Skocz do zawartości

wklejanie oczek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewną wątpliwość i proszę o poradę. Chodzi o naklejanie oczek 3d takich dostępnych powszechnie na all... Problem polega na tym że nawet małe 3mm oczka odstają od powierzchni woblerka i nawet po kilkukrotnym lakierowaniu efekt jest słaby. Postanowiłem nawiercić wobka pod oczko, ale wiertełko nawet przy dużych obrotach potrafi zniszczyć wobka, poszarpać. Próbowałem dremelem i kamieniem, ale też lipa ... jakie macie na to sposoby?

Dodam że chodzi o malutkie wobki z balsy.

W balsie odciskałem dupkę od najzwyklejszego długopisu dzięki czemu uzyskiwałem otwór, w który idealnie mieściło się oczko

Kolega natomiast tam gdzie miał przykleić oczy ścinał kawałek drewna czy balsy na płasko nożykiem...

Edytowane przez Sinopapużasty

A kolega jakiego wiertełka używa?Zwykłe np.do metalu czy do drewna,bo są zupełnie inne.?Na powierzchnię zawsze możesz nakleić kawałek taśmy papierowej i przezeń wiercić.Po nawierceniu bez problemu zerwiesz....nie powinno być ubytków.Kamień szlifierski hmmm ja bym sobie darował....mam wiertełko  Firmy GRAPHITE 57H272 z napisem WOOD i działa..... :D Idących na rzeź -bę pozdrawiam Fred A. :)

Jak chcesz wklejać w oczodół, to nawiercasz cienkim wiertłem na wylot, wyjdą symetryczne oczy i prowadzenie do kamienia szlifierskiego... no i dalej "przypalasz" na wysokich obrotach ;)

dscf8402as.jpg

Przy płaskich wobkach sprawdzi się też wiertełko do drewna, takie z igiełkowatym środkiem i krawędziami...

Możesz też bezpośrednio, bez oczodołu na cyjanopan, żywiczny, albo poxipol...

Edytowane przez *Hektor*

W balsie odciskałem dupkę od najzwyklejszego długopisu dzięki czemu uzyskiwałem otwór, w który idealnie mieściło się oczko

Kolega natomiast tam gdzie miał przykleić oczy ścinał kawałek drewna czy balsy na płasko nożykiem...

Zgadzam się z kolegą, ja robię tak samo, odciskam wgłębienie w balsie, jest dość miękka, chociaż i w lipie też da radę, a klejem sobie łapy posklejasz :P

Mam pewną wątpliwość i proszę o poradę. Chodzi o naklejanie oczek 3d takich dostępnych powszechnie na all... Problem polega na tym że nawet małe 3mm oczka odstają od powierzchni woblerka i nawet po kilkukrotnym lakierowaniu efekt jest słaby. Postanowiłem nawiercić wobka pod oczko, ale wiertełko nawet przy dużych obrotach potrafi zniszczyć wobka, poszarpać. Próbowałem dremelem i kamieniem, ale też lipa ... jakie macie na to sposoby?

Dodam że chodzi o malutkie wobki z balsy.

Jak masz Dremela to do kompletu dokup takie wiertła KLIK. U mnie to działa

Bardzo prosty i skuteczny sposób to wiercenie na lewych obrotach wiertłem do drewna

Można też zmodyfikować wiertło do metalu. ważne aby mieć wcześniej prowadzenie ( nawiercić cienkim wiertłem) pod przyszłe oczko.

wiertło po przeróbce wygląda tak;

post-50052-0-38139700-1419262662_thumb.jpg

Jeszcze prostsze wiertło można wykonać ze śruby samowierta

Łatwiej je wyostrzyć

post-50052-0-47997900-1419262812_thumb.jpg

• Like 2