Skocz do zawartości

shimano stradic ci4 2500FA czy rarenium ci4 2500FA

Seledyn

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wiem duży wpływ na kołowrotek mają przynęty jak i woda w której będziemy wędkować. Jednak równocześnie do owego tematu, do którego sie podpiąłem prowadziłem temat, w którym chłopaki doradzali mi kij na okonie. Dla osób które nie odwiedzały tematu założonego przeze mnie to już wyjaśniam, że kołowrotek będzie podczepiony do okoniówki. Będę wędkować w lekkim nurcie, starorzeczach Wisły jak i nad głębokim zalewem.

Co do tytułowych kołowrotków, to pod pstrąga wybrałbym Rarenium 2500. Jakościowo, większej różnicy między nimi nie ma. Ze względu na przełożenie Rarenium stawia mniejszy opór przy woblerach prowadzonych pod prąd, zaś większe przełożenie przełożenie Stradica pozwoli szybciej zwinąć żyłkę/plecionkę, gdy zajdzie taka potrzeba. Dla mnie dodatkową zaletą Rarenium jest  zapasowa szpula (na jednej mam żyłkę, na drugiej cienką plecionkę pod okonki).

Jeżeli chcesz łowić lekko, to poleciłbym model 1000, chyba, że preferujesz większe modele.

Rarenium użytkuje 2,5 roku, zaś Stradica (CI4+) od maja tego roku. Szczerze, gdy byłem na pierwszych testach ze Stradiciem poczułem rozczarowanie (w porównaniu własnie z Rarenium), szczególnie gdyż ten model miał wtedy dużo wyższa cenę. Nawet pomyślałem o jego odsprzedaży, ale ostatecznie został.

• Like 1

• 2 tygodnie później...