Skocz do zawartości
  • 0

Pstrągi jeziorowe

moncki

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hmm, no to zalezy co chcesz lapac. Jesli myslisz o pstragach-pstragach to pewewnie OK. Jesli mowa o pstragach-feroxach to najmniejsza przynete jaka bym zalozyl jest Perch 8SDR. Ale nie wykluczone, ze na 5cm wobka tez cos sie uwiesi. Ferox to dziwna ryba. Trolowanie jest zalecana metoda, ale jesli masz namierzona miejscowke to mozesze obrzucac w dryfie. Ja jeszcze nigdy tak feroxa nie trafilem.

Pozdrawiam

• 0

Hehe jerry stoi na posterunku i czuwa nad poprawnoscia polityczna tego furum :lol:

@moncki, wolny kraj, jak chcesz to mozesz sprobowac tez na robala, i podnecic od czasu do czasu by sie przydalo, zeby rybe utrzymac w lowisku :mellow:

A teraz tak na powazniej, zeby bylo w temacie. Cala sztuczka z trupkiem polega na tym, ze ferox to zabojca z krwi i osci. Po nieudanym ataku na sztuczna przynete czasami poprawi jeszcze raz, ale czesto odpuszcza, bo wie, ze cos jest nie tak. Natomiast trupka nie odpusci i bedzie plynal za lodka i atakowal az do skutku, czyli zawisniecia na haku, bo to naturlana przyneta.

Nieprawda jest, ze tylko trupek jest skuteczny. Ze stajni stajni Salmo moge z czystym sumieniem polecic Perch'a Whitefish'a i Fatso Crank. Pewnie Executor 9 i 12 cm tez beda OK, zreszta planuje to sprawdzic we wrzesniu.

Ferox to szlachta (przepraszam Jurku, ze malpuje po tobie). Czy na szlachte idzie sie z widlami czy z szabelka? Sam musisz sobie na to odpowiedziec.

Pozdrawiam

• 0

co do robala to bezsprzecznie rządzą tu litwini...mistrzowie splawika hehehe

a zeby bylo choc troche poprawnie politycznie to uznaje tylko c&r - mam nadzieje ze to pomoze:)

jeszcze jedno - niestety nie posiadam zadnych wobkow salmo (mam nadzieje ze to nie grzech:))(trzeba zaznaczyc ze jakos sklepow wedkarskich w republice nie jest najwyzsza - chyba ze zle sprawdzalem) wiec moze jakies zamienniki?

• 0

Zeby nie bylo niejasnosci, Salmo mi nie placi za reklame. Po prostu lubie ich przynety, bo sa dobre i tyle. A ponizej link to sklepu w Ire (w google.ie wklepalem salmo lures):

http://www.tradetalk.ie/Salmo/b/2852/82/en?gclid=CI7gz6OloJw CFZwA4wodV0Krdg

Poszukaj tez ne ebay, napewno cos znajdziesz. Moze ktos z forum, kto mieszka na zielonej wyspie podpowie ci jakis dobry sklep wedkarski.

Pozdrawiam

• 0

Witam

mam takie zapytanie....mieszkam blisko jeziora ktore pelne jest pstragow, ale niestety ciezko je zlapac. Wlasciwie nie spotkalem spinningistow lowiacych te ryby za to mnóstwo muszkarzy...jest jakis sposob zeby sie do nich dobrac?czy to taka nieodpowiednia pora roku?

z gory dzieki

When in Rome, do what Romans do.... :D

Może to najlepsza okazja do tego, żeby się nauczyć łowienia na muchę w jeziorze ... fascynująca zabawa ....

A tak w ogóle - czy to jezioro nie jest takim, w którym tylko na muchę wolno?

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

• 0

do @jerzy kowlaski na tym jeziorze wolna łowić spinningiem, a co do muchowki - zamierzam zaczac od przyszlego sezonu w tej chwili kompletuje sprzet:)

do standerusa --- nie jestem az tak doswiadczonym i wspanialym wedkarzem jak Ty stad te pytania - poza tym to jest forum, a forum kazdy wie po co jest:) - chyba...

dzieki

• 0