Skocz do zawartości

Wymiana przelotki szczytowej

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko pytam czy to aktualna wersja AVS czy poprzednia AS , obecnie sprzedawane AVS mlf2 w dwóch długościach masz opisane w tabelce wychodzi, że potrzebna przelotka 1.8 , ale niech ktoś bardziej doświadczony przyzna rację lub nakieruje na właściwszy tor.

Właśnie się zastanawiam, bo stara przelotka ma średnicę zewnętrzną 1,9. Patrzyłem sobie na best rod center i tam jest podawana średnica zewnętrzna, a że 1,9 nie ma to musiałbym kupić 2,0. Blank ma niby 1,55 ale dochodzi grubość ścianek przelotki. 

Nie wiem,być może się nie znam,ale jeśli część szczytowa blanku na średnicę 1,55 mm to różnica 0,25mm (jeśli zastosujemy przelotkę z rurką fi. 1,8 mm) nie będzie zbyt duża i nie wpłynie na nie centryczne lub skośne osadzenie przelotki.Nie mam zbyt dużego doświadczenia,ale dopasowywałem już kilkakrotnie topy do szczytówek i wydawało mi się że im ciaśniej (tzn.szczytówka wchodzi do końca rurki i można nią swobodnie obracać dookoła) tym lepiej,w myśl zasady im cieńsza warstwa kleju tym mocniejsze wiązanie materiał-klej-materiał.

Edytowane przez PablovelLoco

Zgadza się. Dlatego pisałem ,że 1,6 też wejdzie. A 1,8 to tak z zapasem dla pewności, łatwiej wtedy zrobić omotkę przy szczytowej i łatwiej ją zalakierować. Omotka wychodzi wówczas na równo z rurką przelotki. A jak się dobiera średnicę rurki na styk to omotka wychodzi w postaci śliwki. Zależy co kto woli. ;)

• Like 1

Teraz wszystko jasne :) .Można też,zrobić omotkę pod topem z nici cieńszej niż dedykowana.Robiłem coś takiego w kijkach do jiggowania,jaskrawą nylonową nicią do ''fly tyingu'' numer 0/6 lub 0/8 w celu lepszej obserwacji szczytówki ;) .

• 7 miesięcy temu...

Witam wszystkich to mój pierwszy post na jerkbait.

Dzisiaj pszyszła do mnie używana wędka Dragon Guid Select Cobra 275cm cw.14-42g niestety z uszkodzoną przelotką szczyt.

Tu moja prośba o pomoc ,Gdzie mogę kupić przelotkę szczyt. Fuji Alconite , jaki rozmiar,typ i średnica pasuje do Cobry  jak ją wymienić  własnoręcznie?

witam Jak na pierwszy post w tak błahej sprawie to ci tylko powiem bierz szczytówkę i idź do sklepu wędkarskiego tam sprzedawca ci dopasuje jak sam nie potrafisz.Druga rada jak przelotka jest jeszcze wklejona to zapalniczka i delikatne podgrzanie i szczypcami i ją zdejmiesz.Suwmiarka mierzysz i wiesz jaka średnice potrzebujesz.

• 7 miesięcy temu...

Koledzy w moim Fenwicku skończyła się przelotka na szczycie widać gołym okiem spore wytarcia i słychać podczas prowadzenia przynęty.Jak mam ją wyjąć z wędziska ,jak uwolnić z omotki.

Dziękuję za pomoc.

Na początku warto skorzystać z wyszukiwarki, łączę Twój temat z pierwszym z brzegu istniejącym tematem dotyczącym wymiany przelotki

witam potrzebuje pomocy z dobraniem przelotki szczytowej do fenwicka etw66mfs-2 6,6 medium fast 1/8-3/4 oz lure4-12 lb , ukruszyl sie wklad ,  srednica 11mm ,podsylam pare fotek  jak ona wyglada , dodam ze jestem laikiem w tych sprawach a chcialbym zeby moj kijek wyzdrowial , 

post-51975-0-83088100-1462095071_thumb.jpeg

post-51975-0-12978100-1462095099_thumb.jpeg

post-51975-0-91959900-1462095168_thumb.jpeg

post-51975-0-15455900-1462095206_thumb.jpeg

Bo wiesz 8 to już się zakłada do poważnych wędzisk. Ty piszesz i wędce 12 lb... na moje oko tam powinna być fuji 5 może 6...

Tu masz link do sic ...pierwszy z brzegu

http://spinningshop.pl/index.php?id_product=174&controller=product#/99-rozmiar-2_0_mm

Jest tam rozmiar 2.0

Edytowane przez Tomasz eS