RBTS Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 (edytowane) Dlatego należy stosować klej termotopliwy, o jak NAJNIŻSZEJ temp. topnienia. No chyba, że chcemy szczytówką grzebać w ogniu jak porzebaczem. Żywice poliestrowe czy epoksydowe w/g mnie nie nadają się, gdyż po ich użyciu nie jest możliwe (lub b. ryzykowne) późniejsze zdjęcie przelotki bez narażenia samego blanku, który przecież spojony jest także żywicą. Edytowane 9 Maja 2013 przez RBTS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagberek Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Witam, pierwszy raz biorę się za wymianę przelotki szczytowej, więc proszę o wyrozumiałość, zdemontowałem starą przelotkę, w której wypadł pierścień i teraz zastanawiam się jaką przelotkę wybrać, średnica blanku na szczytówce to 2mm o ile większą średnicę przelotki wybrać i jaką, żeby problem się nie powtarzał. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Jeśli łowisz głównie na plecionki to bierz Fuji SiC, jeśli przeważnie na żyłki, to w zupełności wystarczą Alconity.Średnica 2,2mm będzie idealna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barach3 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Witam.Potrzebuję pomocy.Wypadła mi i gdzieś się zagubiła przelotka szczytowa w Konger-ku WC Tango 270. Wie ktoś jaka tam siedziała i jaką mam tam dokupić?Szukam też podpowiedzi o przelotkę szczytową do Konger-a WC Classic 275. Tam jest przelotka, ale ma pęknięty pierścień. Proszę też o pomoc, co tam zamontować. Jaka jest wstawiana w oryginale? Jestem "zielony" w temacie zbrojenia i będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 To są bodajże przelotki seymo.Myślę, że powinieneś się skontaktować z przedstawicielem kongera w Polsce.http://www.konger.pl/?q=pl/contacts Nie powinni odmówić pomocy w temacie.Na podobnych przelotkach pracuje też Perfect Sulechów.http://www.perfekt-sulechow.pl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Kurde , nie lepiej zmierzyć szczyt i w pracowni kupić fuji hard np? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Cezary,zadzwoń do Wobiego,on ci wszystko powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Tak jak napisał Tomasz podgrzać i ściągnąć resztki przelotek.Zmierzyć średnicę szczytówek i kupić nowe przelotki szczytowe.To może być Fuji Hardloy, Alconite lub Batson Forecast - na pewno będą lepszeod oryginalnych zastosowanych w tych patykach. Z pozdrowieniami,drzejko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) to sa zwykłe przelotki matchowe, dostępne w kazdym "rozgarnietym" sklepie wedkarskim w cenie około 6 zł/szt. Sam dokupuje takie co troche przy wymianie wklejek i nie ma z tym wiekszego problemu. Wez szytówkę do sklepu i dopasujesz sobie sam. Edytowane 6 Września 2013 przez drozdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Z wielką siłą i niebywałą gracją zaciąłem dzisiaj krzaczek który nie wiadomo skąd wyrósł sobie nagle za mną. Rzucałem wędką castingową a siła była tak duża że udało mi się zdemolować szczytową przelotkę. Przelotka ( zdaje się 4mm ) oparta jest na trzech stopkach . Dwie boczne stopki przylutowane są do blaszanej tulejki nałożonej na końcówkę blanku ; trzecia , środkowa stopka jest wetknięta do wnętrza tej tulejki i w jakiś sposób w niej zamocowana. Właśnie ta środkowa stopka została wyrwana z tulejki .Powiedzcie mi proszę czy mogę to jakoś sam naprawić czy muszę odsyłać szczytówkę do pracowni w której wędka została zrobiona. Oczywiście dzwoniłem od razu do pracowni ale Mistrz nie odbiera ( pewnie jest na wyprawie ) ; a tymczasem wędka jest unieruchomiona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Pewnie masz zamontowaną na kleju "termiku".Podgrzewasz delikatnie zapalniczka i powinna zejść. Mierzysz średnicę szczytówki i dobierasz odpowiednią przelotkę. Możesz napisać mi na pw średnicę i kolor ramki. Powinienem mieć na miejscu. Montaż na klej po podgrzaniu, nie jest tak naprawdę konieczne lakierowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Wszystko da radę ale bez przelotki się nie obędzie lutowanie tego to raczej nieporozumienie . Jeśli masz jakąś używkę o odpowiedniej średnicy rurki to 10 minut i tymczasowo po problemie . A jak mistrz będzie on line to się umówisz na profesjonalną wymianę . Będziesz potrzebował- ostrego narzędzia np. żyletka (takie coś było po brzytwie a przed Gillette) - zapalniczka- klej na gorąco- i nieszczęsną przelotkę szczytową Zaczynamy od rozgrzania kleju . Kiedy osiągnie temperaturę aplikacji musimy wysnuć na kawałek plastiku odrobinę . Taki wmiarę prosty odcinek 5-6 cm o grubości mniejszej niż średnica rurki przelotki . Zostawimy go w spokoju do wystygnięcia . Gilletką bardzo delikatnie nacinamy lakier w miejscu gdzie stara przelotka kończy się a zaczyna się omotka . Ważna jest precyzja nie spieszymy się , a na pewno się uda . Teraz zapalniczką delikatnie podgrzewamy to co zostało ze starej przelotki w momencie kiedy pojawia się pierwsze opary (dymek) mozna ja złapać pincetą lub przez tekturkę paluchami , przeważnie bez oporu ściągamy zwłoki i w kubełek lub w ramkę jak kto woli . Teraz można założyć tę nową . Odrywamy zastygnięty kawałek kleju na gorąco , wsuwamy w rurkę przelotki taki kawałek aby wystawał z milimetr z rurki . Delikatnie podgrzewamy zapalniczką (najlepiej trzymać przelotkę w paluchach za ring unikniemy przegrzania) klej mięknie . Wtedy nakładamy na szczytówkę i centrujemy . Po paru minutach można miotać wabiami . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PETEREK Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Ech...... żeby wszystkie instrukcje obsługi i serwisu były tak dokładnie i czytelnie rozpisane ...... SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomus Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Witam... Szukam porady donoście końcowej- szczytowej przelotki do kija WS96MHF2Jaki wymiar?Są ta chyba te przelotki batson forecast alu oxy - czarne ramkiMoże ktoś wie jaką konkretnie moge kupic i zamontować??Dziękuję za wszelkie porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boobinio Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Tomek Łukasz wymieniał. Dzwoń do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 W jednej z moich ulubionych wędek a mianowicie stc avid mlf2 mam do wymiany przelotkę szczytową. Nie wiem jak się za to zabrać a do pracowni nie mam zamiaru wysyłać bo wędka w ciągłym użytkowaniu...Potrzebuję pomocy. Jak dobrać średnicę przelotki? jak się zabrać za zdejmowanie starej z wędki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) witam Masz zapalniczkę to leciutko podgrzej przelotkę powinna sam zejść tylko długo nie grzej.Jest takie narzędzie pomiarowe jak suwmiarka. Edytowane 5 Lutego 2015 przez woblerek48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Wiem do czego służy suwmiarka, ale nie w tym rzecz. Chodzi o to jaką przelotkę kupić, np szczyt będę miał 1,6 mm to przelotkę biorę też 1,6 czy 1,8 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Musisz dokupić przelotkę z rurką o trochę większej średnicy, bo inaczej nie dasz rady przelotki założyć/wkleić.Np. szczytówka 1,8mm - kupujesz przelotkę z rurką 2mm Teoretycznie rurka 1,8 byłaby odpowiednia, ale czasami tak bywa, że nie wciśniesz takiej przelotki na szczytówkę i wtedy jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Po ściągnięciu przelotki i wykonaniu pomiarów wychodzi, że grubość blanku 1,55 mm a zewnętrzna średnica przelotki to 1,9 mm. nie mam możliwości zmierzyć średnicy wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Po ściągnięciu przelotki i wykonaniu pomiarów wychodzi, że grubość blanku 1,55 mm a zewnętrzna średnica przelotki to 1,9 mm. nie mam możliwości zmierzyć średnicy wewnątrz. A jaki to AVID ? AVS ?http://www.art-rod.com/blanki/st-croix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Napisałem w pierwszym poście mlf2. Patrzyłem już wcześniej na art-rod i nie mają takiego blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Napisałem w pierwszym poście mlf2. Patrzyłem już wcześniej na art-rod i nie mają takiego blanku.Tylko pytam czy to aktualna wersja AVS czy poprzednia AS , obecnie sprzedawane AVS mlf2 w dwóch długościach masz opisane w tabelce wychodzi, że potrzebna przelotka 1.8 , ale niech ktoś bardziej doświadczony przyzna rację lub nakieruje na właściwszy tor. Patrzyłem już wcześniej na art-rod i nie mają takiego blanku.W takim razie sorry , teraz zauważyłem. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Szymon82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Mam wersje avs mlf2 długość 7" której akurat nie ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Mam wersje avs mlf2 długość 7" której akurat nie ma....To tutaj będziehttp://stcroixrods.com/uploads/icons/STC-Rod-Builder-FW-2015.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi