Skocz do zawartości

Ulubione cytaty - swiateczna zabawa

Ugly

Rekomendowane odpowiedzi

"Systemy oparte na ucisku – przeżyłem kilka z nich – zwalniają człowieka z myślenia i formułowania opinii, co zawsze wymaga wysiłku umysłu i charakteru. Społeczna euforia, którą zamiast tego oferują, nie jest w rzeczywistości niczym innym, jak tylko ucieczką od osobistej odpowiedzialności za własny sąd. I to jest ich wielka zaleta w oczach tłumów."

Sandor Marai "Dzienniki"

Skoro już ..

Jes­teś dla te­go pros­te­go, wy­god­ne­go dzi­siej­sze­go świata, za­dowa­lające­go się by­le czym, za bar­dzo wy­magający i za głod­ny, on cię wyp­lu­wa, masz dla niego o je­den wy­miar za dużo .. Hesse

i w konsekwencji ..

Porządny człowiek nie czy­ni kro­ku, nie zys­kując przy tym wrogów .. Hesse

i nie zapominać należy , że  ..

Płynie się zaw­sze do źródeł pod prąd, z prądem płyną śmiecie .. Herbert :)

• Like 2

Tysiąc lat przed leninowską lewicą wiedzieli ..

Człowiek szlachetny stara się aby inni byli dobrzy . Prostak czyni odwrotnie .. Konfucjusz

i dalej

Człowiek szlachetny nie zna trosk ni lęku . O cóż się bowiem może troszczyć i czego ma się lękać , skoro w sobie zadnych ułomności nie znalazł ?.. Konfucjusz

bo szlachetny człowiek wie , że ..

Płynie się zawsze pod prąd do żródeł , z prądem płyną śmiecie ..Herbert :P

@SławekOB, mam antytezę dla Konfucjusza <_<.

Im więcej Europy, tym mniej kryzysu.
- D.Tusk -

Jest zasadnicza różnica, gdy rząd podsłuchuje obywateli i gdy to członkowie rządu są nielegalnie podsłuchiwani.
- D.Tusk -

Dłuższa praca to przyjemność.
- D.Tusk -

W świetle ostatnich "dokonań" brzmi ... zabawnie ? :lol: ... :(.

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 3

Zamieszkałem w lesie albowiem chciałem żyć świadomie. Stawać w życiu wyłącznie przed najbardziej ważkimi kwestiami, przekonać się czy potrafię  przyswoić sobie to, czego życie może mnie nauczyć, abym w godzinie śmierci nie odkrył, że nie żyłem wcale".

Henry David Thoreau, "Walden czyli życie w lesie"

Edytowane przez AdasCzeski

Ooo!

Im większe kłamstwowo , tym łatwiej ludzie w nie uwierzą .. Goebbels

i dalej

Jestem przekonany że za pięćdziesiąt lat ludzie nie będą już myśleli w kategorii ojczyzn . Będą myśleli w kategoriach kontynentów i umysły Europejczyków będą zajmowały całkiem inne , możliwe że znacznie wieksze zagadnienia ..Goebbels

I ty zostaniesz Europejczykiem - Zwierzu , premier już jest :D

• Like 2

Konfucjusz?

:)

"W państwie rządzonym dobrze wstyd być biednym, w państwie rządzonym źle - bogatym."

Trochę naprzekór:

"Mądrość odbiera odwagę i dlatego mądrzy ludzie borykają się z ubóstwem, żyją w zaniedbaniu i nienawiści, głupcy natomiast kwitną na wszelkie sposoby."

Erazm z Rotterdamu.

I na koniec ogólnie o demokracji:

"Demokracja jest formą religii: polega ona na oddawaniu czci szakalom przez osły."

Henry Louis Mencken

Edytowane przez woblery z Bielska
  • Like 2

Jest takie arabskie powiedzenie , które zawsze kojarzę z drugim góralskim. :highfive:

Są trzy najpiękniejsze rzeczy na świecie.

Okręt pod pełnymi żaglami święta prawda , koń w galopie tyż prawda  i  pulchna kobieta gówno prawda.

Jakie ono arabskie, te pierwsze to Balzac "piękna kobieta w tańcu, koń pełnej krwi w galopie i fregata pod pełnymi żaglami." :) 

U.

• Like 1

Jakie ono arabskie, te pierwsze to Balzac "piękna kobieta w tańcu, koń pełnej krwi w galopie i fregata pod pełnymi żaglami." :) 

U.

Tak myślałem że to arabski szejk Hasan de Balzac. :D

Tak na poważnie to myślałem , że to o prawdzie jest arabskie. :D

http://www.mysli.com.pl/sa-trzy-rzeczy-najpiekniejsze-_106818.html

Edytowane przez pisarz

Nie może tu chyba zabraknąć cytatów z Piłsudskiego:

"Czego krzyczysz... tylko noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."

"Ja tego, proszę pana, nie nazywam Konstytucją, ja to nazywam konstytutą. I wymyśliłem to słowo, bo ono najbliższe jest do prostituty. Pierdel, serdel, burdel."

"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją."

"Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka."

I mój ulubiony :D :

"– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?

– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio."

Dobry wątek.  :)

Nie wiem czy dokładnie cytuję. 

"Najgorsze w byciu starym jest to, że pamięta się jak to jest kiedy się było młodym. "
film pt." Prosta historia"

" Pokój to zawieszenie broni pomiędzy dwiema wojnami"
Clausewitz

" Jeśli chcesz poznać ludzi wokół siebie, dowiedz się, co czytają."
Stalin

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
św. Augustyn

" Pokój to zawieszenie broni pomiędzy dwiema wojnami"

Clausewitz

Przypomniasłes mi Clausewitz'a (z pamieci) "teraz znowu chetnie jestem żolnierzem" po spożyciu obiadu. Czasami stosuje to rownież, z tym, że  "żołnierza" zastepuję "wedkarzem"  :)

U.

Edytowane przez Ugly

"Planeta ta ma, a raczej miała pewien problem – większość mieszkających na niej ludzi była ciągle nieszczęśliwa. Przedstawiano różne propozycje, jak temu zaradzić, ale większość pomysłów dotyczyła głównie modyfikacji obiegu zielonych kawałków papieru, co było o tyle zdumiewające, że przecież to nie te zielone papierki były nieszczęśliwe.

Tak więc problem nie znikał. Szerzyły się podłość, miernota i ubóstwo, dziadowali nawet ci, którzy mieli elektroniczne zegarki."

" Trasy szybkiego ruchu są to przemyślne twory, które niektórym ludziom pozwalają pędzić z punktu A do B, a innym z punktu B do A. Ludzie mieszkający w leżącym pośrodku punkcie C często dziwią się, co jest tak fantastycznego w punkcie A, że tylu ludzi z punktu B się uwzięło, by się tam koniecznie dostać, oraz co jest tak fantastycznego w punkcie B, że tylu ludzi z punktu A się uwzięło, by się tam koniecznie dostać. Często marzą, żeby wszyscy raz na zawsze zdecydowali się, gdzie do jasnej cholery, chcą być."

No i na koniec najistotniejszy cytat:

"czterdzieści dwa."

Autostopem przez Galaktykę

Wysłane z mojego Transformer TF101 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

"Na tym po­lega kłopot z pi­ciem, po­myślałem, na­lewając so­bie drin­ka. Gdy wy­darzy się coś złego, pi­jesz, żeby za­pom­nieć. Kiedy zdarzy się coś dob­re­go, pi­jesz, żeby to uczcić. A jeśli nie wy­darzy się nic szczególne­go, pi­jesz po to, żeby coś się działo." - Ch.Bukowski.

Wasze zdrowie..

• 1 miesiąc temu...
Czasy znowu zrobiły się ciekawe, wobec czego i cytaty adekwatne.

Clausewitz, znowu.

"Terytorium można zdobywać bagnetami, ale na bagnetach nie da się usiedzieć. "

Sun Tzu x2

„Zwyciężają ci, którzy wiedzą, kiedy walczyć, a kiedy nie.”

„Ludzie, którzy mówią pokorne słowa, nasilając przygotowania do wojny, mają zamiar zaatakować. Ludzie, którzy mówią pewnie i posuwają się agresywnie naprzód, mają zamiar się cofać.”

Jordan

Mogę zaakceptować porażkę, ale nie mogę zaakceptować braku próby.

Coelho

Jeśli ktoś prosi nas o pomoc, to znaczy że jesteśmy jeszcze coś warci.

Konfucjusz

Największym powodem do chwały nie jest to, że nigdy nie upadamy, ale to, że potrafimy się po upadku podnieść