Skocz do zawartości

Multiplikator

Salmo_Salar

Rekomendowane odpowiedzi

Moim typem jest troszkę nowocześniejszy multik niż C3/C4. Mówię o TIC'a Caiman (hamulec odśrodkowy, 6 albo 12 łożysk, zbudowany z jednego kawałka aluminium - możesz nim rzucić o ścianę :D, podnieść i łowić dalej). Cena zbliżona (troszeczkę większa) niż C3/C4.

Porównywałem TIC'ę do C4 - rzutowo. Wygrała TIC'a, choć rzucałem nim jeszcze niewiele.

Pozdrawiam

Remek

Remek a tak troche więcej szczegółów w stylu ile to kosztuje, bo nie znam do końca cen w Polsce multików. A ha i jeszcze jedno powiedz mi gdzie i jak mozna dostać w Polsce C3/C4 i po ile ??

pozdrawiam Maciek

W Polce c4 jest raczej ciężko osiąalny.. Wie, bo sam szukam / szukałem. Generalnie można liczyć tylko na c3 w cenie ok 400-450 za sztukasa. Jesli chodzi o CAIMANa to cena hurtowa tego uboższego w łożyska to ok 400-450 pln. Drugi jest o 50-100 droższy. Z całą odpowiedzialnością moge potwierdzić słowa Remka - to bardzo mocna i sprawnie działająca maszyna. I bardzo dobrze się nią rzuca. Poza tym mimo, że ma nieco wiekszą szpule od abu c3/c4 wielkości 6500/6501 to jednak zakres obsługiwanych przynęt ma większy :mellow:. A to czasami ma znaczenie. Wpadnij Macio na zlocik jak już będzie. NA pewno będzie okazja pomachać różnym sprzetem i wybrać po konfrontacji włąsnych oczekiwań z rzeczywistością... No chyba,że chcesz kupić coś na wyjazd

Ahaa

Na początku roku cena tańśzego caimana w polsce byla ok 550 pln.

Droższy ok 600-650. W USA cena takiej zabawki to coś ok 100-130 $ zależnie od sklepu oraz modelu. Szkoda tylko,że tylko wielkość 200 jest robiona na normalną strone. Są jeszcze moedele wielkości 100 i 150 niestety tylko na prawą mańkę :(((

post-7-1348913151,0043_thumb.jpg

post-7-1348913151,08_thumb.jpg

Wielkie dzięki Mifku za infos, a na zlocik bardzo chętnie sie wybiorę. O ile zdąże kupić bryke. Teraz mam straszne wydatki mieszkanie, bryka no i jeszcze braki w sprzęcie ale nie dam się :D

Właśnie zaraz jadę nad wodę najpierw spacerek pod wieczór to co tygryski lubią najbardziej :D

Ostatnio bardzo mi spasił trening rozlecialym C3 + Perch Salmo 12F miodzio.Niestety C3 tylko pożyczony :D ale technika coraz lepsza :D

pozdrawiam Maciek

@Hunter, nie do końca. Wydaje mi się, że wielu wędkarzy pozostaje przy sprawdzonych dobrych konstrukcjach i ... właśnie w tym problem, że nie szuka nowszych, doskonalszych, które są po prostu lepsze.

Sam jestem użytkownikiem C4. Jestem z niego bardzo zadowolony, ale jestem też użytkownikiem innych młynków i stwierdzam, że niektóre z nich są troszeczkę lepsze. Wspomniana TIC'a bez wątpienia jest takim przykładem. W każdym bądź razie nie mam najmniejszych zastrzeżeń do C4.

Pozdrawiam

Remek

@Hunter, przez dwadzieścia lat to połowię na 20 nowych multików :D Ja myślę, że nie ma co czekać tak długo. Jest wiele świetnych konstrukcji zdecydowanie lepszych od C4 (częściej niestety droższych). Są to kołowrotki co najmniej tak trwałe, bardziej zaawansowane pod względem technicznm. Naszemu koledze polecam C4 albo TIC'ę. Ze wskazaniem na TIC'ę jako właśnie kołowrotek łatwo dostępny, nowocześniejszy, bardziej zaawansowany. Nie mówię jednak, że Cx jest zły. Oj nie ...

Pozdrawiam

Remek

A ja bym zrobił tak: Jeśłi zakup miałby mieć miejsce w Polsce to wolałbym dołożyć pare groni do TICI - niewielka róznica cenowa...

Gdybym mial brać z zachodu czy zza oceanu to tam Abu jest relatywnie tańszy... więc mogłoby się skończyć na abu... Zależy ile masz kasiorki

Myślę, że gdyby faktycznie miałby to być tylko ciężki spinn i troll to chyba bym zmierzał w stronę caiman'a

Reasumujac:

Jedyny i słuszny Wasz wybór padł na Tica Caiman CA201 lub CT201. Cenowo jeżeli dobrze piszę to za tańszego dają około 550 zł a droższego ponad 600 zł.

Jeszcze został ten Ambasador C3 lub C4. W jakiej cenie :wacko:

Nie macie jeszcze innych propozycji?????

@Salar

propozycji może być wiele, bo podobnych (nawet lepszych) multików co C3, C4, czy Caiman jest trochę.

Tylko czy mamy podzielić się z tobą wiedzą katalogową, czy praktyczną?

Do trollingu i ciężkiego castingu używam C3 6501. Jest mi z tym dobrze.

Jeżeli będę kupował nowy (a tak się stanie) to dokonam wyboru między Daiwa Millionaire CVZ a Shimano Calcutta (są to niestety dużo droższe multiki). :D

Powoliłem sobie wypowiadać się o sprzęcie któy do niedawna był w miarę dostępny w Polsce... Co prawda w chwili obecnej dostanie TICI może być problemem, ale miejmy nadzieje, ze sie to wkrotce skonczy... Zarówno Tica jak i Abu bywają w sklepach - jak ich dobrze poszukać... Z Daiwa pennem i innymi - choć wcale nie gorszymi może być problem, a szkoda bo jak powiedział Sebek jest w czym wybierać... Ale problem w tym jak to kupić... No chyba, że w grę wchodzą zakupy w necie :mellow: Wtedy to co innego...

A może inne rozwiązanie.

Przyjedz w październiku na Zlot. Tam będzie wielu kolegów. Będą mieli różne multiplikatory. Obejrzysz sobie, pomacasz i może coś wybierzesz. NIgdzie w Polsce nie zobaczysz na raz w jednym miejscu tylu dziwnych konstrukcji bez kabłąka z takimi śmiesznymi szpulami zamocowanymi w poprzek.

To będzie nie lada gratka. Zabierz tylko gotóweczkę na taki multiplikator, może ktoś Ci sprzeda od ręki.

pozdrawiam

Remku to nie uniki. Ja próbuję tylko nagonić więcej sympatyków tej metody na Zlot.

dygresja.

Jak 1 stycznia wcześnie rano pakuję się na trocie to wszyscy patrzą na mnie w domu i okolicy niewyryźnie. Jak zajeżdzam na miejsce pełan wątpliwości i widzę kupę roześmiarych mordek tak samo jak ja porąbanych od razu czuję się żeśko i dobrze.

- a kołowrotek, proponuję Abu Garcia 4601C3. To jest to.

pozdrawiam

@Remek,

jest kilka różnych wielkości i wersji tych multików, do których się przymierzam. Największe leworęczne wersje w zupełności wystarczą do moich zastosowań. :D Nic większego, ani mocniejszego nie jest mi potrzebne. Nie łowię przemysłowo, a te kilka-kilkanaście wypadów w roku na trolling nie powinno aż tak bardzo wpłynąć na wytrzymałość konstrukcji.