Skocz do zawartości

Wymiana przelotki szczytowej

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

wklejkę miałem fabrycznie skrzywioną,przelotki na tipie miały układ zbrojenia spiralny :lol: a że kij tanioszczy,to go chciałem przerobić ,poprawić,suszarką nie poszło,zapalniczką szkoda smażyć i oto w łapska wpadła mi opalarka z płynną regulacją temperatury ,wciszkasz + i powoli zwiększasz - zmniejszasz,poszło jak lala przy ok. 80 stopniach ,nie wiem jaki chinole dali klej,ale wiem,że opalarę taką sobie zakupię (ta z pracy ;) ) może i super glut by poszedł,ale jak ktoś by napatoczył się na opalarkę taką to polecam,powoli zwiększając ogrzałem tyle aby zeszło nie przegrzewając kija,pewnie i inne komponenty by fajnie się tym zdejmowało i żywice podgrzewało...

• 1 rok później...

kolego czy wiesz co piszesz?

tytan to materiał użyty do oprawki przelotki. bardzo lekki nie mający zastosowania w kiju tej mocy.

przy tym bardzo drogi.

wystarczy ci alconite w stalowej ramce ( zasugerowany powyżej)

jak bardzo chcesz to kup sic-a, ale szkoda na to kasy. alconite w zupełności da radę.

pozdrówka

Edytowane przez peresada

Chłopie nie wydziwiaj ,kup jaką kolwiek przelotkę a pierścieniem alconit ,odpuśc sobie omotki wklej na kropelkę .Sorki ale naprawdę nie potrzebujesz wskazówek kogoś na poziomie wyżej niż rozgarnietego ucznia podstawówki kumającego tzn. nie śpiącego na zajęciach ZPT.

Ajak będziesz c hciał ozdobić top omotką to zapytasz na Forum o co kaman?,czy uzyjesz wyobraźni lub odrobiny instynktu i przejżysz kilka watków tematycznych  B)

Edytowane przez Dąbek 111

• 4 tygodnie później...

No ten który robi Flex&Coat jest twardszy i ma wyższą temperaturę topnienia. Te normalnie dostępne w handlu są po prostu inne. Spotkałem też termotopliwy klej jeszcze twardszy od tego który jest produkowany przez Flex&Coat w jakimś sklepie z elektroniką przy okazji szukania jakiegoś tranzystorka czy innej pierdoły.

Nie istotne, każdy będzie dobry, pod warunkiem że trzyma i jest stabilny w czasie.

Panie Piotrze w sklepach z częściami elektronicznymi można kupić

laskę kleju termicznego (nawet jedną sztukę - 90groszy)

Najlepszy wg mojego doświadczenia jest czarny.Może być

również klej do klejenia rdzeni w transformatorach(dużo droższy)

Niech Pan unika kleju Topexu lub innych chińczyków ! te to tylko do papieru,

tektury,drewna i innego badziewia.

Kleje chemoutwardzalne i epoksydowe (distal,poksipol itp )trzymają

bardzo dobrze. Tak mocno,że prawie na stałe ! Wymiana przelotki

jest więc niemożliwa. Termo topliwy można bezkarnie usunąć.

Dlatego do przelotki szczytowej tylko termiki !!!