Skocz do zawartości

Woblery z pianki

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...

Cześc.

Przeczytałem cały temat i szczerze mówiąc zgłupiałem :huh: od nazw wszystkich tych produktów mógłby mi ktoś podsumowac co ma kupic do zrobienia tych woblerków jaką piankę i żywicę, gips i co tam jeszcze trzeba tylko proszę o podanie nazw jak najtańszych produktów ;)

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Bo tą ilość łatwiej jest wykonać w klasycznej technologii drewnianej. Kiedyś bym w to nie uwierzył ale tak niestety jest. Natomiast przezkoczenie technologii piankowej jest czaso i pracochłonne. Nikt Ci w tym nie pomoże bo jak to przeskoczył to tak łatwo nie odda. Mam nadzieje, że moje słowa odbierzesz jako przestrogę a nie próbę zniechęcenia.

Do drewna i tej długości wobkow polecam drut o przekroju 0,8mm i 1 mm. Stery o grubości minimum 1 mm.

Co do wobkow odlewania:

Potrzebujesz materiału z którego będziesz robić formę. Patrz artykuły również na j.pl.

Potrzebujesz pianki poliuretanowej dwuskładnikowej.

Potrzebujesz oddzielacza który spowoduje, że pianka nie przyklei się do formy.

Potrzebujesz odpowiedniego pomieszczenia w którym będzie minimum 18 stopni celsjusza (taka temperatura jest podawana przez technologów) a z drugiej strony będziesz miał wentylację (najlepiej wyciąg) która nie da Ci się zatruć w trakcie zalewania oparami chemikaliów.

Potrzebujesz odpowiedniego ubrania i środków ochrony osobistej.

Wszystkie zalecane środki ochrony znajdziesz u producenta piany który w karcie charakterystyki produktu niebezpiecznego wymienia zagrożenia dla zdrowia.

Resztę sobie wygooglaj.

To co jest lepsze balsa czy lipa i do tego jaka grubośc drutu i poliwęglanu na stery? Woblery będą głównie robi takie około 5-7cm.

Ja nadal chciałbym poznac nazwy produktów do odlewania wobków B)

Co do drewna lepsza jest lipa jeśli chodzi o trwałość konstrukcji.W obróbce łatwiejsza jest balsa.Wszytko zależy od tego czy masz zamiar się w to bawić czy z tego żyć.

Drewno-zabawa

Pianka-biznes

No nareszcie jakieś konkrety to się nazywa pomoc dzięki wielkie wzystkim :mellow: :mellow: :mellow:

Sławek moje pytania:

1.Jaki to materiał na forme trzeba użyc?

2.Która z tych pianek jest odpowiednia?

http://allegro.pl/pianka-poliuretanowa-do-odlewania-twarda-1 kg-i1270648413.html

http://allegro.pl/flex-pianka-montazowa-poliuretanowa-300-ml -i1238261416.html

3.Co to za oddzielacz?