Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 "Systemy oparte na ucisku – przeżyłem kilka z nich – zwalniają człowieka z myślenia i formułowania opinii, co zawsze wymaga wysiłku umysłu i charakteru. Społeczna euforia, którą zamiast tego oferują, nie jest w rzeczywistości niczym innym, jak tylko ucieczką od osobistej odpowiedzialności za własny sąd. I to jest ich wielka zaleta w oczach tłumów." Sandor Marai "Dzienniki"Skoro już .. Jesteś dla tego prostego, wygodnego dzisiejszego świata, zadowalającego się byle czym, za bardzo wymagający i za głodny, on cię wypluwa, masz dla niego o jeden wymiar za dużo .. Hessei w konsekwencji .. Porządny człowiek nie czyni kroku, nie zyskując przy tym wrogów .. Hessei nie zapominać należy , że .. Płynie się zawsze do źródeł pod prąd, z prądem płyną śmiecie .. Herbert 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 "Szlachetny człowiek wymaga od siebie. Prostak od innych" - Nikos Kazandzakis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Tysiąc lat przed leninowską lewicą wiedzieli .. Człowiek szlachetny stara się aby inni byli dobrzy . Prostak czyni odwrotnie .. Konfucjuszi dalej Człowiek szlachetny nie zna trosk ni lęku . O cóż się bowiem może troszczyć i czego ma się lękać , skoro w sobie zadnych ułomności nie znalazł ?.. Konfucjuszbo szlachetny człowiek wie , że .. Płynie się zawsze pod prąd do żródeł , z prądem płyną śmiecie ..Herbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) @SławekOB, mam antytezę dla Konfucjusza . Im więcej Europy, tym mniej kryzysu.- D.Tusk -Jest zasadnicza różnica, gdy rząd podsłuchuje obywateli i gdy to członkowie rządu są nielegalnie podsłuchiwani.- D.Tusk -Dłuższa praca to przyjemność.- D.Tusk - W świetle ostatnich "dokonań" brzmi ... zabawnie ? ... . Edytowane 22 Grudnia 2014 przez Zwierzu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) „Zamieszkałem w lesie albowiem chciałem żyć świadomie. Stawać w życiu wyłącznie przed najbardziej ważkimi kwestiami, przekonać się czy potrafię przyswoić sobie to, czego życie może mnie nauczyć, abym w godzinie śmierci nie odkrył, że nie żyłem wcale". Henry David Thoreau, "Walden czyli życie w lesie" Edytowane 22 Grudnia 2014 przez AdasCzeski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Ooo! Im większe kłamstwowo , tym łatwiej ludzie w nie uwierzą .. Goebbelsi dalej Jestem przekonany że za pięćdziesiąt lat ludzie nie będą już myśleli w kategorii ojczyzn . Będą myśleli w kategoriach kontynentów i umysły Europejczyków będą zajmowały całkiem inne , możliwe że znacznie wieksze zagadnienia ..GoebbelsI ty zostaniesz Europejczykiem - Zwierzu , premier już jest 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 "każdy fachowiec lubi lemoniadę (%%%)" - fachowiec grzegorz ze złocieńca. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Konfucjusz? "W państwie rządzonym dobrze wstyd być biednym, w państwie rządzonym źle - bogatym." Trochę naprzekór:"Mądrość odbiera odwagę i dlatego mądrzy ludzie borykają się z ubóstwem, żyją w zaniedbaniu i nienawiści, głupcy natomiast kwitną na wszelkie sposoby."Erazm z Rotterdamu. I na koniec ogólnie o demokracji:"Demokracja jest formą religii: polega ona na oddawaniu czci szakalom przez osły."Henry Louis Mencken Edytowane 23 Grudnia 2014 przez woblery z Bielska 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut1982 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Stare przesłanie z wiersza Czechowicza które mam zawsze w pamięci:.........."nim przyjdzie noc ostatniaod żywota pustego bez muzyki bez pieśnichroń nas." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Jest takie arabskie powiedzenie , które zawsze kojarzę z drugim góralskim. Są trzy najpiękniejsze rzeczy na świecie.Okręt pod pełnymi żaglami święta prawda , koń w galopie tyż prawda i pulchna kobieta gówno prawda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Jest takie arabskie powiedzenie , które zawsze kojarzę z drugim góralskim. Są trzy najpiękniejsze rzeczy na świecie.Okręt pod pełnymi żaglami święta prawda , koń w galopie tyż prawda i pulchna kobieta gówno prawda.Jakie ono arabskie, te pierwsze to Balzac "piękna kobieta w tańcu, koń pełnej krwi w galopie i fregata pod pełnymi żaglami." U. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Trochę naprzekór:"Mądrość odbiera odwagę i dlatego mądrzy ludzie borykają się z ubustwem, żyją w zaniedbaniu i nienawiści, głupcy natomiast kwitną na wszelkie sposoby." U. Edytowane 22 Grudnia 2014 przez Ugly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 "Sady-sadami ale sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie" - wiadomo kto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Jakie ono arabskie, te pierwsze to Balzac "piękna kobieta w tańcu, koń pełnej krwi w galopie i fregata pod pełnymi żaglami." U.Tak myślałem że to arabski szejk Hasan de Balzac. Tak na poważnie to myślałem , że to o prawdzie jest arabskie. http://www.mysli.com.pl/sa-trzy-rzeczy-najpiekniejsze-_106818.html Edytowane 23 Grudnia 2014 przez pisarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Nie może tu chyba zabraknąć cytatów z Piłsudskiego: "Czego krzyczysz... tylko noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo." "Ja tego, proszę pana, nie nazywam Konstytucją, ja to nazywam konstytutą. I wymyśliłem to słowo, bo ono najbliższe jest do prostituty. Pierdel, serdel, burdel." "Racja jest jak dupa, każdy ma swoją." "Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka." I mój ulubiony : "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr123 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 "Koko dżambo i do Przodu"- autor każdemu chyba znany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Dobry wątek. Nie wiem czy dokładnie cytuję. "Najgorsze w byciu starym jest to, że pamięta się jak to jest kiedy się było młodym. "film pt." Prosta historia" " Pokój to zawieszenie broni pomiędzy dwiema wojnami"Clausewitz " Jeśli chcesz poznać ludzi wokół siebie, dowiedz się, co czytają."Stalin "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"św. Augustyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) " Pokój to zawieszenie broni pomiędzy dwiema wojnami"Clausewitz Przypomniasłes mi Clausewitz'a (z pamieci) "teraz znowu chetnie jestem żolnierzem" po spożyciu obiadu. Czasami stosuje to rownież, z tym, że "żołnierza" zastepuję "wedkarzem" U. Edytowane 24 Grudnia 2014 przez Ugly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Refleksje po lekturze felietonów Waldemara Łysiaka "Zwięzłość miarą talentu" "Autor nie torturujący swoich zdań torturuje swego czytelnika" To tak trochę a'propos naszych forumowych pogaduszek Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 "Planeta ta ma, a raczej miała pewien problem – większość mieszkających na niej ludzi była ciągle nieszczęśliwa. Przedstawiano różne propozycje, jak temu zaradzić, ale większość pomysłów dotyczyła głównie modyfikacji obiegu zielonych kawałków papieru, co było o tyle zdumiewające, że przecież to nie te zielone papierki były nieszczęśliwe.Tak więc problem nie znikał. Szerzyły się podłość, miernota i ubóstwo, dziadowali nawet ci, którzy mieli elektroniczne zegarki." " Trasy szybkiego ruchu są to przemyślne twory, które niektórym ludziom pozwalają pędzić z punktu A do B, a innym z punktu B do A. Ludzie mieszkający w leżącym pośrodku punkcie C często dziwią się, co jest tak fantastycznego w punkcie A, że tylu ludzi z punktu B się uwzięło, by się tam koniecznie dostać, oraz co jest tak fantastycznego w punkcie B, że tylu ludzi z punktu A się uwzięło, by się tam koniecznie dostać. Często marzą, żeby wszyscy raz na zawsze zdecydowali się, gdzie do jasnej cholery, chcą być." No i na koniec najistotniejszy cytat:"czterdzieści dwa." Autostopem przez Galaktykę Wysłane z mojego Transformer TF101 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczywko Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 "Na tym polega kłopot z piciem, pomyślałem, nalewając sobie drinka. Gdy wydarzy się coś złego, pijesz, żeby zapomnieć. Kiedy zdarzy się coś dobrego, pijesz, żeby to uczcić. A jeśli nie wydarzy się nic szczególnego, pijesz po to, żeby coś się działo." - Ch.Bukowski.Wasze zdrowie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahmed Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 "Nie ważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy" - Józef Stalin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MALIN. Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 "Silni depczą słabych, słabi jeszcze słabszych, ale wódki nikt nie zdepcze bo wódka jest mocna !" (ktoś bardzo ważny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Czasy znowu zrobiły się ciekawe, wobec czego i cytaty adekwatne. Clausewitz, znowu. "Terytorium można zdobywać bagnetami, ale na bagnetach nie da się usiedzieć. " Sun Tzu x2 „Zwyciężają ci, którzy wiedzą, kiedy walczyć, a kiedy nie.” „Ludzie, którzy mówią pokorne słowa, nasilając przygotowania do wojny, mają zamiar zaatakować. Ludzie, którzy mówią pewnie i posuwają się agresywnie naprzód, mają zamiar się cofać.” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 JordanMogę zaakceptować porażkę, ale nie mogę zaakceptować braku próby.CoelhoJeśli ktoś prosi nas o pomoc, to znaczy że jesteśmy jeszcze coś warci. KonfucjuszNajwiększym powodem do chwały nie jest to, że nigdy nie upadamy, ale to, że potrafimy się po upadku podnieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi