gajosik Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Jeszcze tylko dodam co do grubości warstwy, nie wiem w jakich warunkach wy lakierowaliście swoje woby. Domalux mimo ze też utwardza się wilgocią nigdy mi bąbli nie robił, dało się też połozyć grubsza warstwę ale tutaj już lubił czasem sypnać bąblem. Hartzlak jest bardziej wrażliwy na suche powietrze z moich obserwacji, i nigdy nie udało się położyć w moich warunkach grubej warstwy bez nawilżenia, przy grubej warstwie gęstego lakieru sypało bąblem mimo nawilżania w większości przypadków. Dlatego po przejściu na Hartza staram się nakładać zawsze świeży bo jest rzadszy i daje cieńsze warstwy. Robię sporo, i to są obserwacje po tysiącach sztuk polakierowanych a nie 20-100szt bo to mało miarodajne. Generalnie to nie przepadam za dzieleniem się wiedzą i podawaniem na tacy bo to co zdobyłem sporo mnie kosztowało czasu i pieniędzy. I to chyba mój ostatni raz jeżeli chodzi o konstrukcje przynęt bo i tak zawsze znajdzie się ktoś mądrzejszy a bąble jak były tak są Edytowane 26 Grudnia 2018 przez gajosik 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Jasnowidzem jesteś prawie:) Wiedza nasza - tzn przy produkcji i lakierowaniu tysięcy woblerków często bywa mało przydatna przy małych ilościach.A uwierz, że ja też polakierowałem dziesiątki tysięcy... Gęsty lakier - to nie były celowe działania, żeby gęstym lakierować. Tak wyszło - wysoka temperatura trzecie lakierowanie, a lakier w długiej rynience - zgęstniał.. No to ryzyk fizyk. Wyszło poprawnie. Nie wykluczam,że masz rację, że lakier w małej wilgotności tworzy pęcherzyki w swojej objętości.Parokrotnie zaobserwowałem takie zjawisko, ale w nieopatrznie zostawionej otwartej puszce.Może harc... jest bardziej wrażliwy. Ja osobiście nadal stawiam,że woblerki były zanurzone w napowietrzonym lakierze.Bądź też jakiś składnik farby reagował z lakierem.Kilka razy miałem sytuację, że jakiś kolor (pigment) był podatny na rozpuszczanie w lakierze i były delikatne zabarwienia( spływał kolor) ale nie było to takie typowe "zwarzenia" się niedostosowanych farby i lakieru. Nigdy nie pisałem, ze tylko ja mam rację, że wiem wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Bąble były, są i będą bo nie zawsze stworzymy idealne warunki... Jeśli od czasu do czasu pojawi się jakiś bąbel to nie ma problemu. Wiadomo czasem można się wk...ć jeśli partia nad którą pracuje się dłuższy czas spieprzy się przez lakier ale to ryzyko wpisane w tą zabawę... Nigdy nie bawiłem się w mierzenie wilgotności i temperatury w pracowni przed lakierowaniem i nie będę bo pęcherzyki na lakierze zdarzają mi się może 2-3 razy w roku. Jeśli ktoś ma taki problem notorycznie to musi szukać przyczyny, jeśli jednak to sporadyczne zjawisko to nie ma co się przejmować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 @Kezmo -no to pomogłeś! ..i wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Marcin dla mnie doszukiwanie się przyczyny bąbli na lakierze ma sens jedynie jeśli komuś zdarza się to notorycznie, ewentualnie bardzo często a żeby do tego dochodziło to chyba trzeba by się nieźle postarać... Ja poprostu nie przejmuję się kiedy raz na ruski rok pojawią się pęcherze na lakierze. Wobler leci do kosza i tyle... Nie pierwszy, nie ostatni. Jeśli robię dużą partię to nie lakieruję od razu całej partii by uniknąć ryzyka zepsucia powłoki na wszystkich wobkach. Z reguły duże partie lakieruję świeżym lakierem i nie mam problemów.Wg mnie przyczyny mogą być 4 ale w analizę się nie bawię bo to zbyt rzadkie zjawisko. Lakier, temperatura, wilgotność i powłoka pod lakierem. Można przed każdym lakierowaniem zapisywać powyższe dane i prowadzić analizę ale jak pisałem wcześniej dla mnie to nie ma sensu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Rozumiem,ale ta dyskusja jest właśnie po to aby wyeliminować problem "bąbli". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Tak ale czy to możliwe... ? Trzeba by lakierować za każdym razem w identycznych warunkach a to raczej niemożliwe. Zawsze coś się zmienia. Świeżość lakieru, powłoka pod lakierem, materiał korpusu, wilgotność i temperatura powietrza itd. Ja traktuję bąbel na powłoce od czasu do czasu jako element tej zabawy. Oczywiście można szukać przyczyny i idealnych warunków do lakierowania i nie chcę nikogo zniechęcać. Ja poprostu akceptuję to, że czasami coś pójdzie nie tak... Edytowane 27 Grudnia 2018 przez kezmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Są dwa rodzaje bąbli.Zewnętrze(pojedyncze) i wewnętrzne(duża ilość drobnych)Gęstość lakieru nie ma wpływu,wilgotność powietrza także(mam higrometr)Znaczenie ma szybkość schnięcia(nie wysychania) i sposób lakierowania.Jak bym widział dokładnie(makro) zdjęcie,to na pewno pomogę.Jak lakier domalux z Castoramy,to z nim wszystko źle wychodzi.Do tego marketu wysyłają jakiś czwarty sort.Co partia,to co innego.Nie używam od lat,ławki na działce bym takim nie pomalował :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homegeon Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Są dwa rodzaje bąbli.Zewnętrze(pojedyncze) i wewnętrzne(duża ilość drobnych)Gęstość lakieru nie ma wpływu,wilgotność powietrza także(mam higrometr)Znaczenie ma szybkość schnięcia(nie wysychania) i sposób lakierowania.Jak bym widział dokładnie(makro) zdjęcie,to na pewno pomogę.Jak lakier domalux z Castoramy,to z nim wszystko źle wychodzi.Do tego marketu wysyłają jakiś czwarty sort.Co partia,to co innego.Nie używam od lat,ławki na działce bym takim nie pomalował :-)Poradź gdzie robić zakupy bo od jakichś 2 lat hartz lack zawsze mi robi bomble bez względu na rodzaj pomieszczenia czy temperaturę, raz większe raz mniejsze, tak jak mówisz bez względu jak sie człowiek postara Edytowane 27 Grudnia 2018 przez Homegeon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Poradź gdzie robić zakupy bo od jakichś 2 lat hartz lack zawsze mi robi bomble bez względu na rodzaj pomieszczenia czy temperaturę, raz większe raz mniejsze, tak jak mówisz bez względu jak sie człowiek postara Ja hartz laka już nie używam.Domalux kupuje w hurtowni i tylko w 5 l bańkach.Raz trafiłem 2,5l i też był dobry.Lakier musi być szklisty nie lekko matowy.Ten lekko matowy w 1l jest w castoramie i jest kiepski.To jest jeden czynnik by było OK,a czynników jest więcej.Jak jest w malarni zimno,czyli do 5 stopni,to można lakierować nawet lakierem z pęcherzykami,bo jest wystarczająco długo płynny by pęcherzyki pękły.Jak jest ciepło,to wierzchnia warstwa wyschnie zanim pęcherzyki pękną i zostaną na przynęcie.Jest jeszcze sprawa podkładów i farb.Każdy używa innych,rozpuszczalnikowych,wodych-tu może też lakier inaczej reagować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 HARTZLACK w lakierni gdzie mocno nawilżam powietrze: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Panowie zastosowałem się do porad kolegi Gajosika i jest w porządku na wierzch dałem mokra szmatę a od spodu garnek z wrzątkiem i jest git 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Ryba na parze:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turbo93 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Doświadczenie i tysiące godzin w pracowni robi swoje, ważne że sprobowaleś i potwierdzileś teorie gajosika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 I nastała cisza....pozostało coś tam o kulinariach napisać. Fajnie ,ze sprawdziłeś sposób i wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Ryba na parze jest lekkostrawna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Panowie ponieważ z nudów zimowych chcę spróbować się pobawić pianą to izy foam 30 z modelarni będzie dobry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 15 chyba lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 a sprzedają "z pod lady" bo na stronie nie ma takiej jest 30 , 100 , 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 ewentualnie eko produr cp 4090 w progmarze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Izy foam 200 i nie kombinuj???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Izy foam 200 i nie kombinujPrzyrost: 1kg ≈ 5 litrów Odradzam. Z tych wymienionych wyżej to: eko produr cp 4090, lub ta: IZY FOAM 100 Ta:izy foam 30 - może "uciekać" z formy - wszelkie szczeliny(niewielka szczelina) i pianka w dużej części poza formą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Oczywiście przeprasza pomyślałem i foam it Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Przyrost: 1kg ≈ 5 litrów Odradzam.[/ Mógłbyś rozwinąć dlaczego? Działam głównie w żywicy, ale z pianami też trochę miałem do czynienia i uważam ,że jest o niebo lepsza np od eco produr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Ta pianka ma zwyczajnie zbyt dużą gęstość przy spienianiu swobodnym - 200 kg/m3 - to tak w przybliżeniu gęstość balsy. Czyli - w formie na bank będą się tworzyły niedolewki jeśli będziemy chcieli uzyskać korpus o małej gęstości.Jeśli "przepakujemy" czyli użyjemy większej ilości składników - w efekcie wzrośnie gęstość - czyli i masa korpusu. Ja osobiście używałem pianki o gęstości w granicach 50 kg/m3 - dla mnie była optymalna. Próbowałem także tej o 30kg/m3, ale... "uciekała" kanałami do odpowietrzania, a jeśli forma była nie dość dokładnie zamknięta i przypadkiem miała trochę wyższa temperaturę to już było po odlewie. To powyżej - dotyczy takich zdecydowanie większych ilości robionych korpusów. Odlewy w formach z żywicy. Nie wiem, jak - może i ta Izy foam 200w formie silikonowej da radę... Kiedyś tak bardziej z ciekawości co z tego będzie - Klej poliuretanowy do drewna, troszkę wody - szybko wymieszac i do formy. Wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi