Skocz do zawartości

Shimano JDM vs. Europa

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

Kuba, akurat nie miałem Ciebie na myśli w tamtym zdaniu jak również nikogo bezpośrednio wiesz dlaczego ? Bo Cię nie znam to się nie wypowiadam.

chociaż przypomina mi się jak bylem w Chorwacji wtedy zadzwoniles i mi chciałeś sprzedać body od stelli 95 , w sumie po tamtej sytuacji jakos tak niesmacznie sie poczulem jak zobaczylem roznice ceny przez telefon a na jb, tez koledze mojemu kij sprzedales pamietasz co z kijem bylo nie tak ? Ten który mu na dworzec przywiozles ;) i widzisz jaki ze mnie grzeczny cham ? Milcze i nie rozdrapuje tematu...

i sam chętnie poczytam o znaczącej różnicy pomiędzy jdm a eu.

Edytowane przez Kombajnista_z_PGRu
  • Like 1

ok, dzięki za poprawke z fa, to teraz jeszcze jakbyś mógł mi powiedzieć o tych drobnych defektach fe i sfe ? Bo ogólnie to zawsze ją wszystkim polecam jak pytają o stelle, akurat miałem w rękach może na tyle zadbane modele że nie dostrzegłem w nich nic niepokojacego ?

Trudne pytanie.

W moim subiektywnym rankingu kołowrotki te - stelle 10 *fe, zajmują pozycję numer 1.

odniosę się w porównaniu do 14tki.

14tka ma lepiej uszczelnione body.

Ma większe - moze lepsze - lozysko oporowe.

Ma docisk pokrętła hamulca ze sprężyna co poprawia płynność hamulca.

... itd

Trudne pytanie.

W moim subiektywnym rankingu kołowrotki te - stelle 10 *fe, zajmują pozycję numer 1.

... itd

w tej 14stce nie mam dużego punktu odniesienia co do wypowiedzi to zamilkne, ale z tą 10* to jestem bardzo zadowolony, utwierdziles mnie ze nie jestem jeszcze do konca ślepy w tym temacie.

:P 

Trudne pytanie.

... itd.

..no i ma dupkę podniesioną do góry , jak Kardashianowa i niejaka Nikky Minage ( czy jakoś tak :-) ) ..a to teraz trendyyy :lol:  :D  ;)

• Like 1

szczęśliwi sa tylko tacy, którzy po zakupie TOP kolowrotka nigdy nie spotkają nad woda kolegi z tym samym modelem :)

I jeszcze szczęśliwi są tacy, co po jego zakupie, siędząc w fotelu, nie mają absolutnej ciszy w domu (bo kobieta, dzieci, sasiedzi, ulica,szkoła w pobliżu, itd.), bo, co nie daj Boże, usłyszą, że się kulka w łożysku na podparciu korby obraca z denerwującym lenistwem lub smar ciapie, kiedy się wodzik worma zbliża do  obudowy.

Także z okazji Świąt, życzę sobie (jeśli inni tego też potrzebują, to im także), żeby podejście do sprzętu wróciło do czasów, kiedy za ciężko zarobione pieniądze i po znajomości, ojciec kupował Cardinale w sklepie górnicznym w Łęcznej i już w drodze powrotnej łowiliśmy na nie w przepływającym nieopodal Wieprzu. Nie było testów na sucho, w fotelu, dodawania smaru bo fabryka skąpi, po prostu łowiło się... a ich praca... rzucały, nawijały, hamowały uciekającą rybę, czyli "robiły".... zazwyczaj lepiej niż inne, a jak w użytkowaniu coś okazało się nie tak, ogarniało się to własnym sumptem i zawsze znalazł się jakiś życzliwy "macher", który prawie każdą część dorobił, tak jak dotaczało się szpulki, korbki, knoby, itd.

A dzisiaj, katalogi, Internety, % masła w maśle, spasowanie, a z rzekami i jeziorami, rybami i czasem na ich łowienie coraz częściej jedynie: c..j, d..a i kamieni (zaczepów) kupa.

Zdrowia Forumowicze!

• Like 13

Mam 3000sdh 10' JDM już 4 sezon I byla katowana na wiele sposobów!Spore woblery +szybki nurt!Glowki jigowe 35-50 gram przy sandaczowaniu! Jak dla mnie jest najlepsza Stelka jaka uzywałem do tej pory!!!W przyszłym roku napewno zakupie kolejna.Pozdrawiam Wszystkich oraz Zdrowych I Wesołych!!!

Gdyby ryb było więcej, częściej delektowalibysmy się widokiem wygiętego kija lub cudownym dźwiękiem hamulca oddającego linke w przeciwnym wypadku pozostaje nam tylko wczuwanie się w maslana czy to aksamitną pracę kołowrotka.

ale ryb jest nadal wystarczająco ;) chyba tylko mniej czasu nad wodą się spędza albo więcej w internecie.

Kuba, akurat nie miałem Ciebie na myśli w tamtym zdaniu jak również nikogo bezpośrednio wiesz dlaczego ? Bo Cię nie znam to się nie wypowiadam.

chociaż przypomina mi się jak bylem w Chorwacji wtedy zadzwoniles i mi chciałeś sprzedać body od stelli 95 , w sumie po tamtej sytuacji jakos tak niesmacznie sie poczulem jak zobaczylem roznice ceny przez telefon a na jb, tez koledze mojemu kij sprzedales pamietasz co z kijem bylo nie tak ? Ten który mu na dworzec przywiozles ;) i widzisz jaki ze mnie grzeczny cham ? Milcze i nie rozdrapuje tematu...

i sam chętnie poczytam o znaczącej różnicy pomiędzy jdm a eu.

Dziwię się Łukaszu, że tak znany użytkownik występuje na forum pod dwoma różnymi nickami?

Odnośnie body Stelli, które Ci proponowałem, ostatecznie zostało sprzedane za 450zł na allegro, bo nikt nie dawał więcej, choć wychodziłem z wyższej kwoty na początku, kiedy Ci ją proponowałem.

Odnośnie kija (MHX DS821), który kupił Twój kolega (ma na imię Wojtek?), to bardzo dobrze wiedział, że kij był skracany od góry o te 6cm, absolutnie nic przed nim nie ukrywałem, tym bardziej, że na forum opisałem dokładnie całą akcję związaną z tym kijem, więc nie wiem o co Ci zbytnio chodzi?

Edytowane przez Żbiku

O nic mi nie chodzi, nie chcę mi się roztrzasac obornika, a nick zmienilem chyba zgodnie z regulaminem bo taka opcja byla w ustawieniach :) zresztą tylko na okres świąteczny ta zmiana.

nie róbmy off topa, poglebiajmy wiedzę o jdmach.

Edytowane przez Kombajnista_z_PGRu

Taka świąteczna dyskusja ;)

Z racji, iż św. Mikołaj obdarzył mnie Stellka 2500JDM '10, mam możliwość porównać bezpośrednio ten model z jego europejskim odpowiednikiem, czyli 2500FE.

Na pierwszy rzut oka, kołowrotki są identyczne. Poza nabitym nr seryjnym na stopce w wersji JDM oraz kilkoma napisami na szpuli, kręcioły niczym się nie różnią.

Jako, że wersje FE mam używaną ok 4 lat, a JDM jest prawie nówka, ciężko mi porównać ich pracę. JDM kręci zdecydowanie lepiej i płynniej niż FE, jednakże FE jest świeżo po smarowaniu i spasowaniu i nie był jeszcze od tego czasu nad wodą, stąd jej praca jest jeszcze "nie dotarta".

Czy mieliście okazję porównać 2 nowe modele JDM i "europa" w Stelli lub TP? Czy zauważyliście znaczące różnice w pracy, spasowaniu itp?

Witam.

Takich kołowrotków w serwisie miałem naprawdę dużo zarówno wersji JDM jak EU. Są to identyczne kołowrotki pod względem konstrukcyjnym i nie ma między nimi żadnych różnic. Nie ma takiego określenia jak "maślana" lub "aksamitna" praca. Po prostu jest to absolutny "TOP",i jeżeli ktoś się dopatruje różnic to jest w błędzie i chyba trochę przewrażliwiony.Te kołowrotki w idealnym stanie powinny pracować tak samo.

Owszem zdarzają się pewne niedociągnięcia pod względem składania niektórych elementów zarówno w wersjach JDM jak i EU. Chodzi mi tu mianowicie o dokładne spasowanie mechanizmu oscylacji. Często jest tak,że jedna z ultra cienkich podkładek na "worm shaft" nie jest założona tak jak być powinna,co skutkuje stukami i chrobotaniem,co łatwo pomylić ze złą pracą przekładni. Ale w tym etapie są to już dywagacje serwisowe i na tym etapie pozwolę sobie skończyć.

Pozwole sobie dopytac :

Które generacje stelli sa mniej udane od fe ?

Przypomnę - Stella '10 FE to zdobywca nagrody  Nr 1 w dziedzinie kołowrotków na prestiżowych targach sprzętu wędkarskiego "EFTTEX" 2010.

A oceniali to nie byle jacy znawcy.

Tylko my? - zawsze mamy jakieś zastrzeżenia. To powiem co należy robić tuż po zakupie kołowrotka.

Należy nim łowić i łowić,ale naprawdę łowić,a nie wsłuchiwać się w odgłosy pracy kołowrotka.

Po sezonie jak najbardziej wskazany serwis.Jest to normalną praktyką w Japonii.\

A tak dla przypomnienia,nie jest to kołowrotek dla "traktorzystów",wymaga finezyjnej ręki i obsługi. Panie Łukaszu vel "Kombajnisto" na wiele pytań postawionych przez Pana w tym wątku musi Pan sobie sam odpowiedzieć.Najlepiej jak Pan przypniesz do wędziska właśnie ową Stellę '10 i oby tylko nie po "chamsku" łowić. Do "chamskiego"ciężkiego łowienia są mniej finezyjne kołowrotki, jak choćby niektóre Daiwy.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 2

Dziękuję nie skorzystam.Pozwolę przypomnieć że nie jestem trunkowy i polewać mi nie potrzeba  :angry: .

Mój styl , ale zjeść nad wodą trzeba za to za dwóch ;)

JDM ma sporą zaletę przy sprzedawaniu - trzyma cenę i to fakt niezaprzeczalny.

Pozdrowienia dla Wszystkich

Edytowane przez Szymon82