benito Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 Kupiłem już piankę i teraz jestem na etapie robienia formy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 @jajakub jeśli używałeś kiedykolwiek tej pianki to z jakąś maską ochronną czy w wentylowanym pomieszczeniu? Jeszcze mam pytanie do ogółu czy formę trzeba koniecznie podgrzewać przed i po wlaniu pianki do formy? Czy trzeba w ogóle podgrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Bez maski bo mnie wkurza.Staram sie ograniczyć wdychanie do minimum, i robić to najlepiej na dworze a w ostateczności w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.Co do odgrzania to zależy od pianki.generalnie im wyższa temperatura (w granicach rozsądku oczywiście) tym leprze spienianie i utwardzenie.Trzeba uważać (system 100/50) aby po wyjęciu modelu z formy nie trzymać go (przez ok 2h) w znacznie wyższej temp niż była przy formowaniu.Ja tak zrobiłem i się okazało że model potrafił jeszcze zwiększyć swoją objętość prawie 2 krotnie.I wyszedł mi taki kalafior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Trzeba uważać (system 100/50) aby po wyjęciu modelu z formy nie trzymać go (przez ok 2h) w znacznie wyższej temp niż była przy formowaniu.Ja tak zrobiłem i się okazało że model potrafił jeszcze zwiększyć swoją objętość prawie 2 krotnie.I wyszedł mi taki kalafior To nie lepiej poczekać, aż ostygnie forma razem z odlewem w środku? Wtedy chyba by zachował właściwy kształt. A formę zrobiłeś ze zwykłego silikonu takiego w tubce? Ja zamierzam właśnie z takiego zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Z tym czekaniem to wiesz jak jest.Co prawda pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł ale jakoś nie zawsze mi się udaje zastosować to przysłowie w praktyce Silikon z tubki nie jest chyba najlepszy do robienia form, choć z drugiej strony Ja nigdy formy z silikonu nie robiłem.Ponieważ miałem trochę żywicy to zacząłem od tego materiału, z tym że pierwsza forma tzw brudna z reguły jest z gipsu dentystycznego lub ceramicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Ja jeszcze chciałem formę zrobić z czegoś takiego http://allegro.pl/item211079226_glinka_ceramiczna_biala_500g _102.html poprostu wcisnąć w to model jerka ale coś mi się wydaje, że wyszedłby niedokładny. Chociaż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Ja jeszcze chciałem formę zrobić z czegoś takiego http://allegro.pl/item211079226_glinka_ceramiczna_biala_500g _102.html poprostu wcisnąć w to model jerka ale coś mi się wydaje, że wyszedłby niedokładny. Chociaż... Tutaj jest stronka z jakimiś specjalistycznymi żywicami do odlewów http://www.amod.com.pl/cgi-bin/axson/index.pl?pl_part=1& katid=17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Możesz spróbować czemu nie.Ale prościej jest z gipsu.W skrócie odbijasz najpierw połówkę w plastelinie i zalewasz gipsem.Z drugą podobnie.Potem szlifujesz, szpachlujesz, pasujesz i masz gipsowego woba w 2 symetrycznych połówkach.A potem to już pestka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Dobra to ja najpierw spróbuje zrobić formę z tej glinki ceramicznej a jak nic z tego nie wyjdzie to się wymyśli coś innego Wstawię fotki jak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Pamiętaj o pchłach i do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 coś mnie ten wątek uciekł bez widzenia ,przyłaczam się do prób spróbuje także stworzyć jakieś wobisko przed tym myślałem o piance ale nie iałem tylu potrzebnych wiadomości teraz jestem w dobrym gronie spryciarzy pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Zrobiłem formę z gipsu modelarskiego, ma bardzo gładką powierzchnię a po spryskaniu farbą jeszcze gładsząhttp://img106.imageshack.us/img106/2086/tempshot0024ic9.jpgMam nadzieje, że wyjdą z niej ładne woblerki boleniowe Szczupakowe z resztą też http://img241.imageshack.us/img241/5203/tempshot0032oa9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Serdecznie odradzam pokrywanie formy kremem nivea dlatego ,że szybko wysycha i dzięki temu mój pierwszy wobler został wyciągniety z formy razem z gipsem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Forma z gipsu ma to do siebie że chłonie, krem nivea równieżGdybys ją pokrył np:lakierem poliuretanowym, żywica itp to by krem zdał egzamin.Chociaz Ja też czasem korzystam jeszcze z gipsu ale nasączam go mocno pastą do podłóg na bazie wosków naturalnych.I jak na razie działa.Na przyszłośc jednak pokryj forme od środka jakimś lakierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Pokryłem farbą w spreju i właśnie o to chodzi, że ten krem nie jest tłusty dlatego teraz pokryłem formę wazeliną i zobaczymy za parę minut czy to zda egzamin z życia bo akurat robi mi sie jerk w formie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dero1990 Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Ja w formach gipsowych odlewalem glowki do kogotów, i smarowałem formy zwykła margaryna, zdawała egzamin w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Co próba to robię mniej błędów. Po pierwsze za mało dałem wazeliny na obrzeża czyli to miejsce poza woblerem co w konsekwencji spowodowało, iż wobler wyrwał troche gipsu. Po drugie za słabo rozrobiłem piankę i jerk ma wewnątrz pełno bombelków. Po trzecie mam nadzieję, że za tym trzecim razem uzyskam porządany efekt czyli poprostu pieknego twardego jerka oraz niezepsutą formę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 @Dero1990 Przecież roztopiony ołów nie przywiera do gipsu więc po co smarować formę margaryną? P.S. Jakim rozpuszalnikiem można przecierać piankę by się nie stopiła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dero1990 Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 ojj przywiera duzo form poszło mi sie na poczatku do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 To dziwne bo mi nigdy nie przywarł ołów do gipsu a pozatym margaryna chyba szybko wyparowuje w takiej tempetarurze więc nie wiem co ona daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dero1990 Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Niewniem mozliwe to przesto ze wormy były zawsze lekko zwilzone i niewysychały do konca zawsze liczył sie pośpiech PS. Mogł byś podac link do pianki jakiej uzywacie do wobków , bo ten w watku mi sie nie otwiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 http://www.zachem.com.pl/oferta/produkty/systemy/p_sztywna/p _sztywna.shtml system 50/110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dero1990 Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 O dzieki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dero1990 Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 A za ile i gdzie to kupić? i jeszcze jedna sprawa czym wpryskujesz to do formy? bo szczerze jestem zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Trzeba złożyć zamównienie mailem. Ja mieszam oba składniki w jakiejś zakrętce od słoika, wlewał to do jednej połówki formy razem z równo ułożonym stelażem, nakładam drugą część formy, zamykam i mocno oplatam sznurkiem tak by sie nie otworzyła podczas rozrastania się pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi