Skocz do zawartości

Wędzisko do bocznego troka - wklejka do 400zł

Jabłko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Po namowach znajomego chciałbym zacząć swoją przygodę w wędkarstwem. 

Szukam kija wklejanki do bocznego troka o długości 2,40-2,60m i ciężarze wyrzutu do 10-12g w kwocie do 400zł. Będę wędkować w małej rzecze, starorzeczu Wisły jak i nad zalewem. Nastawiam się głównie na okonia. 

Jeszcze do końca nie wiem jakie obciążenie będzie odpowiednie, jednak na wody o lekkim uciągu i głębokości do 2-3m z wyjątkiem zalewu gdzie nawet przy brzegu potrafi być głęboko 10-12g będzie raczej odpowiednie. Gdy się jednak mylę to proszę mnie od razu wyprowadzić z błędu.

Jestem osobą, która nadal czyta i się dokształca więc proponując kija prosiłbym o "dwa słowa" przemawiające za jego zakupem.  

Edytowane przez Jabłko

Witam,

Ja z całym sercem mogę ci polecić Kongera tango .Łowiłem i łowie na niego trzeci sezon i naprawdę jest to fajny kij jak na swoją cenę .Plusem jego   jest nie gubieniem ryb oraz bardzo ładnym wyczuwanie brań. Poniżej 

test i opis t który znalazłem w sieci .

http://www.fishing-test.pl/wdki/23-wdki/153-world-champion-tango-300-

pozdrawiam Paweł

Edytowane przez Perla
  • Like 2

co prawda trochę trudno dostać ale jeśli się uda ( np na all..... można trafić ) to polecam Shimano Diaflash 2,37 cw 0,8-8 gram ....

nie jest malowany w kwiatki ale oblatuję nim Wkrę, starorzecza i drobne ciurki wpadające do Wisły i Bugu - w tym zakresie wagowym kapitalny jest jeszcze Phenix w teleskopie ale to już inne pieniążki - a Diaflasha wyważa mi  zwykłe Exage 3000 (aby nie przesadzać miałem do niego TP1000S ale to przerost formy nad treścią)

aha - miałem napisać dlaczego - jest lekki (97 gram) dwa składy ( wygoda w transporcie) cena (można używkę dostać za 400 ) i sprawdził się i na bolku (przypadek) i na zębatych ( nie za dużych bo na Wkrze ale się sprawdzil)

i jeszcze jedno - świetnie mi się nim łowi na małe jigi (3 - gram) i najmniejsze cykadki z CF (2,5 - 5 gram)

Edytowane przez PETEREK
  • Like 1

@Zwierzu

Wędkowałem kilka razy na lekko by zobaczyć jak to wszystko wygląda. Ponadto do małej rzeki mam najbliżej co innego do Wisły czy zalewu. Chcę by była to dla mnie forma na relaks. Ponadto nie zawsze mam czas i siłę po pracy by robić niewiadomo jak dalekie wyprawy.

Z czasem przyjdzie czas na większe przynęty i większe ryby.

• Like 1

@Peterek

Bardzo mi Twój Diaflash wpadł w oko i dziękuję że zaproponowałeś takie rozwiązanie. Niestety szukam kija nowego i wszelkie używane zestawy odpadają.

@Marciniak

Dzięki za informacje. Obecnie jestem w trakcie szukania informacji i nauki teoretycznej. Zakup wędziska jak i reszty zestawu odłożę trochę w czasie gdy będę przekonany i zdecydowany na dany model.

Czy naginając budżet znajdę coś lepszego od Tango, co będzie warte na prawdę uwagi? Jak bardzo musiałbym owy budżet w tedy naginąć?

Edytowane przez Jabłko

Hmmmm szukaj dalej malowanek w kwiatki, w kokardki etc. Szukaj dalej takiego co ci może i kawę zaparzy ale.... po co???? Dali ci chłopaki propozycje zwana Tango -nie wiem co to teraz prezentuje ale starej serii 240/270cm sam Szukałem. Ja polecam fi stara serię Mikado Lexus Sapphire - granatowa, swego cz asu w sklepie conajmniej 400zl, miazga pokazuje wszystko co po drugiej stronie, antyspadowa, przylowy szczupaka 60cm nie.robią wrażenia.

Ale.ja.się.nie znam

Moja kokarka choć nie była tu na miejscu była sprowokowana wypowiedzią o kwiatach. Chcąc zachować poziom nie poruszaj proszę Cię tego tematu bo jest on nie potrzebny.

Dobrze, chłopaki poruszyli temat Tango. Szanuję to i dziękuję za propozycje. Jednak gdyby ten kij mi nie pasował choćby z prostego aspektu jak wygląd lub nawet to kto jest jego producentem to co w tedy?

Chcę się rozejrzeć i dopytać w temacie by wiedzieć jakie kije jest warto kupić a jakie nie. Jest przecież więcej producentów aniżeli Konger.

PS.To ja się nie znam ponieważ zaczynam od nowa :)

Edytowane przez Jabłko
  • Like 1

Podepnę się do tematu, bo stoję przed podobnym dylematem. Jeśli Tango, to który? Bo są przynajmniej trzy - World Champion Tango - opisany na Fishing-Teście, z pełną rękojeścią, potem jest WRX World Champion Tango, ze split-gripem, i jeszcze jest Equs Tango, ale to zupełnie inna półka cenowa. 

O ile pierwsze dwa stoją w granicach trzech setek, to ostatni przekracza czwartą. 

Jabłko ma rację, że w tej cenie jest więcej propozycji niż jedno jedyne Tango. Jeśli mu marka Konger nie pasuje, to jest jego zbójeckie prawo. Ktoś może nie brać nigdy pod uwagę St. Croix, Mikado czy innej firmy tylko dlatego, że raz lub dwa przejechał się na zakupie i nigdy więcej tego do ręki nie weźmie. 

• Like 1

Podepnę się do tematu, bo stoję przed podobnym dylematem. Jeśli Tango, to który? Bo są przynajmniej trzy - World Champion Tango - opisany na Fishing-Teście, z pełną rękojeścią, potem jest WRX World Champion Tango, ze split-gripem, i jeszcze jest Equs Tango, ale to zupełnie inna półka cenowa. 

O ile pierwsze dwa stoją w granicach trzech setek, to ostatni przekracza czwartą. 

Jabłko ma rację, że w tej cenie jest więcej propozycji niż jedno jedyne Tango. Jeśli mu marka Konger nie pasuje, to jest jego zbójeckie prawo. Ktoś może nie brać nigdy pod uwagę St. Croix, Mikado czy innej firmy tylko dlatego, że raz lub dwa przejechał się na zakupie i nigdy więcej tego do ręki nie weźmie. 

ń

Jest jeszcze Champion Tango - stara zielona seria..... World Champion był następny - czarny, później WRX i Equs

Edytowane przez Okonhel
  • Like 1

A wiec... z tego co sie orientuje Najlepsza i najbardziej ceniona jest stara Seria zielona ale raczej nie osiagal na juz chyba ze komus sie uzywana gdzies zachowala w nastepnej kolejnosci ceniona i jeszcze udana jest czarna seria z pelna rekojescia z wegla im 7 taka tez posiadam na handel w dobrej cenie. jesli chodzi o equs Tango nie slyszalem nic ciekawego i nie lowilem nia . Natomiast jesli chodzi o WRX tango to kazda znana mi opinia na jego temat jest taka ze zostala chyba stworzoba tylko po to zeby zapchac czyms katalog nikt ze wszystkich pytanych mi tego nie polacal podobno kiszka straszna. To tylko moja opinia specjalista nie jestem.

• Like 1