Ugly Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Prponuję, jako,że okres mamy swiateczny małą zabawę. Zamieszczajmy ulubione lub pasujące jako odpowiedż cytaty. Odpowiedzi oczywiście jedynie w formie cytatu. Oczywiście źrodło trzeba podać. Ja zacznę w drugim poście Edytowane 21 Grudnia 2014 przez Ugly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 "Systemy oparte na ucisku – przeżyłem kilka z nich – zwalniają człowieka z myślenia i formułowania opinii, co zawsze wymaga wysiłku umysłu i charakteru. Społeczna euforia, którą zamiast tego oferują, nie jest w rzeczywistości niczym innym, jak tylko ucieczką od osobistej odpowiedzialności za własny sąd. I to jest ich wielka zaleta w oczach tłumów." Sandor Marai "Dzienniki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 "Frankly, my dear, I don't give a damn"1939, "Gone with the Wind" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Ból spędza sen z oczu, mózg szarpie i siły,- czy sny niespełnione powstaną z mogiły- czy drogiej idei dni wstaną mocarne- czy nasze ofiary nie pójdą na marne.Płk. Ciepliński, po bitwie nad Bzurą odznaczony przez samego gen. Kutrzebę Virituti Militari, skazany na śmierć na podstawie dekretu PKWN „O wymiarze kary dla faszystowsko-hitlerowskich zbrodniarzy winnych zabójstw i znęcania się nad ludnością cywilną i jeńcami oraz dla zdrajców Narodu Polskiego.”Grypsy Łukasza Cieplińskiego wynosił z celi współwięzień skazany na dożywocie. Były przechowywane w Anglii i dopiero w 2005 r. wróciły do Polski. Materiały pochodzą ze strony: pomnikcieplinskiego.pl Data wykonania wyroku śmierci na Łukaszu Cieplińskim w dniu 1 marca 1951 r. została uznana za datę obchodów Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych.Grypsy:"Wisiu, siedzę w celi śmierci. Śmierci nie boję się zupełnie. Żal mi tylko Was, sieroty moje najdroższe (...). Wiem, że myślą, sercem i modlitwą jesteś stale przy mnie. ODCZUWAM TO. Widzę wówczas Twoją zbolałą buzię na procesie. Ty znasz mnie najlepiej, dlatego musiałaś boleć słysząc te kłamliwe, prowokacyjne i krzywdzące mnie zarzuty. Bądź Wisiu dzielna. Przejdź nad cierpieniem z godnością i spokojem i wiarą w sprawiedliwość Bożą. Tylko nam ona została. Cel Twój i zadanie to Andrzejek i wierzę, że go wychowasz na człowieka, na Polaka i na katolika, że przekażesz mu swoje wartości duchowe i silnie zwiążesz ze mną i ideą, dla której żyłem".20 I 51. Andrzejku! Wymodlony, wymarzony i kochany mój synku. Piszę do Ciebie po raz pierwszy i ostatni. W tych dniach bowiem mam być zamordowany. Chciałem być Tobie ojcem i przyjacielem. Bawić się z Tobą i służyć radą i doświadczeniem w kształtowaniu twego umysłu i charakteru. Niestety okrutny los zabiera mnie przedwcześnie a Ciebie zostawia sierotą. Dlatego piszę i płaczę. Ja odchodzę – Ty zostajesz by w czyn wprowadzać idee ojca. – Andrzejku: celami Twego życia to:a) służba dobru, prawdzie i sprawiedliwości oraz walka ze złem. dążenie do rozwiązywania bieżących problemów – na zasadach idei Chrystusowej. W tym celu realizować jej w życiu i wprowadzać w czyn.c) służba ojczyźnie i narod[o]wi polskiemu [fragment nieczytelny]. Naród polski [fragment nieczytelny] i wolność. Dobrobyt i szczęście. Świat zapadł się [w] nienawiści, brudzie i złej woli. Potrzeba nowych myśli i właściwego rozwiązania, którą Chrystusowa Idea. Miłość i szczęście dostosować do potrzeb XX wieku. Trzeba potrzeby powyższe rozwiązywać w myśl danych zasad. Zasad, których istota często nie jest właściwie rozumiana przez nas.20 I 1951."Andrzejku! Pamiętaj, że istnieją tylko trzy świętości: Bóg, Ojczyzna i Matka".W kolejnym grypsie: "Ja odchodzę - Ty zostajesz, by w czyn wprowadzać idee ojca. Andrzejku: celami Twego życia to:a) służba dobru, prawdzie i sprawiedliwości oraz walka ze złem,dążenie do rozwiązywania bieżących problemów - na zasadach idei Chrystusowej. W tym celu realizować je w życiu i wprowadzać w czyn,c) służba Ojczyźnie i Narodowi Polskiemu".Jeden z ostatnich grypsów przed śmiercią:"Odbiorą mi tylko życie. A to nie najważniejsze. Cieszę się, że będę zamordowany jako katolik za wiarę świętą, jako Polak za Polskę niepodległą i szczęśliwą, jako człowiek za prawdę i sprawiedliwość. Wierzę dziś bardziej niż kiedykolwiek, że idea Chrystusowa zwycięży i Polska niepodległość odzyska, a pohańbiona godność ludzka zostanie przywrócona. To moja wiara i moje wielkie szczęście. Gdybyś odnalazł moją mogiłę, to na niej możesz te słowa napisać. Żegnaj mój ukochany. Całuję i do serca tulę. Błogosławię i Królowej Polski oddaję. Ojciec".Na przełomie listopada i grudnia 1947 r. UB aresztowało prawie wszystkich członków kierownictwa WiN, w tym Łukasza Cieplińskiego. W niektórych okresach śledztwa Ciepliński był torturowany tak okrutnie, że na przesłuchanie wnoszono go na kocu. W następstwie bicia ogłuchł na jedno ucho. 14 X 1950 r. sąd skazał Cieplińskiego „na pięciokrotną karę śmierci, utratę praw publicznych i obywatelskich praw honorowych na zawsze oraz przepadek całego mienia”. Sąd wyższej instancji 16 XII 1950 r. utrzymał wyrok w mocy, zaś prezydent Bierut decyzją z 20 II 1951 r. nie skorzystał z prawa łaski. Wyrok na Cieplińskim i jego towarzyszach z IV ZG WiN wykonano 1 III 1951 r. strzałem w tył głowy (katyńskim). Miejsce jego pochówku do dziś pozostaje nieznane. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez Rhyacophila 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Bardziej rubasznie i nie jestem w 100% pewien dokładności cytatu, ale sensu jestem pewien. " To nie ja pierdzę tylko moje ciało" Salvador Dali, Dziennik Geniusza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 "Wszystkie zwierzęta są sobie równe, ale niektóre są równiejsze od innych.""Nie dyskutuj z głupcem, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu z potem pokona doświadczeniem""Dyplomata-człowiek który powie Ci sp......laj w takie sposób że poczujesz ekscytację przed czekającą Cie podróżą" Pierwszy wiadomo kto, pozostałe zasłyszane (i wiele innych ). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 "Wszystkie zwierzęta są sobie równe, ale niektóre są równiejsze od innych."(...)"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) W cafe już co prawda licznik nie bije, ale "lajki" nadal są aktywne więc się bawimy Oprócz mojego autorstwa to..: "Całe życie z takimi jak ja" "Nie chcem, ale muszem" "-Ta winda jedzie na dół? -A gdzie ma jechać w bok?" "Houston mamy problem" "-Umiem wymusić okup, ściągnąć haracz, jebnąć ze łba -Gwałty na zlecenie, bez zlecenia zresztą też; amfetamina produkcja, dystrybucja, masturbacja -Brawurowa jazda samochodem cinquacento" "Do lwa k*** do lwa?" "P***ole nie jadę" "Po drugie primo w tych kartonach są fajerwerki warte 30tys. dolarów USA!" "Kiedyś znałem kobietę i dałbym sobie za nią rękę uciąć i wiesz co... i bym teraz k*** nie miał ręki" "W pizdu wylądował i cały misterny plan też w pizdu" Edytowane 21 Grudnia 2014 przez Tomek88 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Zgaś światło ,a każda kobieta będzie jednakowa. przysłowie szwajcarskie. Nie przyprowadzaj do nas złośliwego wołu igadatliwej kobiety przysłowie abisyńskie Jak piękna kobieta ,to i grzechy niebrzydkie! Józef Jotem-Muszkat i jedno świąteczne: Kobieta to jedyny upominek,który opakowuje sie sam. Jean Paul Belmondo Edytowane 21 Grudnia 2014 przez tibhar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 ,,W kraju, gdzie telefony funkcjonują, można żyć. Jeszcze lepiej żyje się w kraju bez telefonów. Trudno wytrzymać tylko tam, gdzie są telefony, ale nie funkcjonują."Hugo Steinhaus i klasyk,,Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy krok do przodu!" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 "Profesorze, myśmy w Pułtusku nie takie numery robili". Stanisław Anioł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) autocenzura Edytowane 6 Marca 2015 przez cristovo 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (...)A tu z pamięci, ale jakoś tak mi utkwiło i wciąż odstrasza "...obrączka to widzialne ogniwo niewidzialnego łańcucha" Tomasz Mann, prawdopodobnie "Józef i jego bracia". (...)Trudno sie dziwić jako, ze pisarz był gejem lub biseksualistą - patrz wikiU. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zdarza się, że haczyk zostaje połknięty razem z rybakiem. Nawet na tronie wycierają się spodnie. Niebezpiecznie jest rozśmieszać bezzębnego tyrana. Niełatwo jest żyć po śmierci. Czasem trzeba na to stracić całe życie. "Myśli nieuczesane" - Stanisław Jerzy Lec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Zdarza się, że haczyk zostaje połknięty razem z rybakiem. Nawet na tronie wycierają się spodnie. Niebezpiecznie jest rozśmieszać bezzębnego tyrana. Niełatwo jest żyć po śmierci. Czasem trzeba na to stracić całe życie. "Myśli nieuczesane" - Stanisław Jerzy LecUwielbiam aforyzmy Leca - zawsze przed snem kilka sobie przeczytam Od siebie dodam jeszcze mój ulubiony cytat z Lema: "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. " Edytowane 22 Grudnia 2014 przez Pawgas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fugazi Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 " Engineering to bridge - we have power! " " To boldly go where no man has gone before! " Star Trek - dowolna seria - Wiesz co my robimy tym misiem?-?- To jest miś na miarę naszych możliwości. My tym misiem otwieramy oczy niedowiarkom. Mówimy: to jest nasz miś, przez nas zrobiony i to nie jest nasze ostatnie słowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 John Steinbeck, Na wschód od Edenu- Według wersji króla Jakuba jest tak… To tam, gdzie Jehowa pyta Kaina, dlaczego jest gniewny. Jehowa mówi: „Azaż, jeśli dobrze czynić będziesz, nie będziesz wywyższon? A jeśli nie będziesz dobrze czynił, we drzwiach grzech leży: a do ciebie chuć jego będzie, a ty nad nim panować będziesz”. Uderzyło mnie to „będziesz”, bo jest w tym obietnica, że Kain zwycięży grzech. (…) Potem dostałem egzemplarz zatwierdzonego amerykańskiego wydania Biblii. Wtedy dopiero co się ukazało. I różniło się w tym passusie. Brzmiał on: „Masz nad nim panować”. A to jest zupełnie co innego. To nie obietnica, tylko rozkaz. Zacząłem się w tym grzebać. Zastanawiałem się, jakie też było w oryginale słowo użyte przez oryginalnego pisarza, skoro mogły powstać tak odmienne tłumaczenia. (…) Wydawało mi się, że człowiek, który potrafił stworzyć tak wspaniałą historię, musiał dokładnie uświadamiać sobie co chce powiedzieć, i że nie może być niejasności w jego słowach.– Mówisz „człowiek”. Więc nie uważasz, że to jest księga boska, wypisana atramentowym palcem Boga?– Uważam, że umysł, w którym mogła się zrodzić ta historia, był przedziwnie boskim umysłem.(...)Po dwóch latach uznaliśmy, że możemy już przystąpić do szesnastu wersetów z czwartego rozdziału Genesis. Moi starzy panowie też uważali, że tamte słowa są bardzo doniosłe: „będziesz” czy „masz”. A oto skarb, do którego się dokopaliśmy: „Możesz”. „Możesz panować nad grzechem”.(...)- Amerykańskie tłumaczenie nakazuje ludziom triumfować nad grzechem, który można by nazwać niewiedzą. Przekład króla Jakuba daje obietnice w słowie „będziesz”, co oznacza, że ludzie z całą pewnością nad grzechem zatriumfują. Natomiast po hebrajsku wyraz „timszel” – „możesz” – daje prawo wyboru. Kto wie, czy to nie najważniejsze słowo na świecie. Mówi ono, że droga jest otwarta. Przenosi odpowiedzialność na człowieka. Bo jeśli „możesz”, to znaczy również, że „możesz nie”. (…) Każde dzieło pisane, które wywarło wpływ na myślenie i życie nieprzeliczonych rzesz ludzkich, jest ważne. Otóż istnieją miliony ludzi, zjednoczonych w różnych sektach i kościołach, którzy wyczuwają to jako rozkaz – „masz” – i cały wysiłek skupiają na posłuszeństwie. I są także inne miliony, które czują przeznaczenie w słowie „będziesz”. Żaden ich czyn nie może zmienić tego, co się stanie. Ale „możesz”? Przecież to daje człowiekowi wielkość , czyni go równym bogom, bo w swej słabości i brudzie, w morderstwie własnego brata ma zawsze to wielkie prawo wyboru. Może wybrać sobie własną drogę, stanąć do walki i zwyciężyć! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) autocenzura Edytowane 6 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 I jeszcze jeden. Ota Pavel, Śmierć pięknych saren:Dziesiątki razy chciałem odebrać sobie życie, gdy już nie mogłem dłużej wytrzymać, ale nigdy tego nie zrobiłem. Pewnie w podświadomości pragnąłem jeszcze jeden raz pocałować usta rzeki i łowić srebrne ryby. To właśnie jako rybak nauczyłem się cierpliwości, a wspomnienia pomagały mi żyć. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoin Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Poważnie tutaj jakoś w ostatnich postach, więc ja (poniekąd dla odmiany) zacytuję stary, lecz być może nie wszystkim znany, ze wszech miar doniosły wiersz, którego autorstwa nie udało mi się ustalić. Urok tegoż dzieła polega na tym że niemal każdy miał w swoim życiu choć jedną chwilę gdy z przeżyciami podmiotu lirycznego mógł się w znacznym stopniu utożsamić. Poprzez wicher i słotę,Przez bezkresną dal śnieżną,Poprzez żar i spiekotę,Przez pustynię bezbrzeżną,Poprzez kry, poprzez lody,Przez odwieczne zmarzliny,Poprzez bagna i wody,Nieprzebyte gęstwiny,Poprzez leśne dąbrowy,Poprzez stepy i knieje,Poprzez mroczne parowy,W których nigdy nie dniejeI gdzie płoszą się sowy,Gdy złe jęknie lub strzyga,A dźwięk słysząc takowy,Serce w trwodze zastygaNie zrażony ciemnością,Którą mrozi głusz dzika,Sam na sam w samotności,Co do szpiku przenika,Pełen hartu i woli,Podpierając sam siebie,Mając zamiast busoli,Krzyż Południa na niebie,Pokonując złe żądze,Wietrząc wrogów w krąg wielu,Ufny, iż nie zabłądzę,Idąc naprzód, do celu.Drogi mej nie wytyczyłyNi głos werbla, ni cytra,Idę, póki starczy siły,Idę po pół litra. Edytowane 22 Grudnia 2014 przez hoin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokosz77 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 "Ja do ciebie Kazmierz nigdy szczerej złosci nie miał " -Jesli chodzi o polskie filmy to w tym jest tekstow na cala dekade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 "Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było". .... dobry wojak Szwejk J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek R. Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) " - (...) Dlaczego mój brat porzucił swoją ojczyznę? — Aby tu szukać szczęścia — odrzekłem. — Szczęścia? Co to jest szczęście? — Bogactwo! Gdy to wymówiłem, puścił mą rękę, trzymaną mocno dotychczas i nastąpiła przerwa. Wiedziałem, że doznał w tej chwili uczucia zawodu. — Bogactwo! — szepnął.— Tak, bogactwo — powtórzyłem. (...) —Czy sądzisz, że bogactwo rzeczywiście uszczęśliwia? — Tak. — To się mylisz. Złoto unieszczęśliwiło tylko czerwonych. Z powodu złota jedynie wypierają nas biali jeszcze ciągle z kraju do kraju, z miejsca na miejsce tak, że wyginiemy zwolna, ale napewno. Złoto jest przyczyną naszej śmierci. Niech mój brat go nie pożąda! — Ja też złota nie pożądam. — Nie? A przecież przyznałeś się, że szukasz szczęścia w bogactwie. — Tak, to prawda, ale są bogactwa rozmaitego rodzaju, bogactwo złota, mądrości, doświadczenia, zdrowia, czci, sławy, oraz łaski u Boga i ludzi.— Uff, uff! Jak to pojmujesz? A jakiegoż ty pragniesz bogactwa? — Ostatniego. — Łaski u Boga? W takim razie jesteś bardzo pobożnym i wiernym chrześcijaninem! — Czy jestem dobrym chrześcijaninem, tego nie jestem pewny, o tem wie tylko Bóg, ale chciałbym nim być. (...)" 'Winnetou' Edytowane 22 Grudnia 2014 przez Marek R. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) ..."Miłość jest niczym jeśli nie jest szaleństwem, jeśli nie jest absurdem, zakazanym owocem i przygodą w krainie zła. W przeciwnym razie jest czymś przyziemnym i banalnym, jest odpowiednim tematem do spokojnych piosenek na równinie" To ja w odpowiedzi na tę miłość : Odpowiedzią jest miłość”, ale w oczekiwaniu na odpowiedź seks stawia nowe pytania. - Woody Allen - Jestem takim dobrym kochankiem, bo dużo ćwiczę gdy jestem sam. - Woody Allen - Moje życie seksualne jest żałosne. Ostatni raz byłem w kobiecie, zwiedzając Statuę Wolności. - Woody Allen - Edytowane 22 Grudnia 2014 przez Zwierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 "Każdy ma swoje powody do ucieczki od wewnętrznej udręki, i każdy z nas by tego dopiąć obiera w końcu jakąś pomysłową drogę, stosownie do okoliczności. Szczęśliwi, którym wystarcza burdel".L.-F. Celine, Podróż do kresu nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi