Skocz do zawartości

Wymiana przelotki szczytowej

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Pitt 80 % przypadkow to praca zajmująca jakieś 5-10 minut.

Najpierw trzeba zacząć od zdjęcia starej przelotki. Na ogól najszybciej i najwygodniej robi sie to poprzez podgrzanie jej rurki (z umiarem). W podniesionej temperaturze klej trzymajacy przelotke rozpreza sie lekko i traci swe wlasciwosci klejące (poki cieply)

Chwytasz najlepiej szczypczykami (cieplo) przelotke i ją zdejmujesz

Teraz bierzesz nowa. Sprawdzsz czy srednice sie zgadaja - czy pasuje. Jesli tak to jako kleju możesz użyc paleczki silikonowej (M3, Ikea, Castorama i wiele innych) Pogrzewasz klej np zapalniczka. Pogrzaną częśc nakładasz na szczytówke i nakladasz przelotke szczytową. Poki klej cieply ustawiasz przelotke w osi z pozostalymi. Poniewaz wiekszosc klei szybko stygnie wazne jest by czas poswiecony na pogrzenia, posmarowanie oraz umiejscowienie przelotki był mozliwie krotki. Po ostygnieciu kleju sciereczka mozesz zdjac nadmiar zastygnietego kleju ktory wyciekl spod przelotki. I wszystko

cala operacja mozliwa do wykonania nawet nad wodą. zajmuje bardzo niewiele czasu. Oczywiscie bardziej wymagajacy moga zdjac omotke. zalozyc nowa przelotke zakleic - zalac zywica i polozyc nowa omotke... pytanie tylko po co :mellow:

• 4 lata później...

Tego wątku było mi trzeba :D Mam dwie przelotki szczytowe do wymiany.

I kilka dodatkowych dodatkowych pytań.

1. Czy podgrzewanie nie osłabi materiału?

2. Czy będę potrzebował czegoś jeszcze oprócz przelotki i kleju?(nie chodzi mi o ozdobniki, ale o rzeczy praktyczne, mające wpływ na wytrzymałość mocowania)

3.Jakiś sprawdzony sklep? (szybkość wysyłki, wybór... -te sprawy)

Z góry dziękuję :D

Podgrzewasz przelotkę a nie blank więc raczej nic nie powinno się stać,oczywiście podgrzewasz też z umiarem.

Do wymiany szczytowej oprócz tego co wymieniłeś nic więcej nie potrzeba,jedynie musisz dobrać odpowiednią średnicę przelotki by między blankiem a wewnętrzną średnicą nie było luzu.

Ja czasami zaopatruję się w http://www.guidesnblanks.com/ może ceny nie są rewelacyjne ale przynajmniej nie trzeba samemu sciągać na wyspę, i nawet szybko dostarczają.Napisz maila jakie koszty i czas dostarczenia do Irlandi.

Jeżeli przegrzejesz przelotkę, zniszczysz blank, a właściwie sam jego koniec; ok. 2 ostatnie centymetry będą się nadawały do obcięcia. Tak jak wspomnieli koledzy należy to robić z wyczuciem, najlepiej jak najmniejszym płomieniem. Osobiście do osadzenia nowej przelotki używam klejów dwuskładnikowych, bezbarwnych. Wolno wiążą i jest dużo czasu na zrobienie korekt. Pamiętaj, żeby oczyścić blank z resztek starego kleju, np. skalpelem lub nożykiem tapicerskim. Po przegrzaniu mógł stracić swoje właściwości (mógł być np. epoksydowy, a nie tupu „hot melt”). Powodzenia!

Kiedyś mario chciał mi pokazać ugięcie nowego kija 30lb od znanego (w tym na forum) rodbuildera. Wyszliśmy więc z garażu (niski strop) na plac, mario chwycił za przelotkę szczytową, a ja za dolnik. Powoli zwiększałem obciążenie i nagle sru!, szczytówka wystrzeliła do góry. Myślałem że puścił przelotkę, ale nie, została mu w palcach. Strach pomyśleć co by było, gdybyśmy zostali w garażu… Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji z przelotką przyklejoną np. Distalem.

Też znam z autopsji taką historię. Distalu nie odważyłbym się zastosować, bo może będę zechciał kiedyś wymienić przelotkę, choć na 100% by trzymał :D . Warto spróbować zwykłego (białego) termicznego w laskach, ten do pistoletów), dobrze trzyma i jest tani jak barszcz.

Warto spróbować zwykłego (białego) termicznego w laskach, ten do pistoletów), dobrze trzyma i jest tani jak barszcz.

Kleję takim klepki do rur hokejowych, na dużych powierzchniach trzyma na mur-beton i demontaż jest faktycznie bardzo łatwy – wystarczy podgrzać nagrzewnicą lub suszarką do włosów. Jak trzyma na małych powierzchniach – nie wiem…

No dobra. Jest suwmiarka. Wynik pomiaru (na moje oko) 2,1 mm. Czyli że muszę szukać rozmiaru 2,2. Dobrze kombinuję?

Jeszcze jedno pytanie. Podawany jest drugi parametr -wymiar pierścienia przelotki, jak się domyślam. Czy to jest średnica wewnętrzna pierścienia czy zewnętrzna?

Np.

BMGAT 8 eye 2.2 mm tube bore

BMGAT 10 eye 2.2 mm tube bore

http://img259.imageshack.us/img259/737/p107jn.jpg

• 10 miesięcy temu...

Mam pewien problem, który załatwiłem sobie na własnej życzenie i z własnej głupoty.. ale do rzeczy

Jakiś czas temu mój ulubiony kijek do lekkiego spiningu zgubił szczytówkę (sama końcówka.. ostatnie 30cm wędki). Stało się to nad wodą i uniemożliwiało łowienie (wypadała co drugi rzut), no więc, żeby nie wracać do domu pomyślałem, że chwycę ją na super glue, które akurat miałem przy sobie.

Nie przewidziałem, że klej tak szybko wyschnie i nie zdążyłem dobrze jej ustawić. Klej zastygł praktycznie zaraz po włożeniu szczytówki w otwór i w efekcie od jakiegoś czasu ostatnie kilka przelotek jest krzywo (nie są w linii prostej z pozostałymi). Nie utrudnia to jakoś specjalnie łowienia, ale też trochę mnie wkurza, dlatego chciałbym coś z tym zrobić. Macie jakieś pomysły?

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc :D

ponoć jest rozpuszczalnik do klejów cyjanoakrylowych (super glue, cyjanopan, krolepka etc.) trzeba spróbować.

http://www.ef3m.pl/858,rozpuszczalnik-klejow-cyjanoakrylowyc h-rc-cyano.html

http://msepolska.com.pl/pl/KLEJE%20ERGO/KARTY%20TECHNICZNE/9 150.pdf

innej możliwości nie widzę, taki klej puszcza też pod wpływem temperatury ale dość znacznej, raczej nie ma sensu smażyć tej szczytówki zapalniczką :o no jeszcze można przezbroić szczytówkę ;)