Skocz do zawartości

Wędzisko do bocznego troka - wklejka do 400zł

Jabłko

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwoliłem sobie zebrać w jednym miejscu wasze propozycje

Konger World Champion Tango - mieści się w budżecie

Robinson Diaflex Perch - przekracza lekko budżet 400zł

Shimano Diaflash - do 400zł jedynie używana

Mikado Lexus Sapphire - stara granatowa seria

Dragon Fishmaker - mieści się w budżecie

Nie ukrywam, że Robinson wpadł mi w oko najbardziej. Czy jest to wędka warta uwagi? Jak się ma wykonanie wędek Robinsona do reszty oferowanych w tym przedziale cenowym?

Może jednak coś innego wartego uwagi jest jeszcze na rynku?

Edytowane przez Jabłko

Fishmakery też się rozwarstwiają. Zajechałem 3 egzemplarze do 12g, w każdej rozwartwiła się i pękła wklejana szczytówka pomiędzy przelotką szczytową, a pierwszą.

Jak chcesz to mam kijek robiony w całości przez naszego forumowego kolegę Skałka. Kij na starym, bardzo udanym blanku Dragona Eclipse Senso Jig 240cm, zbrojony w PB Minimy.

Wciąga nosem, tzn. przelotką szczytową wszystkie Tanga (pomimo, że to najlepsze seryjne wklejki) ;)

Mogę oddać za 450zł + wysylka

Tu parę fotek i krótki opis - http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/?p=1345707

Edytowane przez Żbiku

Jezeli interesuje cie boczny trok to raczej kijem o budowie jednolitej nie za bardzo tu mozna gadac.. wiesz na pewno mozna lowic nawet i kijem ode szczotki ale chodzi o to by łowic komfortowo a jezeli BT to raczej na pewno wklejka zebys widzial co sie dzieje z ciezarkiem jak go wleczesz po dnie.. a co do rozwarstwienia szczytówek to chyba nie ma takiego kija co mialby tylko same ochy i achy a minusów zero.. to ze czasem sie tak zdarza nie znaczy ze i u ciebie tak sie wydazy to jak z samochodem dobrze kupisz to jedziesz kupisz badziew to naprawiasz... co do wyboru to moim zdaniem tango ma najlepszy stosunek cena/ jakosc.. dragon fishmaker jest bez watpienia spoko ale czy jest sens wydac 400 +(mowie o nowym) na poczatek i to na dodatek do troka mooim zdaniem nie.

• Like 1

Gdy jednak wklejka się rozwarstwi lub złamie będzie problem z jej naprawą? Jaki jest to w tedy koszt?

Nie mam pojęcia, nie interesowałem się tym. Jak mi walnął konger tango w tym miejscu i yad denver to je sprzedałem. Nigdy pełna szczytówka nie będzie tak wytrzymała jak rurka. Przy źle dobranej zbieżności wcale się nie dziwie, że wklejki się rozwarstwiają. Trochę nieuwagi przy podbieraniu i ze szczytówki powstaje parabola. Jaki materiał to wytrzyma. 

Przy większym wygięciu szczytówki i dobrze dobranej zbieżności powinna zacząć pracować górna część blanku odciążając ją. Zmienia się wówczas delikatnie akcja kija, ale mniej jest takich niespodzianek.

• Like 1

Trochę mnie to zniechęca z uwagi iż będzie to moja pierwsza wędka, a o nieszczęście nie trudno gdy się człowiek uczy. Tym bardziej moje zniechęcenie spowodowane jest tym, że wcześniej nikt mi nie mówił o przypadłościach tego rodzaju wędzisk.

Tak więc może lepszym wyborem będzie normalny spinning i pogoń za pasiakiem przy wykorzystaniu główek jigowych oraz niewielkich obrotówek?

Chciałbym także się dowiedzieć czy do kija ważącego np 125g, Stradic FJ w rozmiarze 2500 i masie 261g nie będzie za duży?

Edytowane przez Jabłko

Kup sobie tańszego kija a reszte kasy  doinwestuj w kołowrotek.

Wklejka to tylko wklejka i tam nie  potrzeba  cudów.

Wklejane szczytówki sa bardzo delikatne i przeważnie łamią sie z winy  operatora.

A raczej trzeba liczyć się z tym ,że to może sie  złamać , a jak kolega zaczyna wedkowanie od wklejki to jest duże prawdopodobieństwo  :)

Kołowrotek to ja bym szukał z przełożeniem 5:1 i rozmiar 2500 ..Boleni łowił na to nie bedziesz .

No ok więc skupię się na czymś z niższym przełożeniem. Jednak czy waga np 260g względem 125g wagi kija to nie za dużo? Natrafiłem na rozmowy dotyczące wyważenia tak więc nie zakładając nowego tematu chciałbym się dowiedzieć młynka o jakiej wadze szukać. 

Pytam choćby dla tego, że szukanie względem rozmiaru dużo mi nie mówi bo taki Stradic w rozmiarze 2500 waży 261g, a Rarenium także będący w rozmiarze 2500 waży już zaledwie 200g.

Edytowane przez Jabłko

99% ludzi łowi na boczny trok wklejanką, a tu wystarczyły 2-3 opinie, że wklejka się rozwarstwia i już zmiana koncepcji autora tematu na pełny kij i połów główkami.

Może autor tematu najpierw by się zastanowił i przemyślał jaką metodą połowu chce się zająć, na jakie ryby polować i wtedy skupił się na zadawaniu pytań. Bo temat zaczął schodzić teraz na kołowrotek...

• Like 1

Wiem na co chcę wędkować, jednak nikt mi nie wyjaśnił że szczytówki są tak podatne na uszkodzenia. Nie chcę wydać kasy by później przez przypadek uszkodzić szczytówkę, dla tego też mam teraz mieszane uczucia.

Proszę zauważyć, że nie zmieniłem gatunku ryby ani łowisk.

O kołowrotek zapytałem tylko dla tego by wam dwa razy głowy nie zawracać. Tym bardziej moje pytanie dotyczyło wyważenia kija tak więc jest z nim bezpośrednio powiązane.

Edytowane przez Jabłko

99% ludzi łowi na boczny trok wklejanką, a tu wystarczyły 2-3 opinie, że wklejka się rozwarstwia i już zmiana koncepcji autora tematu na pełny kij i połów główkami.

Może autor tematu najpierw by się zastanowił i przemyślał jaką metodą połowu chce się zająć, na jakie ryby polować i wtedy skupił się na zadawaniu pytań. Bo temat zaczął schodzić teraz na kołowrotek...

A Stelle są do dupy :) i tak to jest z internetem właśnie.. 

EDIT. żeby nie było całkiem OT.

Na boczny trok - wklejka. Na ilość wędek jaki chodzą na rynku, rozwarstwienia to promil zapewne. A i tak użytkownik musi zazwyczaj (podkreślam zazwyczaj) pomóc.

Konger Tango legenda, ale zrobił się teraz cholernie drogi i według mnie stracił dobry stosunek ceny do jakości. Wolałbym nowego Lexusa (nawet jeśli nie jest tak dobry jak stary lexus - zresztą podobnie jak Tango w porównaniu do zielonej serii) a jeszcze bardziej Nihonto Flash 275/13. Jeśli to pierwsza wędka to niema co się rzucać na hiendy, tylko poznać sprzęt, technikę  żeby potem móc samemu wnioski wyciągać. 

Wyważenie? To trzeba podjechać do okolicznego sklepu i sprawdzić. Tak czy siak - ok 270cm kijek na pewno łatwo się nie da wyważyć :)

Edytowane przez Marcyś
  • Like 2

W każdej wędce możesz uszkodzić szczytówkę jak będziesz się nieostrożnie obchodził. Mam jedną wklejankę kilkanaście lat i nic mi się nie rozwarstwiło, w innych też nie, wklejanki dzieci też nie a nie są to jakieś drogie wędki. Jak ktoś tłucze wędki drzwiami od samochodu, zakłąda 20 gr na wędkę do 8 gr czy też opiera o samochód i spadają na beton lub tłucze wędkami po gałęziach w krzakach to w szczupakowych pałach też się coś rozwarstwi. Przez 38 lat wędkowania rozwarstwiły mi się 2 wędki - pierwszą żona przytrzasnęła drzwiami od samochodu, na drugą spadło moje kolano gdy przewróciłem się na pontonie....

• Like 3

@Marcys

Uznam, że nie widziałem tej odpowiedzi i poczekam na osoby które mają ochotę podzielić się wiedzą zamiast robić nie potrzebne zamieszanie.

Już edytowałem więc nie burz się tak. Jak na razie sam więcej zamieszania wprowadzasz skacząc z tematu na temat :)

Edytowane przez Marcyś

Nie chcesz to nie czytaj. Trolowanie też sobie daruj bo każdy od czegoś zaczynał, a to właśnie podczas początków jest najwięcej pytań.

Zauważ także, że zbyt wiele nie skaczę. Byłem zmieszany tym czego się dowiedziałem bo szkoda mi pieniędzy na coś co mogę szybko zniszczyć. Zadałem także wyłącznie tylko jedno pytanie by nie zakładać innego tematu.

Mimo wszystko fajnie, że wyjaśniliście mi jak w rzeczywistości sprawy się mają.

Edytowane przez Jabłko

Mikado Lexus Sapphire niem lepszego kija na rynku.

Mam ochotę przełożyć cię przez kolano i zlać pasem.

Jabłko,

coś mi się wydaje, że na początku przygody z wędkarstwem nie zauważysz różnicy użytkowej pomiędzy różnymi kijami z podobnej półki. Może wybierz ten, który najbardziej Ci się podoba albo najtańszy, żeby przy odsprzedaży najmniej stracić. Zwłaszcza, że będziesz kupował przez neta więc i tak nic nie będziesz wiedział o kiju nic więcej niż to co tu przeczytasz i bełkotu marketingowego z katalogów. Na szczęście od 26 grudnia zmieniło się prawo i teraz zakupy przez internet stały się jeszcze bardziej wygodne. Jak masz odpowiedni budżet o możesz zamówić wszystkie kija i odesłać te, które Ci się nie spodobają. Co do różnicy w kołowrotku pomiędzy 200, a 261 gramów to przy mojej 30 kilogramowej nadwadze mam to w głębokim poważaniu i nie sądzę, żeby 61gramów zrobiło Ci różnicę - to tyle co jeden kieliszek z zawartością, chyba nie powiesz mi, że nie uniesiesz :)?. To, że Stradic ma wyższe przełożenie w tym modelu to też nic nie przeszkadza i nie musisz nic kombinować. Wolę kołowrotki z większym przełożeniem bo można szybciej luz zniwelować. Nie będziesz nim orał więc i tak nie zajedziesz przez wiele lat.

Nie wiem też czemu się upierasz nad nowym kijem. Jakbyś przestał się upierać to możesz poszukać Shimano Ultegra Zander - mam i nie sprzedam :) nie jest to wklejka, a doskonale wiem co dzieje się z przynętą.

pozdrawiam i życzę udanych zakupów.

• Like 1