Skocz do zawartości

Woblery z pianki

Rekomendowane odpowiedzi

Bez maski bo mnie wkurza.

Staram sie ograniczyć wdychanie do minimum, i robić to najlepiej na dworze a w ostateczności w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

Co do odgrzania to zależy od pianki.

generalnie im wyższa temperatura (w granicach rozsądku oczywiście) tym leprze spienianie i utwardzenie.

Trzeba uważać (system 100/50) aby po wyjęciu modelu z formy nie trzymać go (przez ok 2h) w znacznie wyższej temp niż była przy formowaniu.

Ja tak zrobiłem i się okazało że model potrafił jeszcze zwiększyć swoją objętość prawie 2 krotnie.

I wyszedł mi taki kalafior :D

Trzeba uważać (system 100/50) aby po wyjęciu modelu z formy nie trzymać go (przez ok 2h) w znacznie wyższej temp niż była przy formowaniu.

Ja tak zrobiłem i się okazało że model potrafił jeszcze zwiększyć swoją objętość prawie 2 krotnie.

I wyszedł mi taki kalafior :D

To nie lepiej poczekać, aż ostygnie forma razem z odlewem w środku? Wtedy chyba by zachował właściwy kształt.

A formę zrobiłeś ze zwykłego silikonu takiego w tubce? Ja zamierzam właśnie z takiego zrobić.

Z tym czekaniem to wiesz jak jest.

Co prawda pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł ale jakoś nie zawsze mi się udaje zastosować to przysłowie w praktyce :D

Silikon z tubki nie jest chyba najlepszy do robienia form, choć z drugiej strony Ja nigdy formy z silikonu nie robiłem.

Ponieważ miałem trochę żywicy to zacząłem od tego materiału, z tym że pierwsza forma tzw brudna z reguły jest z gipsu dentystycznego lub ceramicznego

Ja jeszcze chciałem formę zrobić z czegoś takiego http://allegro.pl/item211079226_glinka_ceramiczna_biala_500g _102.html poprostu wcisnąć w to model jerka ale coś mi się wydaje, że wyszedłby niedokładny. Chociaż... :unsure:

Tutaj jest stronka z jakimiś specjalistycznymi żywicami do odlewów

http://www.amod.com.pl/cgi-bin/axson/index.pl?pl_part=1& katid=17

• 2 tygodnie później...

Zrobiłem formę z gipsu modelarskiego, ma bardzo gładką powierzchnię a po spryskaniu farbą jeszcze gładszą

http://img106.imageshack.us/img106/2086/tempshot0024ic9.jpg

Mam nadzieje, że wyjdą z niej ładne woblerki boleniowe :D

Szczupakowe z resztą też http://img241.imageshack.us/img241/5203/tempshot0032oa9.jpg

Forma z gipsu ma to do siebie że chłonie, krem nivea również

Gdybys ją pokrył np:lakierem poliuretanowym, żywica itp to by krem zdał egzamin.

Chociaz Ja też czasem korzystam jeszcze z gipsu ale nasączam go mocno pastą do podłóg na bazie wosków naturalnych.

I jak na razie działa.

Na przyszłośc jednak pokryj forme od środka jakimś lakierem

Co próba to robię mniej błędów. Po pierwsze za mało dałem wazeliny na obrzeża czyli to miejsce poza woblerem co w konsekwencji spowodowało, iż wobler wyrwał troche gipsu. Po drugie za słabo rozrobiłem piankę i jerk ma wewnątrz pełno bombelków. Po trzecie mam nadzieję, że za tym trzecim razem uzyskam porządany efekt czyli poprostu pieknego twardego jerka oraz niezepsutą formę :mellow:

Trzeba złożyć zamównienie mailem. Ja mieszam oba składniki w jakiejś zakrętce od słoika, wlewał to do jednej połówki formy razem z równo ułożonym stelażem, nakładam drugą część formy, zamykam i mocno oplatam sznurkiem tak by sie nie otworzyła podczas rozrastania się pianki.