Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o interpretację obrazów z Raymarine Dragonfly

Mordeo

Pytanie

Czy gremium mogłoby mi pomóc przy interpretacji letnich screenshotów?

1. Screenshot - co to za ryby? Szczupaki?

2. Screenshot - co to za ryby? Czy przy dnie to ryby?

3. Screenshot - co to za ryby mogą być? Czy zielsko?

4. Screenshot - szczupaczki? Sandaczyki?

5. Screenshot - co to za rybki w jednym i drugim zakreśleniu?

6. Screenshot - co to za ryby mogą być na planie?

7. Screenshot -  szczupaki przy drobnicy?

8. Screenshot - szczupaki? Sandacze?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy gremium mogłoby mi pomóc przy interpretacji letnich screenshotów?

1. Screenshot - co to za ryby? Szczupaki?

post-55620-0-34230200-1419434988_thumb.jpg

2. Screenshot - co to za ryby? Czy przy dnie to ryby?

post-55620-0-68900200-1419435005_thumb.jpg

3. Screenshot - co to za ryby mogą być? Czy zielsko?

post-55620-0-97127000-1419435028_thumb.jpg

4. Screenshot - szczupaczki? Sandaczyki?

post-55620-0-70290400-1419435053_thumb.jpg

5. Screenshot - co to za rybki w jednym i drugim zakreśleniu?

post-55620-0-65857100-1419435069_thumb.jpg

6. Screenshot - co to za ryby mogą być na planie?

post-55620-0-43031100-1419435085_thumb.jpg

7. Screenshot -  szczupaki przy drobnicy?

post-55620-0-20879600-1419435102_thumb.jpg

8. Screenshot - szczupaki? Sandacze?

post-55620-0-17095300-1419435119_thumb.jpg

• 0

Cześć, ja w takim przypadku bardziej wierzę di. Nr 4 to na pewno ławica drobnicy powyżej zakreślenia, 5 to jakieś rybki przemieszczające się najprawdopodobniej w przeciwnym kierunku niż łódka, 6i 7 przykład na to jak dokładniej widać ławicę na di niż tradycyjne obrazowanie , apod nią jakieś większe sztuki, być może nawet drapieżne, 8 na moje oko chyba leszcze. Na nr 2 po prawej stronie ekranu w normalnym obrazie każdy widziałby sporego szczupaka, w di natomiast tej pewności już nie ma , ja tu widzę 2 małe, a na dole jakieś ryby, 3 i 4 i 5 to jakieś ryby ja bym widział, zielsko widać inaczej , jeszcze jest różnica czy woda stojąca, czy też płynąca. Za głupi jednak jestem, aby rozróżnić gatunek, no i napatrzyłem się trochę na moją HB a to może być trochę inaczej niż u kolegi

Tomek

• 0

Kolego Mordeo nie rozpoznasz gatunków ryb na tej echosondzie :) Można tylko przypuszczać,jak spiningujesz to parę rzutów i wybadasz moment.Patrz na ukształtowanie dna i ławice drobnicy a nie na łuki,często ryby łowi się tam gdzie bananów nie ma na echu,połamania!

Edytowane przez zuraw16

• 0

też mi się to śmieszne wydawało dopóki nie zaczęliśmy się w verticala bawić.

Ja niedługo mam nadzieje przetestować lowerance elite 5 hdi. Podobno na DSI idzie poznać czy to samiec czy samica. :D do tego tego kolorze :D haha

A tak na poważnie to nie wiem czy to możliwe aby poznawać po kształcie ryby... no chyba ze 2 metry suma....

Z tym ze ja się dopiero uczę i kiepsko mi idzie interpretacja obrazu jeszcze. Mam nadzieje ze przy okazji jakiegoś zlotu ktoś mnie pociągnie w tym temacie

Edytowane przez Tomasz eS

• 0

Ja niedługo mam nadzieje przetestować lowerance elite 5 hdi. Podobno na DSI idzie poznać czy to samiec czy samica. :D do tego tego kolorze :D haha

A tak na poważnie to nie wiem czy to możliwe aby poznawać po kształcie ryby... no chyba ze 2 metry suma....

Z tym ze ja się dopiero uczę i kiepsko mi idzie interpretacja obrazu jeszcze. Mam nadzieje ze przy okazji jakiegoś zlotu ktoś mnie pociągnie w tym temacie

Powiem szczerze że jestem zielony w temacie echosond, od niedawna plywam z kolega który ma tego lorka 7 z jakimis dwoma czujnikami i tym structur scanem, ustawiali sobie jakieś szarości, kolory i inne duperele z ludźmi którzy testują echa i ogólnie mi tłumaczył że obrazy są uzależnione od twardości ryby, czyli np sandacze i okonie maja zarysowana ewidentnie ciemna kreske na górze obrazu i to się sprawdzalo przy podawaniu przynęty pod pysk, leszcze np. ewidentnie pokazywane są jako pomarańczowe plamy co też odwzorowanie ma w postaci śluzu na plecionce przy jigowaniu.

• 0

Na 3 to akurat na 99 % moja przynęta prowadzona i podbijana :P A co do okulisty to może wytypuj swoje ,,rybki" na tych fotkach i zobaczymy czy Tobie nie jest potrzebny Panie Mirmar bo moim zdaniem to same zielsko na tych echach jedynie przy paru ,,śladach" się zastanawiam czy to nie ryby i dlatego chciałem żeby ktoś napisał swoje interpretacje tych fotek. Pozdro

Edytowane przez 1991adam19911

• 0

http://doctorsonar.com/blogs/educational-articles

polecam bazę wiedzy...

a swoją drogą to całkiem fajny jest ten schemat kolorów Raymarine. ładnie to według mnie wygląda.

A co do ryb na zrzutach..to oczywiście są. . I tam gdzie prowadzisz przynętę również są.

Edytowane przez rower26