zetika16 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Miałem Stradica aero , X gtm , fg, fa. W rozmiarach od 1000 do 4000 . Stradic fg 3000 obsługiwał nawet jerki 80g. Żaden nigdy mnie je zawiódł...Podejrzewam że łowia dalej . Aha żaden nie ząbkował. Jak zresztą wszystkie shimano które mam/miałem. Chyba ze inaczej interpretujemy ten proces. Ale ten znany mi z daiw nie występował Edytowane 27 Grudnia 2014 przez Tomasz eS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomtar Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Miałem Stradica aero , X gtm , fg, fa. W rozmiarach od 1000 do 4000 .Stradic fg 3000 obsługiwał nawet jerki 80g.Żaden nigdy mnie je zawiódł...Bo porządne Shimano było i się skończyło. Teraz to masówka i czasami mam wrażenie że niektóre drogie modele niczym nie różnią się od tanich kołowrotków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 A czy X-Ship to wyznacznik jakiejś mega-zajebistości? Starsze Stelle też nie mają X-Ship Mam na półce Stradica 3000FJ z X-Shipem - nie powala na kolana jak na kołowrotek za sześć i pół stówy. Mało tego, Daiwa LEXA za cztery stówy kręci się nieporównywalnie lepiej do Stradica.A tak przy okazji kolego to Stradica fj można kupić znacznie taniej niż jest u Ciebie w sklepie Wystarczy poszukać. http://www.raven-fishing.pl/pl/products/kolowrotki/2920_kolowrotki_przedni_hamulec/shimano/stradic_fj/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Bo porządne Shimano było i się skończyło. Teraz to masówka i czasami mam wrażenie że niektóre drogie modele niczym nie różnią się od tanich kołowrotków.Kiedyś też nad jednym stradiciem nie siedziało miesiąc 15stu Japończyków, dzisiejsze wcale nie są złe a naprawdę jest kilka pozycji których brakowało w tamtych czasach i nie powstydziliby się za nie protoplasci...... twin power 09 pg ... stelcia fe ... pozatym z tańszych maszyn bardzo dużo udanych pozycji z hamulcem drag, szpulki nieco zwiększyły średnicę a sama masa się zmniejszyła, bez problemu do lżejszego łowienia można sobie kupić tanio fajny sprzęt który wcale nie będzie służył krócej niż te staruszki pancerne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fr0ntliner Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Rarkiem 2,5k kręciłem intensywnie przez sezon pstrągowy.Łowił na lekko do 5g/5cm.Siadła sprężyna,co świadczy o ilości rzutów,które swoją drogą sprawiały mi przyjemność z tym młynkiem.Poza tym skasowałem lekki luz na przekładni,bo delikatnie ząbkował pod koniec sezonu.Być może Jaxon nie zapewnił mu dobrego smarowania Na nowy sezon dostał Quantuma.Udało mi się go zgarnąć za 6 stówek.Poza tym podczas zakupu sugerowałem się wagą,wielkością szpuli i nawojem.Kolega zakupił czerwonego stradica ci4 z przełożeniem 6.0 ,otwierałem puszkę.Jak dla laika (mnie) prawie to samo w środku. X-ship przydałby się to może by nie jąkał się przy wleczeniu pod prąd.Jak się rozsypie?To dobrze,będę miał powód na kupno nowego kręćka. Pozdr Edytowane 27 Grudnia 2014 przez Fr0ntliner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marxxl5 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 A czy X-Ship to wyznacznik jakiejś mega-zajebistości? Starsze Stelle też nie mają X-Ship Mam na półce Stradica 3000FJ z X-Shipem - nie powala na kolana jak na kołowrotek za sześć i pół stówy. Mało tego, Daiwa LEXA za cztery stówy kręci się nieporównywalnie lepiej do Stradica. x-ship na półce na pewno wyznacznikiem mega zajebistości nie jest. Ale podczas łowienia sytuacja zmienia się diametralnie i pojawia się zajebistość. Przez ostatnie 4 lata użytkuje Biomastera FB 4000, Vanquisha 4000, Stradica c4 1000 i Stelkę FE 2500. I x-ship naprawdę robi różnicę. Paru moich znajomych po przetestowaniu na rybach x-shipa też zakupiło kołowrotki z tym rozwiązaniem, nawet Morethany poszły do ludzi. A propo półkowej zajebistości, po kręceniu w sklepie znajomy nie stwierdził żadnej różnicy pomiędzy Vańkiem a Stelką, ale po testach nad wodą stał się kolejną ofiarą stellozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 wybór trudny.może moja wypowiedż pomoże.jeśli używasz innych kołowrotków z przełożeniem 5.0-5.2 i będziesz używał na zmianę ze stradikiem 6.0 to ciężko się wkręcić i przynęty będą prowadzone szybciej i wyżej bynajmniej ja tak miałem,nawet obrotówki szły wierzchem.rarenium używam i jest spoko,dobrze nawija,nie plącze linki idzie lekko,stradika ci4 nie używałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 jak ci wczesniej napisalem przelozenie takie jak ma stradic nie kazdemu bedzie odpowiadac to tak jak duze mlynki ja osobiscie wole mniejsze przelozenie i mniejsze mlynki lowi sie zdecydowanie przyjemniej i jak odchudzisz linke to juz powinno byc ok a i rybka jakas szanse bedzie miala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 x-ship na półce na pewno wyznacznikiem mega zajebistości nie jest. Ale podczas łowienia sytuacja zmienia się diametralnie i pojawia się zajebistość. Przez ostatnie 4 lata użytkuje Biomastera FB 4000, Vanquisha 4000, Stradica c4 1000 i Stelkę FE 2500. I x-ship naprawdę robi różnicę. Paru moich znajomych po przetestowaniu na rybach x-shipa też zakupiło kołowrotki z tym rozwiązaniem, nawet Morethany poszły do ludzi. A propo półkowej zajebistości, po kręceniu w sklepie znajomy nie stwierdził żadnej różnicy pomiędzy Vańkiem a Stelką, ale po testach nad wodą stał się kolejną ofiarą stellozy. x ship jest fajny, ale starych shimano bez iksa zabkujacych spotykam bardzo mało, prawie wcale, także nie sadze aby to było istotne a już napewno nie powinno być to wyznacznikiem tej waszej zaje....ości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) autocenzura Edytowane 6 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabłko Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Jako iż jest to temat bezpośrednio poświęcony młynkom Shimano chciałbym więc zapytać czysto hipotetycznie Czy Stradic w rozmiarze 2500 i masie 261g będzie odpowiednio wyważał kija ważącego np 125g oraz mającego długość 2,40m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 A tak przy okazji kolego to Stradica fj można kupić znacznie taniej niż jest u Ciebie w sklepieWystarczy poszukać. http://www.raven-fishing.pl/pl/products/kolowrotki/2920_kolowrotki_przedni_hamulec/shimano/stradic_fj/ Cześć Bystrzaku.Zapewne z handlem miałeś w życiu tyle wspólnego co nic oraz obecna jest kosa z okulistą, ale gdyby tylko pomyśleć i się przyjrzeć lepiej, to można wysnuć następujące wnioski: 1: Raven ma w opór towaru który musi wypchnąć przed końcem roku bo od tego płaci się podatek, a są to nie małe kwoty,2: Odnośnie punktu 1 lepiej jest sprzedać towar po kosztach co robi właśnie wyżej wymieniony niż bulić za niego dodatkowo,3: Oczywiście zapraszam do zakupu Stradica 3000FJ w Ravenie - jeśli będzie znów dostępny ,4: Jak znów pojawi się 3000FJ u nich, to cena pójdzie w górę,5: Nie sprzedałem wadliwego kołowrotka - one wszystkie takie są (ze 3 sztuki chyba miałem),6: Zapraszam do Olsztyna w celu pokręcenia Stradiciem 3000FJ który uległ przepracowaniu po pół roku, oraz ząbkującym 2500FG innej osoby,7: Sklep musi jakoś na siebie zarabiać, gdyż nie jest to instytucja charytatywna (co z resztą tłumaczyłem dla którego oburzonego cenami Fenwicków w Polsce ), Czekam na srogą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 CO ma Raven to mi to lata , ważne że można kupić kołowrotek za super cene , o wiele niższą niż np. u Ciebie. Na pewno nie sprxzedaje po kosztach, poprostu Bystrzaku Raven nie bierze na sklep 5 Stradiców na sklep tylko tysiące stąd i ceny ma lepsze niż np. TY. że nie jest dostępny świadczy to jednym, został już wykupiony czyli cel osiągneli, są inne w dobrych cenach. Czy cena pójdzie wgórę ?? nie wiem skąd takie prognozy posiadasz, poczekamy zobaczymy. Co do pkt 5 to możesz i wszystkie takie były -ALE U CIEBIE W SKLEPIE. Do Olsztyna nie mam zamiaru jechać oglądać zajechanego stradica 3000FJ czy ząbkującego FG bo i po co... jeden wadliwy kołowrotek nie świadczy o marce, nie wiem też i zapewne nikt się Tobie nie przynał co było z nimi wyprawiane, Zwłaszcza z Fg bo wiem że ciężko go zajechać, ale skoro ząbkuje no cóż Sam wiesz kiedy były produkowane, więc lata swoje ma... patrząc na mikado/jaxon i inne już nie powinien nawet kręcić.. To że sklep musi na siebie (Ciebi) zarabiać każdy wie, ale każdy inteligentny człowiek wie ża duże sieciówki żyją swoim życiem Bystrzaku... i mogą sobie pozwolić na dużo więcej niż TY Odpowiedż nie będzie jak widzisz sroga..... Ps. wzrok mam dobry, mimo że dużo pracuje przy kompie, w handlu nie pracuje, ale skończyłem szkołe średnią o profilu ekomomicznym+ 3 lata zarządzania.... więc coś tam wiem mimo że w tym nie siedze. Anapewno że kupuje się tam gdzie jest taniej o 200 złotych zwłaszcza że u Ciebie jakieś fatum widać krąży z tymi kołowrotkami. A jak na sklepie nie ma 3000, no cóż kupuje 2500 albo 4000 w dobrej cenie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Cena w ravenie jest bardzo atrakcyjna na tego stradivariusa, zwłaszcza w obliczu dzisiejszych chorych cen za inne kołowrotki, podejrzewam że po tym zalinkowaniu kilka osób go kupiło co do polityki ravena nie warto się wypowiadać bo tam się dzieją rzeczy które się nawet "fizjologom nie śniły" widziałem tam już red arci po 450 zł , ciężarki karpiowe po 20 zł , male predatory mannsa po 4 zł ale i biomastery nowe po 700 i stradica z linku powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabłko Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Fajnie Panowie, że spór sobie wyjaśniliście, jednak ktoś mi pomoże i odpowie na powyższe pytanie? "Czy Stradic w rozmiarze 2500 i masie 261g będzie odpowiednio wyważał kija ważącego np 125g oraz mającego długość 2,40m?" Edytowane 28 Grudnia 2014 przez Jabłko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Fajnie Panowie, że spór sobie wyjaśniliście, jednak ktoś mi pomoże i odpowie na powyższe pytanie?"Czy Stradic w rozmiarze 2500 i masie 261g będzie odpowiednio wyważał kija ważącego np 125g oraz mającego długość 2,40m?"jak trzymasz kij za dolnik to tak, jak za szczytówkę to będzie za ciężki , jak masz go żeby łowić ryby to nie jest to istotne i nie odczujesz kilku g w te czy w tamte. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Wędki nie wyważa się kołowrotkiem o ile trzymasz wedke klasycznie mając stopkę pomiędzy palcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabłko Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Trzymam kij za stopkę kołowrotka między wskazującym a środkowym palcem. Tak jakoś najwygodniej mi było gdy wziąłem wędkę kolegi do ręki. Tak więc rozmiar 2500 będzie odpowiedni i nie muszę szukać 1000 tak? Edytowane 28 Grudnia 2014 przez Jabłko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 CO ma Raven to mi to lata , ważne że można kupić kołowrotek za super cene , o wiele niższą niż np. u Ciebie. Na pewno nie sprxzedaje po kosztach, poprostu Bystrzaku Raven nie bierze na sklep 5 Stradiców na sklep tylko tysiące stąd i ceny ma lepsze niż np. TY. że nie jest dostępny świadczy to jednym, został już wykupiony czyli cel osiągneli, są inne w dobrych cenach. Czy cena pójdzie wgórę ?? nie wiem skąd takie prognozy posiadasz, poczekamy zobaczymy. Jeśli na czymś się nie znasz lub nie masz o tym pojęcia to z grzeczności nie wypada się wypowiadać. Uwierz mi, że sprzedaje po kosztach gdyż znam cenniki i wiem jaka cena może być na Stradica w pakietach jakie oni biorą (a widać po przekrojówce modeli że takowy wzięli). Biorą akurat serię FJ z PL dystrybucji gdyż na zachodzie EU nie ma aż takiej posranej polityki pakietowej. Poza tym, od kiego drogi fachowcu mają tą cenę? Przy jakich ilościach magazynowych zrobili takie ceny? Tysiące Stradiców mówisz? Z tego co wiadomo oficjalnie Stradic wjechał na PL w dwóch turach i nie był liczony w tysiącach. Poza tym wiesz ile miejsca zajmuje tysiąc pudełek z kołowrotkami? Spróbuj sobie wyobrazić ile zajmie miejsca 5 tysi kołowrotków. Hmmm a jeśli RAVEN zamawia 300 modeli kołowrotków w ilościach po tysiąc sztuk? Matko Boska, muszą mieć centrum logistyczne jak RABEN w Piasecznie. A gdzie reszta towaru...? Pieprzyć głupoty każdy potrafi. Swoją drogą liczyłem na sensowną konwersację z Tobą popartą argumentami i logicznym myśleniem, ale niestety zawiodłem się. Może innym razem w innym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabłko Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 @UPJako, że wyniosłem trochę kultury z innego forum dam Ci dobrą radę. Kłótnie i inne prywatne sprawy załatwiaj na PW bo śmietnik robisz, a nie każdy szukający wiedzy na ochotę to czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Jeżeli trzymasz za stopkę to waga jest mało ważna. Bierz ten który Ci się bardziej podoba. Ja nie lubię 1000 ze względu na małą szpulke a te kilka gram różnicy nie robi. 2500 to rozmiar u mnie na klenie jakie pstrągi i okonie... czyli do wedki od 0.5 do 21 gram PS. Przyjacielu drogi Raven to nie tylko Polska jak zapewne wiesz. Szkoda ze Cię zawiodłem ale cóż widzę ze Ty uznasz za sensowna odpowiedz tylko taka jaka będzie Tobie po drodze ... kto pieprz głupoty mało ważne ... ważne ze kołowrotek w Ravenie kosztuje wiele mniej niż u konkurencji. Edytowane 28 Grudnia 2014 przez Tomasz eS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabłko Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Dzięki za pomoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) gdybyś podał co to za kij to może ktoś by ci odpowiedział.wszystko zależy od miejsca ulokowania uchwytu kołowrotka,i sposobu trzymania.w twoim przypadku wybrałbym najlżejszy bo trzymasz kij bardziej za dolnik więc szczyt leci w dół. Edytowane 28 Grudnia 2014 przez busz231 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabłko Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Muszę się jeszcze zdecydowac. Jednak wstępnie będzie to Dragon Fishmaker 2.45m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turik Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Czy Stradic w rozmiarze 2500 i masie 261g będzie odpowiednio wyważał kija ważącego np 125g oraz mającego długość 2,40m?"To na pewno więcej zależy które przynęty będziesz wykorzystywać, jeśli będzie 25gr. to 2500 na pewno będzie mała...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi