Skocz do zawartości

Kolor plecionki

Henri

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy od pory dnia i tego, czy szczytowke masz skierowaną na niebo, czy wodę. A w przypadku nieba dochodzi jeszcze kwestia chmur i ewentualnego wschodu/zachodu słońca. Reasumując, nie ma jednoznacznej i zawsze prawdziwej odpowiedzi na to pytanie.

• Like 4

Zależy od pory dnia i tego, czy szczytowke masz skierowaną na niebo, czy wodę. A w przypadku nieba dochodzi jeszcze kwestia chmur i ewentualnego wschodu/zachodu słońca. Reasumując, nie ma jednoznacznej i zawsze prawdziwej odpowiedzi na to pytanie.

Zapomniałeś o wpływie wiatru, gdy wieje w mordę wind, to oczy łzawią i wówczas żaden kolor nie pomoże... ;)  :P

• Like 1

Pytałem ponieważ obecnie łowię ciemną zielenią i ta czy słońce czy noc, czy zimno czy ciepło, czy wiatr, śnieg, grad, bieda, bogactwo nie jest dobrze widoczna. Z Waszych wypowiedzi wnioskuje, że już nic nie pomoże. Szukam coś co dostrzegę w leśnych rzekach.

A pytanie z innej strony. Jaki kolor plecionki będzie najbardziej widoczny dla wędkarza ? Po jakim kolorze wg. Was najlepiej widać będzie położenie przynęty w wodzie ? seledyn, czerwień, pomarańcz, niebieski ?

Mi najwygodniej obserwuje się jasną zieleń i pomarańczowy. Który lepszy ciężko mi powiedzieć bo używam zupełnie nieporównywalnych grubości (pomarańczowa 0,4 PE, limonka 1,0 PE), a grubość też ma wpływ. Mam również PP w kolorze ciemnej czerwieni i jest zdecydowanie mniej widoczna. Niebieskiej nie miałem. Używam za to również białej (oczywiście woda już ją odpowiednio zabarwiła) i wg. mnie widoczność na wodzie porównywalna z w/w limonką i pomarańczem.

• Like 1

Z pomarańczowa czy czerwoną trzeba mieć na uwadze, ze gdy lowimy w nocy i włączymy czerwone światło latarki czołowej, nie będziemy widzieć plecionki ???? A jak wiadomo, linka najchętniej płacze się w nocy, zwłaszcza, gdy rzucamy pod wiatr ????

Pytałem ponieważ obecnie łowię ciemną zielenią i ta czy słońce czy noc, czy zimno czy ciepło, czy wiatr, śnieg, grad, bieda, bogactwo nie jest dobrze widoczna. Z Waszych wypowiedzi wnioskuje, że już nic nie pomoże. Szukam coś co dostrzegę w leśnych rzekach.

Tak na poważnie, to bardzo często zależy od indywidualnych preferencji. Moja Pani zdecydowanie preferuje żółtą fluo, ja natomiast, zależności od grubości - poniżej 0,08 orange, a od 0,08 w górę bardziej odpowiadają mi białe. Spróbuj białą, powinna się sprawdzić właśnie w leśnych warunkach.

Edytowane przez Alexspin

Lubię kolor biały, oraz fluo jaki w ofercie ma Daiwa Morethan 12 splotów.

Z białych to zawsze była dobra Power Pro.

Od niedawna zacząłem stosować Spider Wire 8 i 12 splotów. Niestety już wiem, że 0,11 mm (10 lb jest za cienka) pora zmienić na grubszą.