Skocz do zawartości

wysokość niskoprofilowca

human

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mógłby ktoś z posiadaczy curado lub citica oraz np okumy av lub vs'a (rozmiary 200) podać odległość linki od stopki/blanku w najwyższym punkcie szpuli? nie mam do nich dostępu a kupując wg obrazka można się zdziwić

o ile w okrąglaku z nawiniętą żyłką nie przeszkadzał mi dość duży kąt załamania żyłki na pierwszej przelotce to z plecionką jest już inaczej.

stąd poszukiwania czegoś niskiego (wybór padł na shimano lub okumę) żeby plecionka szła w światło pierwszej przelotki.

pozdrawiam

efektem załamania linki na pierwszej przelotce jest to że na następnych linka opiera się nie o przelotki przy stopce tak jak powinien a po przeciwnej stronie pierścienia (czyli przelotki robią jedynie za prowadnice nie przenosząc obciążenia na blank).

o ile używam monofila nie ma problemu z amortyzacją zrywów ale jeśli nawinę nierozciągliwą plecionkę to w praktyce amortyzacji brak bo pracuje tylko 1/4 blanku.

zmienia to 'trochę' akcję kija. a skoro mogę to poprawić zakładając niski profil to pytanie tylko czy te które sobie wybrałem mieszczą się w granicach do 2.5 cm. żyłka/plecionka leci prosto w światło przelotek i obciążenie powoduje prawidłowe ugięcie kija na pełnej długości.

trochę przydługo ale teraz chyba wiadomo o co mi chodzi.

czyli chcę zamienić round'a na low profile a każdy powód jest dobry:)

pzdr

OK rozumiem. Troche to wyglada dziwnie i sugeruje, ze cos nie tak jest ze zbrojeniem wedki. Widzialem wiele zestawow castingowych, ale z sytuacja o ktorej piszesz nie spotkalem sie wczesniej.

Zdarza sie, ze zalorzenie duzego rounda powoduje, ze linka jest zalamana na pierwszej przelotce, co moze miec wplyw na odleglosci rzutowe.

Myszle, ze w twoim przypadku uzycie sredniej wielkosci niskoprofilowca moze poprawic sytuacje.

Jaki kij stosujesz?

pozd JW

Myszle, ze w twoim przypadku uzycie sredniej wielkosci niskoprofilowca moze poprawic sytuacje.

Jaki kij stosujesz?

pozd JW

właśnie nie mogę się doczekać na odpowiedź czy jeden z w/w niskoprofilowców mieści się w tych granicach :D

chyba że ktoś mi poleci coś innego (używałem do tej pory tylko round'ów).

kij jest absolutnie w porządku ale chyba ukierunkowany na używanie niskich multików: shimano force master jerk bait 200.

pzdr