Skocz do zawartości

Woblery Radiss

radiss

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory z zazdrością przeglądałem wątki innych twórców. Gromadziłem informacje, sprzęt i materiały. W między czasie dłubałem, kleiłem, testowałem. W końcu mogę coś pokazać swojego.

Zwykle nad wodą używam małych przynęt. Łubię łowić delikatnie, dlatego też zacząłem od tworzenia takich właśnie woblerków. 

post-51735-0-49729400-1419284300_thumb.jpgpost-51735-0-81748400-1419284320_thumb.jpgpost-51735-0-61981100-1419284358_thumb.jpgpost-51735-0-78230200-1419284371_thumb.jpg

Malowanie eksperymentalne. Uczę się dopiero aerografu. :)

• Like 5

Dzięki za miłe słowa, które fajnie motywują do dalszej pracy. :)

Żuczki rzeczywiście coraz lepiej mi wychodzą. Od strony technicznej mam je już rozgryzione. Wiem gdzie i ile ołowiu, wielkość i kształt steru, itd. Zostaje jeszcze kwestia wizualna. Kolorystykę dobrałem na podstawie oględzin pudełka kleniowego, bardziej doświadczonego kolegi, który głównie łowi na Odrze. Obecnie skupiam się na woblerkach z 4-tej fotki. Na zdjęciu jest wersja tonąca, Wersję pływającą wykonałem właśnie dzisiaj, ale jeszcze nie pomalowane, więc nie ma co pokazać. W sumie to wyglądają tak samo jak te tonące. :)  Pozostała do zrobienia już tylko wersja DR lub SDR no i tu właśnie zaczynają się schody, bo nigdy takich nie robiłem. Mam w związku z tym pytanie do bardziej doświadczonych twórców. Czy do SDR-ów, trzeba zmieniać położenie obciążenia, czy jest to tylko kwestia przesunięcia oczka na odpowiednio dobrany i ustawiony pod odpowiednim kątem ster?

Jest to dla mnie istotne, ponieważ  wszystkie pokazane przez mnie woblerki są odlewane z pianki i nie wiem czy do SDR-a mogę użyć tego samego (odpowiednio zmodyfikowanego) prototypu.

No mam nadzieję, że kleniki będą za nimi wychodziły z wody. :D

Kolejna seria, nowe "Łezki" pływające tym razem. Malowanie dalej eksperymentalne. Doszedłem do wniosku, że mam za mało kolorów farbek. :) Trzeba się dozbroić.

post-51735-0-23260000-1419674306_thumb.jpg

Edytowane przez radiss
  • Like 1

Fajnie to wygląda ;) Jeśli to początek  - to dobry.

Cieszę się, że się podoba. :) Na pewno z czasem będzie jeszcze lepiej.

Teraz będę pracował nad trochę większym woblerkiem (5cm) w kształcie uklejki. Na górze jeszcze nie szlifowany wzór, na dole gotowa matryca. Zostaje tylko wkleić oczka i wykonać formę. :)

post-51735-0-14921500-1420157331_thumb.jpg

post-51735-0-91021200-1420157338_thumb.jpg

Edytowane przez radiss
  • Like 1

Nie znam się na małych woblerach ale praca w obu filmikach wydaje mi się bardzo dobra :) te ostatnie zdjęcia to wzór pod formę? Czy może coś kombinujesz z z przezroczystymi korpusami pod bolki?

Co to za materiał?

Pozdrawiam

M

Nie znam się na małych woblerach ale praca w obu filmikach wydaje mi się bardzo dobra :) te ostatnie zdjęcia to wzór pod formę? Czy może coś kombinujesz z z przezroczystymi korpusami pod bolki?

Co to za materiał?

Pozdrawiam

M

Tak, jest to wzór pod formę wyciety z pleksy.

Kiedyś kombinowałem z pleksową boleniówką, ale bez obróbki jest kanciata, a po szlifowaniu nie jest już idealnie przezroczysta.

Czy ta idealna przezroczystość byłaby zaletą?

Nie wiem co na to ryby, nigdy nie spotkałem się z idealnie przezroczystym woblerem. :)

Te które robiłem z pleksy, to zawsze z myślą, żeby je pomalować.

Odnalazłem tą boleniówkę, o której wspominałem.

post-51735-0-29449800-1420206158_thumb.jpg

Edytowane przez radiss