Skocz do zawartości

Wędzisko do bocznego troka - wklejka do 400zł

Jabłko

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt dla tego mam ten dylemat. Za mało tej wiedzy mam jeszcze :/

Mógłbyś powiedzieć do jakich zastosowań masz swojego Zandera i jakie przynęty stosujesz?

Dzięki, wezmę Twoje słowa do serca :)

Kołowrotek udało mi się w ostatniej chwili kupić na ravenie za 460zł z przesyłką. Haha aktualnie nie mają go na magazynie, a że w chwili zamawiania był dostępny to dostanę sztukę z nowej dostawy po starej cenie :)

Edytowane przez Jabłko

:) właśnie zaglądałem na raven :) i ceny fajne, ale brak stanów magazynowych.

Co do paproszenia na boczny trok. Łowię tak zaledwie kilka razy do roku jak się poddam bo mi inne ryby nie biorą :)... a okonia to się prawie zawsze jakiegoś wydłubie.

Nie bawię się w małe ciężarki bo nie widzę sensu ani potrzeby. Jak dla mnie to 15-20g jestem w stanie wywalić na żyłce 0,16mm na znaczną odległość. Kij, którym łowię ma 3m. Obecnie mógłbym wybrać krótszy model, ale po prostu taka Ultegra mi się kiedyś trafiła. Kij jest dość specyficzny. W latach świetności Shimano był to dość wysoki model, o ile nie najwyższy na polskim rynku (a może Diaflash był wyżej?). Bardzo dobrze widać na szczytówce co dzieje się z ciężarkiem wiec wiem po jakim dnie go ciągnę. Waga ciężarka daje mi jeszcze jedną rzecz, a przynajmniej tak to sobie tłumaczę - większa waga to większe zamieszanie. Ciężarek wisi na krótszym troku więc przynęta go goni. Wzbudza to zainteresowanie okoni i jak się zorientują, że ciężarka nie zeżrą to próbują z przynętą :). Jak ryby dobrze biorą to kręcę kołowrotkiem, a brania są po prostu wyczuwalne, a jak biorą słabo to kołowrotkiem likwiduje tylko luz na żyłce, a ruch przynęty nadaje wędką. Przesuwam ją jednocześnie obserwując szczytówkę - akurat w tym modelu jest dość czuła - nie jest to wklejka. Zwijam wtedy, kiedy nie miałbym już czym zaciąć i proces przesuwania zaczynam od nowa. Jakbym teraz miał szukać takiego kija to wybrałbym coś co będzie bardzo miękkie. W przypadku łowienia na boczny trok ważna, wg mnie oczywiście, jest możliwość dania okoniowi szansy na zassanie przynęty. W hakach likwiduję zadzior wiec zacięcie to tylko lekkie przesunięcie wędki, a resztę robi jej długość. Zastanawiam się czy obecnie zamiast wklejki nie poszukałbym jakiegoś picker. Szczerze mówiąc ciężko mi wytłumaczyć bo każdy ma jakieś preferencje i przyzwyczajenia więc chłopaki niekoniecznie muszą się ze mną zgadzać co do charakterystyki ugięcia bo im może się lepiej łowić szybszymi wędkami. Ja wolę łowić wolniejszymi i pochwalić się mogę małą, a nawet bardzo małą ilością spadów... nawet pomimo haków bezzadziorowych.

• Like 1

Zrobię chyba coś takiego, że pod bocznego troka kupię jakiegoś taniego, kija z wyżej polecanych. Natomiast do zwykłego spinningu (także okoń oraz klenik) coś co będzie posiadało jednolitą budowę. Łamiąc tanią wklejkę, szkoda mi jej najzwyczajniej nie będzie.

Edytowane przez Jabłko

Łowienie kleni, a łowienie okoni to dla mnie dwa różne łowienia. Choć, paradoksalnie, ta Ultegra była pod klenie kupiona i jak ją złamałem, naprawiłem i zastąpiłem inną wędką to się okazało, że będzie doskonała do bocznego troka.

Z jedną rzeczną się zgodzę, będziesz potrzebował przynajmniej dwóch kijków :)... i obawiam się, że tylko na dwóch się nie skończy :)

• Like 1

Wiem ponieważ gdy nabiorę umiejętności :) będę składał zestaw pod sandacza. Znajomy bardzo mnie ciągnie nad dużą wodę ale mimo wszystko wolę zacząć na lekko.

Dziękuję wszystkim za pomoc :) Kilkoro z was na pewno zobrazowało mi rzeczy, o których nie miałem dotychczas pojęcia z czego też się cieszę. 

Zdecydowałem, że do bocznego troka nie będę się pchał w kije droższe niż kwota, która mnie nie zaboli podczas ewentualnego popsucia kija tudzież amputacji szczytówki. 

Postanowiłem także, że na start będę się rozglądał za drugim kijem, tym razem o jednolitej budowie do okoniowych gumek jak i obrotówek. W wypadku tego typu kija przyłowem będzie na pewno szczupak, którego muszę brać pod uwagę. Zakres łowisk poszerzy się o opaski na Wiśle, które będę chciał odwiedzić jak i stare stawy cegielniane. O stawach nie wspominałem chociażby dla tego, że są mocno porośnięte zielskiem i boczny trok nie zdałby w ich wodach egzaminu. 

Plusy rozdane :) Udanego sylwestra życzę :)

Edytowane przez Jabłko
  • Like 1

• 5 lat później...

Po co sie tak meczyc, szarpaka lepiej. Boczny trok to technika mordowania okoni. Najlepiej maly haczyk zeby lyknal po same jaja.. na pewno juz nie odpłynie, brania 15takow i 10takow gwarantowane.

Dlaczego tak uważasz ? W sumie będę pierwszy raz łowił tą metodą

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Uważam tak dlatego bo mam nie-przyjemność widzieć co tydzień wędkarzy na łodziach łapiących okonie na boczny trok. Do bocznego troka stosuję się haczyki jak do połowu na grunt...na żyłce przywiązanej prostopadle do linki/żylki głównej. Na końcu zestawu jest obciążenie. Rzucasz i zwijasz.. i teraz mając taki haczyk i znając sposób pożerania przynęty przez okonia nie trudno się domyślić, że wciągnie ten haczyk głęboko. To jest typowa mięsiarska technika... jest bardzo skuteczna ale służy tępieniu populacji okoni i z wędkarstwem ma mało wspólnego. Jeśli nastawiasz się na mięso.. go ahead, ale jeśli wędkarstwo dla ciebie to sposób przechytrzenia okonia to odpuść boczny trok.  Spokojnie możesz zastąpić tą metodę Drop Shotem. W drop shot okoń nie zasysa głęboko razem z hakiem bo hak jest prostopadle do głównej linki. A jest różnica między zassaniem przynęty na haku który się nie porusza  a haka na dyndającej żyłce z przynętą. 

Edytowane przez horac
  • Like 3