flygobius Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Mam pewną wątpliwość i proszę o poradę. Chodzi o naklejanie oczek 3d takich dostępnych powszechnie na all... Problem polega na tym że nawet małe 3mm oczka odstają od powierzchni woblerka i nawet po kilkukrotnym lakierowaniu efekt jest słaby. Postanowiłem nawiercić wobka pod oczko, ale wiertełko nawet przy dużych obrotach potrafi zniszczyć wobka, poszarpać. Próbowałem dremelem i kamieniem, ale też lipa ... jakie macie na to sposoby?Dodam że chodzi o malutkie wobki z balsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Kamień szlifierski w kształcie walca o odpowiedniej średnicy + bardzo duże obroty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) W balsie odciskałem dupkę od najzwyklejszego długopisu dzięki czemu uzyskiwałem otwór, w który idealnie mieściło się oczkoKolega natomiast tam gdzie miał przykleić oczy ścinał kawałek drewna czy balsy na płasko nożykiem... Edytowane 20 Grudnia 2014 przez Sinopapużasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Cyjanoakryl ... ale lepszy niż kioskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 A kolega jakiego wiertełka używa?Zwykłe np.do metalu czy do drewna,bo są zupełnie inne.?Na powierzchnię zawsze możesz nakleić kawałek taśmy papierowej i przezeń wiercić.Po nawierceniu bez problemu zerwiesz....nie powinno być ubytków.Kamień szlifierski hmmm ja bym sobie darował....mam wiertełko Firmy GRAPHITE 57H272 z napisem WOOD i działa..... Idących na rzeź -bę pozdrawiam Fred A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 1. Wiertełko i kręcenie ręczne . 2. Wygładzanie walcowym kamieniem szlifierskim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Jak chcesz wklejać w oczodół, to nawiercasz cienkim wiertłem na wylot, wyjdą symetryczne oczy i prowadzenie do kamienia szlifierskiego... no i dalej "przypalasz" na wysokich obrotach Przy płaskich wobkach sprawdzi się też wiertełko do drewna, takie z igiełkowatym środkiem i krawędziami...Możesz też bezpośrednio, bez oczodołu na cyjanopan, żywiczny, albo poxipol... Edytowane 20 Grudnia 2014 przez *Hektor* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flygobius Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Bardzo dziękuję za rady. Najpierw spróbuję z cyjanopanem gdyż ta partia wobków jest już pomalowana więc myślę że to będzie najbezpieczniejszy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 W balsie odciskałem dupkę od najzwyklejszego długopisu dzięki czemu uzyskiwałem otwór, w który idealnie mieściło się oczkoKolega natomiast tam gdzie miał przykleić oczy ścinał kawałek drewna czy balsy na płasko nożykiem...Zgadzam się z kolegą, ja robię tak samo, odciskam wgłębienie w balsie, jest dość miękka, chociaż i w lipie też da radę, a klejem sobie łapy posklejasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Wypal.Wierto (średnice dobierz w praktyce) w kobinerki. Mocowanie wiertła w płoień kuchenki gazowej i jedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Mam pewną wątpliwość i proszę o poradę. Chodzi o naklejanie oczek 3d takich dostępnych powszechnie na all... Problem polega na tym że nawet małe 3mm oczka odstają od powierzchni woblerka i nawet po kilkukrotnym lakierowaniu efekt jest słaby. Postanowiłem nawiercić wobka pod oczko, ale wiertełko nawet przy dużych obrotach potrafi zniszczyć wobka, poszarpać. Próbowałem dremelem i kamieniem, ale też lipa ... jakie macie na to sposoby?Dodam że chodzi o malutkie wobki z balsy.Jak masz Dremela to do kompletu dokup takie wiertła KLIK. U mnie to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Bardzo prosty i skuteczny sposób to wiercenie na lewych obrotach wiertłem do drewnaMożna też zmodyfikować wiertło do metalu. ważne aby mieć wcześniej prowadzenie ( nawiercić cienkim wiertłem) pod przyszłe oczko.wiertło po przeróbce wygląda tak; Jeszcze prostsze wiertło można wykonać ze śruby samowiertaŁatwiej je wyostrzyć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi