Skocz do zawartości
  • 0

Rolka kotwiczna

zuraw16

Pytanie

Dziś chciałem zamontować rolkę dziobową w Romanie 430,w rolce są trzy dziury do mocowań na wkręty.Chciałem wkrętarką wkręcić wkręty w laminat na dziobie,ale zrezygnowałem bo wydaje mi się że przy pierwszym wyciągnięciu kotwicy 10 kg rolka wyrwie wkręty.Jak myślicie?Czy ktoś z Was montował tą rolkę,jeśli tak to w jaki sposób i jak wam się sprawują?

Rolka którą kupiłem jest widoczna na zdjęciu.

post-51316-0-77237600-1398957038_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie może ktoś mi zwymiarawować taką rolkę? Ceny ich są chore chciał bym sobie zrobić sam. Ale przydał by się średnica dolnej rolki, szerokość, ile jest miejsca między rolkami. Nie chcę eksperymentować chciał bym zrobić odrazu ok. Po za tym to że zdjęcia i tak bym musiał przerabiać pod swoje potrzeby więc bez sensu wydawać 700 stówek i odrazu to ciąć spawać...

.7775a4f94f728f1f96fb702e8ce50b84.jpg9a1243a50933c321db2842b1b5e36707.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

@Tresor

Tu masz gotowca za stówkę pod nasze kotwice. Szkoda czasu to rzeźbić. Podejdzie chyba nawet pod otwory Scotty. Wymiary też masz na jednym foto.

https://www.amazon.pl/Fairlead-Wst%C4%99pnie-Nawiercone-Monta%C5%BCowe-Jacht%C3%B3w/dp/B0C4LKMHCS

Edytowane przez darek63
  • Like 1

• 0

No tak za taką cenę nie warto. Do mojego projektu i tak będzie spawane.

Kupuje.

Ponton obijał się River 5 lat i nie ma śladu a bywało ze kotwica na fali kreciła sie 360 stopni.

Ale zmieniam pływadło na coś twardszego i chyba lepiej będzie na sztywno wozić... :)

• Like 1

• 0

@Tresor

Tu masz gotowca za stówkę pod nasze kotwice. Szkoda czasu to rzeźbić. Podejdzie chyba nawet pod otwory Scotty. Wymiary też masz na jednym foto.

https://www.amazon.pl/Fairlead-Wst%C4%99pnie-Nawiercone-Monta%C5%BCowe-Jacht%C3%B3w/dp/B0C4LKMHCS

szukalem takiej to nie bylo :/ zrobilem sobie z aluminium taka idealnie pod wymiar

post-75613-0-02743000-1705756434_thumb.jpeg

post-75613-0-45040500-1705756441_thumb.jpeg

Edytowane przez highvoltage
  • Like 6

• 0

Ale zmieniam pływadło na coś twardszego i chyba lepiej będzie na sztywno wozić... :)

Czyli idziesz na całość. Dobra ta moja rada była widzę. Ile metrów ile kuni ? :) Ci co zapodałem Tobie na filmie zpierdzieleją po 103 mile czyli jakieś 160km/h. Nie wiem czy na Odrze tak się da ale pewnie tak. Dobry sygnał powietrzny zamontuj. Sorry nie mogłem się powstrzymać :)

• Like 1

• 0

Silnik zostaje stary.

Na razie....

[emoji3]

Konstrukcja...

Dużo myślałem. Ponton be. Żelkot be. Aluminium drogie i głośne na brzany klenie be.

Co zostaje?....

Co wytrzyma kamienie, łamanie lodu? Ma opinie niezniszczalnego? Jest tanie. Od zamówienia do odebrania czeka się 2-4 tygodnie? 7 kolorów do wyboru.... :[emoji3]

• 0

River 15LBS.

Zastanawiam się czy nie kupić rolki z Traca ale one chyba są tylko malowane nie nierdzewka?

.2f4eafec23b532f90d0186b664b42344.jpg

Też mi się wydaje ,że malowane .

Mam taką i jest malowana.

post-65239-0-81529400-1705837495_thumb.jpg

i już mam rudą w niektórych miejscach mówię o rolce bo korba jest idealna.  

• Like 1

• 0

Taka rolkę kotwiczna z blachy nierdzewnej 2 mm robi się  trzy wieczory bez polerowania 

Robiłem dwie sztuki koszt materiałów 100 pln/szt .

Problemem jest dorobienie sprężyny z nierdzewki .

Te fabryczne mają za krótki kadłub , wydłużyłem całość o 80 mm .

Wtedy przy podnoszeniu kotwicy , kotwica  nie uderza o dziób łódki mam kotwice na dziobie 9 kg  .

Na pawęży też dorobiłem  rolkę z kotwicą  River 6 kg .

Wstawił bym zdjęcia ale od jakiegoś czasu nie mogę lub nie umiem .

Pręt nierdzewne nie polecam gwintować do rolki lepiej użyć mosiężnych .

Do roboty i nie narzekać że drogie w sklepie .

• Like 1

• 0

No tak za taką cenę nie warto. Do mojego projektu i tak będzie spawane.

Kupuje.

Ponton obijał się River 5 lat i nie ma śladu a bywało ze kotwica na fali kreciła sie 360 stopni.

RIB?