linki)?

Może ktoś posiada linki do sprawdzonego sprzętu albo podpowie jak zrobić takie coś samemu ?

Pozdrawiam Michał

• 0

jesli dyponujesz spawarka i jakimiś szmelami a mianowicie profile/płaskowniki/kontowniki to odrobina wyobraźni i zrobisz solidna rolke na lata. ja zrobilem sam jedyne koszty jakie poniosłem to rolka z łożyskiem ok7-8zł i knaga zaciskowa z 10zł. wazne zeby rolka była na możliwie długim wysięgniku nie wali wtedy ciężarek po dziobie i przy lzejszych łodziach w pojedynke coś tam mocniej doważy ci przód. nie wygląda to może jakoś mega estetycznie ale role swoją spełnia doskonale.

• 0

Witam,u siebie w łodzi sam zmajstrowałem sobie wciągarkę do kotwicy i służy mi dobrze kilkanaście lat,z moich obserwacji wynika że najlepiej jakby stelaż był nierdzewny,mi wystarczył o długości 20cm.(chodzi o to żeby kotwica nie obijała kadłuba),ale czym dłuższy tym mocniej trzeba go zamocować na łodzi,rolka  z leflonu(nie trzeba łożysk i jest "smarowany" wodą),najlepiej jakby była wytoczona w środku w V (wyciska przez to wodę ze sznura).Linka o grubości min.10mm. żeby nie wżynała się za mocno w ręce.Ucho prowadzenia ,jeżeli załamuje kąt linki to już duże utrudnienie w wyciąganiu kotwicy, lepiej jakby znajdowało się na samej rolce i na naprężonej lince,przy wyciąganiu kotwicy nie dotykało sznura a na lużnej zabezpieczało linkę przed spadnięciem z rolki.Pozdrawiam

• 0

Używam takiej http://m.bass-sklep.pl/item/3131333438 i chwalę sobie. Standardowe kotwice 9 i 14 kg nie stanowią problemu.Najważniejsza jest natychmiastowa blokada wypuszczonej linki i przy odrobinie wprawy możliwość obsługi jedną ręką. Jest też wersja montowana na stałe bez możliwości obracania i demontażu. Linkę kupiłem w sklepie sportowym jakąś wspinaczkową , średnica 14 mm.

• Like 1

• 0

Ja używam rolki kotwicznej firmy scotty, bardzo sobie chwalę rozwiązanie tej firmy. :)

Kotwicę można obsługiwać jedną ręką, i w każdej chwili zatrzymać kotwicę w  toni wodnej

zdjęcie poglądowe

http://www.opticsplanet.com/scotty-anchor-lock.html

Po zakończeniu łowienia, zabieram ją z łodzi  jak zwykły uchwyt do wędki :D

troszkę inny wariant mocowania jak post wyżej :)

Generalnie akcesoria firmy Scotty są bardzo dobrej jakości,

używam też uchwytów do wędek i uchwytu do echosondy tej firmy :)

Edytowane przez mariuszwf

• 0

Szukam pewnego i bezpiecznego sposobu na zamontowanie rolki kotwicznej na dziobie. Rolka na podstawie ze stali nierdzewnej taka jak tutaj z 3 otworami montażowymi

1d2c769be637f9835e8173490b18b1cb.jpg

Teraz pytanie czym wogle wiercic w laminacie ? Czy wystarczy wklejanie wkrętów bądź śrub na epoksyd czy lepiej wkleić najpierw zagwintowane trzpienie ?

Planuje sama podstawę przykleić jeszcze dodatkowo na sikaflex czy dobrze kombinuje ? Jak robiliście u siebie ?

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka