Żbiku Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Taka świąteczna dyskusja Z racji, iż św. Mikołaj obdarzył mnie Stellka 2500JDM '10, mam możliwość porównać bezpośrednio ten model z jego europejskim odpowiednikiem, czyli 2500FE. Na pierwszy rzut oka, kołowrotki są identyczne. Poza nabitym nr seryjnym na stopce w wersji JDM oraz kilkoma napisami na szpuli, kręcioły niczym się nie różnią. Jako, że wersje FE mam używaną ok 4 lat, a JDM jest prawie nówka, ciężko mi porównać ich pracę. JDM kręci zdecydowanie lepiej i płynniej niż FE, jednakże FE jest świeżo po smarowaniu i spasowaniu i nie był jeszcze od tego czasu nad wodą, stąd jej praca jest jeszcze "nie dotarta". Czy mieliście okazję porównać 2 nowe modele JDM i "europa" w Stelli lub TP? Czy zauważyliście znaczące różnice w pracy, spasowaniu itp? Edytowane 25 Grudnia 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Miałem okazję kręcić zarówno wersją na Japonię jak i na Europę. Moim zdaniem Stellka JDM ma pracę maślaną a Fe bardziej aksamitną. Zresztą pogoniłem europejczyka, wyraźnie miałem na niego mniej brań, jakoś aksamitna praca mi nie odpowiada. A jak u Was? Bardziej lubicie aksamitną czy maślaną pracę? Pozdrawiam świątecznie i jeb z dzidy! 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Jak "biorą" to pochodzenie nie ma żadnego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Taki temat w święta ? To równoważne z wsadzeniem kijka w mrowisko i obserwowaniejak mrówki się naparzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Ilu ludzi z jerkbaita mialo możliwość porównania 2 stelek, ba ilu w ogóle trzymalo w rękach chociaż jedna? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Ja nie miałem możliwości porównania i jakoś z tym żyję A kręcę paskudnymi Emblemami po tuningu, co to na nie ryby nie biorą z racji na ząbkowanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Ilu ludzi z jerkbaita mialo możliwość porównania 2 stelek, ba ilu w ogóle trzymalo w rękach chociaż jedna?ja trzymałem kilkadziesiąt.....i zdecydowanie, korba wkrecana w przekładnie to plus 30% brań no i obowiązkowo pokrowiec neŁoprenowy z dwiema kieszonkami , i najlepsze efekty są jak się z niego kołowrotka nie wyjmuje , a najlepiej jak w domu leży. tak z innej strony, to fe jest wg mnie bardzo udanym modelem stelli, i nie sądzę aby w pracy były aż tak ogromne różnice pomiędzy jdm, każdy kołowrotek jest inaczej użytkowany, inaczej złożony inaczej przesmarowany i nawet ta sama osoba nie każdego dnia identycznie "czuje" sprzęt..... kocham te tematy ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Aha i jeszcze jedno , po smarowaniu to się kołowrotek chyba nie dociera , ewentualnie się może smar rozlazic we wszystkie czarne dziury jak go za dużo jest i oporowka się może z osi dosmarowac po kilku godzinach i nie wiem te stelle do czego są używane i czy w ogóle będą ale wypiłem kieliszek szampana i wsadze drugi kijek w mrowisko : jak ktoś myśli że stella 2500 , czy millenium czy jdm czy jakakolwiek inna , nawet taka z korbka turbo od mileny @Buja pociągnie pod opadem sandaczowym dłużej jak sezon i będzie dalej tak cudownie kręcić to muszę was Koledzy zmartwić, nie pociągnie. Choćby nie wiem jak kijachem podbijal to i tak zawsze dostanie po bebechach przy obsludze 25+g zwlaszcza sezonem letnim jak się wodę sandaczowymi przynetami przecina jak brzytwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Jak "biorą" to pochodzenie nie ma żadnego znaczenia tak, to połowa prawdy, druga to " jak się nie ma pojęcia o łowieniu to pochodzenie ma znaczenie" w zasadzie wtedy wszystko ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 ...tak z innej strony, to fe jest wg mnie bardzo udanym modelem stelli...Pozwole sobie dopytac :Które generacje stelli sa mniej udane od fe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 jak ktoś myśli że stella 2500 , czy millenium czy jdm czy jakakolwiek inna , nawet taka z korbka turbo od mileny @Buja pociągnie pod opadem sandaczowym dłużej jak sezon i będzie dalej tak cudownie kręcić to muszę was Koledzy zmartwić, nie pociągnie. Choćby nie wiem jak kijachem podbijal to i tak zawsze dostanie po bebechach przy obsludze 25+g zwlaszcza sezonem letnim jak się wodę sandaczowymi przynetami przecina jak brzytwa...albo w PGRach dają inne Stelle, albo tam się łowi inaczej...Ostatnie zdanie mnie zabiło, albo ja się już nie znam... łowisz na tzw. kosę?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Pozwole sobie dopytac :Które generacje stelli sa mniej udane od fe ?staruszki bo im rotor bija te z szerokim pokrętłem szpuli, wybacz słabo się w modelach orirntuje, bardziej organoleptycznie, chyba 98 pod względem nawoju i średnicy szpulki ? Te jasne granatowe/niebieskie chyba 08 rok ?fa ? Pod względem powłoki lakierniczej co się luszczy ? I jeszcze takie co się knoby w rękach topily ? O takie defekty mi chodzi....i pewnie niedługo dopisze jeszcze jeden model z ukruszonymi zabkami ale póki co ostro kręcą w fotelach i nic się nie dzieje. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez Kombajnista_z_PGRu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 staruszki bo im rotor bija te z szerokim pokrętłem szpuli, wybacz słabo się w modelach orirntuje, bardziej organoleptycznie, chyba 98 pod względem nawoju i średnicy szpulki ? Te jasne granatowe/niebieskie chyba 08 rok ?fa ? Pod względem powłoki lakierniczej co się luszczy ? I jeszcze takie co się knoby w rękach topily ? O takie defekty mi chodzi....i pewnie niedługo dopisze jeszcze jeden model z ukruszonymi zabkami ale póki co ostro kręcą w fotelach i nic się nie dzieje.Dziękuję za odpowiedź. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 no i obowiązkowo pokrowiec neŁoprenowy z dwiema kieszonkami , i najlepsze efekty są jak się z niego kołowrotka nie wyjmuje , a najlepiej jak w domu leży.Jeśli taki pokrowiec ma mi zwiększyć ilość brań to może ktoś ma na sprzedaż ? A czy należy kołowrotek z niego wyciągać czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Cudowny, "jebzdzidowy" temat, więc żeby mrówki przelazły na kij, zapytam:Ilu z Nas miało możliwość porównania kilku egzemplarzy tego samego modelu i rocznika Stelli, bo może jest tak, że są wyczuwalne różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami produkowanymi na dany rynek?A są... nie tylko w Stelli, ale i innych młynkach, multikach - nie raz, nie dwa trafiały się nówki o pracy kombajnu "bizon"To tylko kołowrotki... PozdrawiamArek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) ..albo w PGRach dają inne Stelle, albo tam się łowi inaczej...Ostatnie zdanie mnie zabiło, albo ja się już nie znam... łowisz na tzw. kosę?? Dla mnie podbijanie z 4 czy 5 obrotów korbka gumą na 30g z plusem jest już przecinaniem wody i w moim mniemaniu jest agresywnym prowadzeniem przynęty, i samym kijem nie zawsze da się długo tak łowić, wieczorem sam się często łapie na wspomaganiu samego podbicia kolowrotkiem. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez Kombajnista_z_PGRu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 I jeszcze takie co się knoby w rękach topily ?Bo trza wolniej kręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Dziękuję za odpowiedź.podejrzewam że miałeś w rękach 10x więcej stelli jak ja więc jeszcze kilka mankamentów odnosnie innych modeli mógłbyś dopisać prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Cudowny, "jebzdzidowy" temat, więc żeby mrówki przelazły na kij, zapytam:Ilu z Nas miało możliwość porównania kilku egzemplarzy tego samego modelu i rocznika Stelli, bo może jest tak, że są wyczuwalne różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami produkowanymi na dany rynek?A są... nie tylko w Stelli, ale i innych młynkach, multikach - nie raz, nie dwa trafiały się nówki o pracy kombajnu "bizon"To tylko kołowrotki... PozdrawiamArekszczęśliwi sa tylko tacy, którzy po zakupie TOP kolowrotka nigdy nie spotkają nad woda kolegi z tym samym modelem 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 szczęśliwi sa tylko tacy, którzy po zakupie TOP kolowrotka nigdy nie spotkają nad woda kolegi z tym samym modelem dlatego zazwyczaj łowię sam. nie chcę spaść z krzesła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Dla mnie podbijanie z 4 czy 5 obrotów korbka gumą na 30g z plusem jest już przecinaniem wody i w moim mniemaniu jest agresywnym prowadzeniem przynęty, i samym kijem nie zawsze da się długo tak łowić, wieczorem sam się często łapie na wspomaganiu sie kolowrotkiem....dobrze że łowie inaczej i żadna nie wypluła jeszcze zębów.. Serio, napier(piiip)alasz gumą jak z Kałasznikowa zawsze i wszędzie??Bidne sandacze... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 podejrzewam że miałeś w rękach 10x więcej stelli jak ja więc jeszcze kilka mankamentów odnosnie innych modeli mógłbyś dopisać prawda ?Nie wiem czy miałem ich tyle więcej. Wątpię. Ale to chyba nieistotne.Nietrwala powłoka fa (01) miala znaczenie tylko przy sprzedaży Lepkie knoby były bardziej uciążliwe. Ogólnie rzecz ujmując:Stelle to sa najlepsze kolowrotki.Nie sa bez wad.ale inne modele aspirujace do tego miana wad mają jeszcze więcej. Na tej planecie idealny kolowrotek nie istnieje. Warto byc obiema stopami w kontakcie z podłożem. Nawet podczas kręcenia w fotelu 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 ...dobrze że łowie inaczej i żadna nie wypluła jeszcze zębów.. Serio, napier(piiip)alasz gumą jak z Kałasznikowa zawsze i wszędzie??Bidne sandacze... oczywiście że nie, ale przy słabszych dniach próbuje i tak, czasem to przynosi efekty i niekoniecznie w postaci ryb zaciętych za bok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Kolego Kombajnisto, może i masz rację, może faktycznie nie mam pojęcia o łowieniu i wtedy pochodzenie kołowrotka ma dla mnie znaczenie. Faktycznie dbam o sprzęt, staram się go należycie przechowywać podczas transportu (w grubych neŁoprenowych pokrowcach), bo na taki sprzęt muszę zapracować i odłożyć kasę przez kilka miesięcy. Stąd może przesadna dbałość. Na ryby jeździłem średnio 250 dni w roku, do momentu, kiedy urodził mi się syn, żona stała się jeszcze większą heterą, kupiłem sobie psa, a prezes w firmie, gdzie pracuję, postanowił mnie awansować i wpieprzyć mi za 300zł więcej 3 razy tyle pracy. I tak niestety od 2 lat pozostają mi 2-3 wyjazdy w miesiącu. To bardzo mało ale niestety są inne priorytety. Widać, Twoje iście PGRowskie podejście do tematu spowodowało, że publicznie (choć z ukrytą ironią) mnie wyśmiałeś i wszyscy teraz się śmiejemy A tak na prawdę absolutnie nie zrozumiałeś sensu pytania. Postaram się może zadać je inaczej, bardziej "chłopsko". Na forum (i nie tylko) zauważyłem "kult" kołowrotków JDM. Kupując taką swoją wymarzoną JDMowską maszynkę (nie celowałem absolutnie w JDM, po prostu taka się nadarzyła okazja) i mogąc ją porównać do "zwykłej" europejskiej wersji FE, nie zauważyłem znaczących różnic w ich wyglądzie, spasowaniu czy pracy. Stąd nastąpiło moje pytanie, czy faktycznie te JDMowe kołowrotki są takie o niebo lepsze od europejskich wytworów. Wielu opiniotwórczych użytkowników forum miało okazję porównać nowe egzemplarze różnych wersji, stąd z chęcią posłuchałbym ich wypowiedzi. Tak więc polecam wypić drugie kieliszek szampana i powoli szykować kombajn do przyszłorocznych zbiorów. Apropo, przypomina mi się taki dowcip: "Wyjechał chłop kombajnem na pole, wysiadł, klepnął się w czoło i mówi: o k***wa, zapomniałem zasiać!" Pozdrawiam Świątecznie. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Nie wiem czy miałem ich tyle więcej. Wątpię. Ale to chyba nieistotne.Nietrwala powłoka fa (01) miala znaczenie tylko przy sprzedaży Lepkie knoby były bardziej uciążliwe. Ogólnie rzecz ujmując:Stelle to sa najlepsze kolowrotki.Nie sa bez wad.ale inne modele aspirujace do tego miana wad mają jeszcze więcej. Na tej planecie idealny kolowrotek nie istnieje. Warto byc obiema stopami w kontakcie z podłożem. Nawet podczas kręcenia w fotelu ok, dzięki za poprawke z fa, to teraz jeszcze jakbyś mógł mi powiedzieć o tych drobnych defektach fe i sfe ? Bo ogólnie to zawsze ją wszystkim polecam jak pytają o stelle, akurat miałem w rękach może na tyle zadbane modele że nie dostrzegłem w nich nic niepokojacego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi