Mordeo Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Jak by ktoś chciał oszczędzać, to znalazłem 2 propozycje: 1. http://www.neander-shark.com/motoren/neander-aussenborder/ 2. http://oxe-diesel.com/?page_id=117 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Panie toż to turbo diesel miażdży każdą benzyne generowanym momentem obrotowym, nawet bez turbiny. Więc jaka oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mordeo Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 oszczędzać na paliwie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Do oszczędzania jest LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Tylko jak tankować na łódce i co z LPG w zęzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Bierzesz butle turystyczną rozmiar według uznania i do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Tylko że to przestępstwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Nie przesadzasz aby? Wentylację da się zrobić, czujniki też, nawet z zabezpieczeniem. Butla gazowa to żadne mecyje na łajbie. Zresztą zaburtowce na LPG można kupić. Gdyby paliły jak samochód ok 10% więcej niż benzyny to byłoby to całkiem ciekawe dla dużo pływających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Tu nie chodzi o bezpieczenstwo a o akcyze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 No właśnie. Butlę trzeba by napełniać w specjalnym punkcie albo tankować na stacji LPG (tylko zbiornik na stałe) Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Mozna w sumie zastosowac zbiornik taki jak w samochodzie i tankowac na stacji. W praktyce wystarczyloby miec rachunek ze stacji (gaz mozna przetoczyc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Jak byś tych butli miał kilka to na 99% zrobiliby Ci dostawę na przystań. Chyba że mieszkasz tam gdzie niema gazu z rury, u mnie na wsi jedną dowiożą. No i na stacjach są. Oczywiście tankowanie LPG z dystrybutora do butli jest zabronione, chociaż czasami się zdarza. Gaz w butli wychodzi drożej niż z dystrybutora. Akcyza? No problem! Tankujesz do zbiornika jak do samochodu. Do wyboru, do koloru. Jeśli oczywiście nie mówimy o łodzi która cały czas stoi na wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 A skad info ze gaz z butli jest drozszy od tego z dystrybutora? Jak to zmierzyles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Gęstość lpg to około 0,55 kg na l. Butla ma 10kg lpg = 18l. LPG na stacji 2,4PLN. Butla kosztuje 55-60 PLN. Koszt litra lpg to 3,03 przy cenie butli 55. Spalanie co najmniej 10% większe. Więc litr wychodzi 3,3 . Jakiś czas temu analizowałem kwestię LPG na łodzi. Inwestycja nie spinała mi się biorąc pod uwagę różnicę w kosztach zakupu silnika. Lehr 15KM to 12500. Suza na wtrysku 9500. Przy 3000 różnicy inwestycja wychodzi na 0 po przepaleniu 2500l paliwa. Przy 15KM to jedyne 500MTH pływania na WOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 "Spalanie co najmniej 10% większe."A to dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Gęstość lpg to około 0,55 kg na l. Butla ma 10kg lpg = 18l. LPG na stacji 2,4PLN. Butla kosztuje 55-60 PLN. Koszt litra lpg to 3,03 przy cenie butli 55. Spalanie co najmniej 10% większe. Więc litr wychodzi 3,3 . Jakiś czas temu analizowałem kwestię LPG na łodzi. Inwestycja nie spinała mi się biorąc pod uwagę różnicę w kosztach zakupu silnika. Lehr 15KM to 12500. Suza na wtrysku 9500. Przy 3000 różnicy inwestycja wychodzi na 0 po przepaleniu 2500l paliwa. Przy 15KM to jedyne 500MTH pływania na WOT tak tylko - czy butla przypadkiem nie ma 11 kg? Taka klasyczna?Wtedy nieco inaczej się to rozkłada, ponieważ stosując twój przelicznik wychodzi 20 litrów gazu. Gaz w butlach staniał i dziś nie kosztuje więcej niż 50 zł za butlę, co oznacza że szybko licząc, cena gazu z butli to 2,5 zł za litr. A to już jest niezbyt duża różnica.Muszę przyznać, że te wyliczenia popełniłem na bazie wyszukiwarki google, ponieważ nie kupuję ani gazu, ani butli z gazem. Mogą one zatem być obarczone błędem. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez Dano-G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 "Spalanie co najmniej 10% większe."A to dlaczego?Bo gaz jest mniej kaloryczny niż benzyna. Samochody na LPG palą 10 do 20% więcej niż PB. Oczywiście możesz jechać na ubogiej mieszance, ale pamiętaj, że silnik spala albo paliwo albo zawory. No i mamy wtedy muła. Co do cen - ostatnio się nie ibteresowałem, więc może to wyglądać lepiej. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 A to chyba ze chodzi o gaz/benzyna bo ja to zrozumialem ze lpg/ a gaz z butli(czyli to samo).To i tak optymistycznie te +10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Gaz\benzyna oczywiście. U mnie jest +1l przy spalaniu 12\100km i podobnie u znajomych. Oczywiście nowoczesna instalacja na wtrysku, bo jakby dać rozwiązanie gaźnikowe to gazu pali dużo więcej i silnik robi za muła, w dodatku wykastrowanego U mnie na stacji LPG ostatnio tankowałem 2,11 do 2.14. 500mh dla mnie to baaardzo dużo, ale jeśli ktoś dużo pływa i szuka oszczędzania to czemu nie. Silniki Diesla są ciężkie, gdybym miał łajbę ze stacjonarnym silnikiem to jakieś niewysilone 1.9d by wystarczyło, albo niedozarypania 2.0HDI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Mordeo
Jak by ktoś chciał oszczędzać, to znalazłem 2 propozycje:
1. http://www.neander-shark.com/motoren/neander-aussenborder/
2. http://oxe-diesel.com/?page_id=117
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi